11 χρήσεις του τζελ διοξειδίου του πυριτίου

15 Ιανουάριος, 2019
Αν και το τζελ διοξειδίου του πυριτίου δεν είναι τοξικό, μερικές από τις άλλες χημικές ενώσεις που προστίθενται σε αυτό για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του μπορεί να είναι βλαβερές.
 

Ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζετε από την ονομασία του, το τζελ διοξειδίου του πυριτίου είναι ένα από εκείνα τα προϊόντα που συναντάμε πρακτικά παντού. Συχνά το βρίσκουμε μέσα σε μικρές χαρτοσακούλες ή σε κουτιά παπουτσιών, για παράδειγμα.

Αν δεν γνωρίζετε σε τι χρησιμεύει, ίσως το αγνοήσετε ή το πετάξετε αμέσως. Το τζελ αυτό είναι η κοκκώδης και πορώδης μορφή του διοξειδίου του πυριτίου, το οποίο παρασκευάζεται τεχνητά από πυριτικό νάτριο, μια χημική ένωση που είναι γνωστή ως υδρύαλος.

Ο σκοπός από αυτά τα μικρά φακελάκια είναι η απορρόφηση της υγρασίας όταν κάποιο αντικείμενο αποθηκεύεται ή δεν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χάρη στον πορώδη χαρακτήρα τους τα φακελάκια αυτά εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα φτάνουν σε σας σε άριστη κατάσταση, διαφορετικά ίσως να πάθαιναν ζημιά.

Όμως οι κατασκευαστές συνιστούν να τα βγάζετε αμέσως από τη συσκευασία όταν το προϊόν φτάσει στα χέρια σας, επειδή τα συγκεκριμένα φακελάκια είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να ανοίξουν εύκολα.

Λίγη ιστορία πάνω στο τζελ διοξειδίου του πυριτίου…

Το τζελ διοξειδίου του πυριτίου υπάρχει από το 1640 και είναι ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα. Όμως, αν και χρησιμοποιούνταν ήδη για διάφορους σκοπούς στο παρελθόν, η πατέντα κατατέθηκε από τον καθηγητή χημείας Walter A. Patrick το 1919.

Το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιήθηκε στους φρικτούς θαλάμους αερίων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εξυπηρετούσε το σκοπό της απορρόφησης των αερίων και των ατμών που διέφευγαν.

 

Κάτι ενδιαφέρον είναι ότι, επίσης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το τζελ διοξειδίου του πυριτίου χρησιμοποιούνταν για να διατηρούνται στεγνά και σε καλή κατάσταση τα αποθέματα πενικιλίνης. Για το λόγο αυτό μπορούμε να το ευχαριστήσουμε για τη σωτηρία πολλών ζωών.

Μάθετε ακόμα: 6 κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ιδρώτα από τα ρούχα

Ποιες είναι μερικές άλλες χρήσεις του τζελ διοξειδίου του πυριτίου;

Το τζελ διοξειδίου του πυριτίου είναι ένας αποξηραντικός παράγοντας που μπορεί να έχει πολλές άλλες χρήσεις στο σπίτι.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το τζελ καθαυτό δεν είναι τοξικό, όμως μερικές φορές προστίθενται στα φακελάκια ορισμένες χημικές ενώσεις για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους, όπως χλωριούχο κοβάλτιο, που μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία σας.

Τα σφαιρίδια που περιέχονται στα φακελάκια συνήθως έχουν διάφανο ή λευκωπό χρώμα και γίνονται μπλε ή ροζ όταν βραχούν. Το φακελάκι γράφει αν το τζελ είναι τοξικό ή όχι. Ας δούμε, όμως, μερικές από τις εναλλακτικές χρήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος.

τζελ διοξειδίου του πυριτίου

Αποξηράνετε λουλούδια

Φανταστείτε ότι έχετε ένα τέλειο λουλούδι που θέλετε να διατηρήσετε, είτε για συναισθηματικούς λόγους είτε επειδή είναι όμορφο. Μπορείτε να το διατηρήσετε όπως είναι για πάντα καλύπτοντάς το με τζελ διοξειδίου του πυριτίου. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται εντελώς και περιμένετε δύο με τρεις ημέρες μέχρι να αποξηρανθεί (ποτέ πάνω από πέντε ημέρες).

