11 απίστευτα οφέλη του κρύου ντους

· 14 Οκτωβρίου 2016
Το κρύο ντους εκτός από το ότι βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός σας και στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας προσφέρει περισσότερη ενέργεια.

Μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν, το καυτό ντους ήταν μια πολυτέλεια που μόνο ένα τμήμα του πληθυσμού μπορούσε να απολαύσει.
Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων οι καιροί άλλαξαν κι έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να εγκαταστήσουν ζεστό νερό στα σπίτια τους.

Λόγω αυτού του γεγονότος, η εξαιρετική συνήθεια του κρύου ντους έχει χαθεί με αποτέλεσμα να χάνουμε όλα τα σημαντικά οφέλη του.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν ήδη αυτό, το κρύο ντους μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες αντιδράσεις στο σώμα που ωφελούν την υγεία αλλά και την ομορφιά.

Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 11 κορυφαία οφέλη του κρύου ντους έτσι ώστε να μην διστάσετε να το προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ανακαλύψτε περισσότερα!

1. Βελτιώνει τη διάθεσή σας

diathesi

Το κρύο ντους είναι καλή θεραπεία για το στρες, την κατάθλιψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό προωθεί την έκκριση νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλό σας, μια δράση που συνδέεται με τη μείωση των χημικών που μπορούν να προκαλέσουν κακή διάθεση.

2. Αυξάνει τα ενεργειακά σας επίπεδα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα κρύο ντους. Διεγείρει τον εγκέφαλό σας, ξυπνά το σώμα σας και αυξάνει την ενέργειά σας.

Όταν οι απολήξεις των νεύρων του σώματός σας αισθάνονται το κρύο, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και αναπνέετε πιο γρήγορα.

3. Ανακουφίζει τις φλεγμονές

flegmones

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οδυνηρά συμπτώματα που σχετίζονται με τις φλεγμονές, θα αισθάνονται αρκετή ανακούφιση αν κάνουν καθημερινά κρύο ντους.

Καθώς συστέλλει τις φλέβες σε ολόκληρο το σώμα σας, εξαλείφει τις τοξίνες από το κυκλοφορικό, μειώνοντας τις φλεγμονές στους ιστούς.

4. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η έκθεση στο κρύο, προωθεί μια σειρά επωφελών επιδράσεων που συνδέονται με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Βελτιώνει τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου σε κάθε κύτταρο του σώματος.

5. Βελτιώνει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος

Το λεμφικό σύστημα διαχωρίζεται από τα αιμοφόρα αγγεία σας και βοηθά στην καταπολέμηση των παθογόνων και φιλτράρει τα άχρηστα προϊόντα.

Το λεμφικό υγρό περιέχει λευκά αιμοφόρα αγγεία τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το κρύο ντους προκαλεί συσπάσεις σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα το λεμφικό υγρό να κυλά πιο ελεύθερα και να βελτιώνει τη συνολική σας υγεία.

Αν αυτό το υγρό δεν μεταφερθεί αποτελεσματικά, μπορεί να συσσωρευτεί στα άκρα σας και να προκαλέσει συμπτώματα με αρνητική επίδραση στη γενική ευεξία σας.

6. Σας βοηθά να κοιμάστε

upnos

Αν και γι’ αυτό το σκοπό θα προτιμάτε το καυτό ντους και μπάνιο, η αλήθεια είναι ότι το κρύο νερό μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική θεραπεία ύπνου.

Αυτό οφείλεται στο ότι προωθεί ένα ισχυρό αίσθημα ευεξίας που χαλαρώνει το σώμα σας και προωθεί τον καλό ύπνο.

7. Ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά

Τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά μπορούν να ωφεληθούν από το κρύο νερό. Ενώ το ζεστό νερό βοηθά να ανοίξουν οι πόροι σας, το κρύο νερό κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Αυτό είναι πολύ πιο ενυδατικό και προλαμβάνει την ξηρότητα, όπως επίσης και το σχηματισμό των κηλίδων και άλλων προβλημάτων που προκαλεί η λιπαρότητα.

8. Προωθεί την ανάκαμψη μετά τη σωματική δραστηριότητα

fusiki askisi

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αυτό αλλά σχεδόν όλοι οι αθλητές κάνουν παγωμένο μπάνιο ή ντους μετά την προπόνηση προκειμένου να ανακουφίσουν τους μυϊκούς πόνους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της ανάκαμψης.

Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις βοηθούν στη χαλάρωση των αρθρώσεων και περιορίζουν τους πόνους και τις ενοχλήσεις.

9. Προωθεί την αποτοξίνωση

Το κρύο ντους βοηθά στην προώθηση των μηχανισμών φυσικής αποτοξίνωσης του σώματος με στόχο την εξάλειψη των τοξινών από το κυκλοφορικό και το δέρμα.

10. Προωθεί την απώλεια βάρους

adunatisma

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει δυο είδη λίπους: το λευκό και το καφέ. Το λευκό λίπος είναι εκείνο που συσσωρεύεται όταν καταναλώνετε πολλές ανθυγιεινές τροφές και απέχετε από σωματικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, το καφέ λίπος είναι γνωστό ως το «καλό» λίπος καθώς παράγει θερμότητα στο σώμα και το βοηθά να μειώσει την ποσότητα του λευκού λίπους.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή του καφέ λίπους και συνεπώς το κρύο ντους μπορεί να βελτιώσει την απώλεια του βάρους σας.

11. Καταπολεμά την κυτταρίτιδα

Το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Επειδή προωθεί καλύτερα την κυκλοφορία του αίματος και την εξάλειψη των τοξινών, το λίπος μειώνεται και αυτές οι λακκούβες του δέρματος βελτιώνονται.

Τώρα που γνωρίζετε γιατί το κρύο ντους είναι η καλύτερη επιλογή, προσπαθήστε να προσαρμόσετε το σώμα σας σε κάτι περισσότερο ωφέλιμο από το καυτό νερό.