 

Διατηρήστε τη γυαλάδα των ασημικών σας

Όπως γνωρίζετε, το ασήμι τείνει να μαυρίζει στην υγρασία. Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό βάζοντας στο κουτί με τα ασημικά σας ένα φακελάκι τζελ διοξειδίου του πυριτίου. Για περισσότερες εφαρμογές διαβάστε το άρθρο των Δρ. Gurav εδώ.

Προστατέψτε τις παλιές φωτογραφίες σας

Οι παλιές χάρτινες φωτογραφίες μπορεί να παρουσιάσουν φθορά με τα χρόνια. Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό αν τις φυλάξετε μαζί με ένα φακελάκι τζελ διοξειδίου του πυριτίου.

Αποφύγετε τη μυρωδιά στα υγρά ρούχα

Όταν πάτε στην πισίνα, στην παραλία ή στο γυμναστήριο, μπορεί στο τέλος να βάλετε υγρά ρούχα στο σακίδιο ή στην τσάντα σας, με αποτέλεσμα μια δυσάρεστη μυρωδιά. Για να το αποφύγετε αυτό, βάλτε μερικά φακελάκια τζελ διοξειδίου του πυριτίου στην τσάντα σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Κόλπα για απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές.

Συντηρήστε τα μεταλλικά αντικείμενα

Η υγρασία κάνει το μέταλλο να οξειδώνεται και να σκουριάζει, καταστρέφοντας εργαλεία και όργανα. Μην επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο βάζοντας ένα φακελάκι τζελ διοξειδίου του πυριτίου στην εργαλειοθήκη σας.

Αποθηκεύστε σπόρους

Οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν αν εκτεθούν σε παρατεταμένη υγρασία, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν τους αποθηκεύσετε μαζί με τζελ διοξειδίου του πυριτίου.

Στεγνώστε το κινητό σας τηλέφωνο

Μερικές φορές οι ηλεκτρονικές συσκευές σας μπορεί να βραχούν. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ίσως συνηθίζατε να τις τοποθετείτε σε μια σακούλα με ρύζι για να στεγνώσουν, όμως αυτό τις εκθέτει σε σκόνη από το ρύζι. Τα σφαιρίδια του τζελ διοξειδίου του πυριτίου επιτελούν την ίδια λειτουργία απορροφώντας την υγρασία στην οποία έχουν εκτεθεί οι ηλεκτρονικές συσκευές σας.

 

Άλλες χρήσεις για το τζελ διοξειδίου του πυριτίου

  • Για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας μέσα στο αυτοκίνητο, βάλτε ένα φακελάκι τζελ διοξειδίου του πυριτίου κάτω από το κάθισμα.
  • Η άμμος υγιεινής της γάτας περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, γι’αυτό είναι τόσο απορροφητική.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακελάκια τζελ διοξειδίου του πυριτίου για να διατηρήσετε τροφές σε άριστη κατάσταση, εφόσον είστε βέβαιοι ότι αυτά δεν είναι τοξικά. Απλώς μη φάτε ποτέ το τζελ.
  • Το διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να προστατέψει τις φωτογραφικές μηχανές και τους φακούς από βλάβη λόγω νερού.

Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κρατάτε τα συγκεκριμένα φακελάκια και να τα ξαναχρησιμοποιείτε, επειδή κάποιες φορές σάς γλιτώνουν από προβλήματα.

  • Ruthruff, R. F., Booth, H. S., & Dolance, A. (2007). Silica Gel. In Inorganic Syntheses. https://doi.org/10.1002/9780470132333.ch26
  • Gurav, J. L., Jung, I. K., Park, H. H., Kang, E. S., & Nadargi, D. Y. (2010). Silica aerogel: Synthesis and applications. Journal of Nanomaterials. https://doi.org/10.1155/2010/409310
  • Weintraub, S. (2001). Demystifying Silica Gel. In 43rd Annual meeting AIG. https://doi.org/10.1073/pnas.0808981106