5 αιτίες για τον κολπικό κνησμό. Ποιοι είναι οι λόγοι;

· 21 Νοεμβρίου 2018
Αν και ο κολπικός κνησμός δεν φανερώνει πάντα κάποια σοβαρή πάθηση, είναι πάντα καλή ιδέα να πάτε στον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία και να εφαρμόσετε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αιτίες για τον κολπικό κνησμό. Ο κολπικός κνησμός είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δυσφορίας στον γυναικείο πληθυσμό, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να τον προκαλέσουν.

Πρόκειται για μια πολύ ενοχλητική κατάσταση για τις πάσχουσες, επειδή συνήθως συνδέεται με κάποια μόλυνση ή με κάποια γυναικολογική πάθηση.

Αν και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες, πολλές γυναίκες τείνουν να αισθάνονται αβεβαιότητα και ανησυχία, ειδικά όταν ο κνησμός συνοδεύεται από ερεθισμό ή ευαισθησία στον κόλπο.

Αν και ο κολπικός κνησμός μπορεί να είναι κάτι συνηθισμένο, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και να φροντίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα έγκαιρα και σωστά.

Ωστόσο, πριν αποφασίσετε ότι έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο που εμπιστεύεστε για να βρείτε την πραγματική αιτία.

Επειδή γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τις παθήσεις που μπορεί να συνδέονται με τον κολπικό κνησμό, σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις πέντε κυριότερες από αυτές.

Μάθετε ποιες είναι!

1. Κολπικός κνησμός λόγο μυκητίασης

Μικροβιολόγος κρατάει καλλιέργεια βακτηρίων- κολπικό κνησμό

Η μόλυνση από ζυμομύκητες είναι μια κολπική πάθηση που εμφανίζεται όταν το pH ή η κολπική χλωρίδα μεταβάλλονται.

Γενικά το pH σας είναι όξινο και κατά μέσο όρο χαμηλότερο από 4,7. Όταν όμως αυτό το επίπεδο οξύτητας αποσταθεροποιείται, τα επίπεδα των γαλακτοβακίλων μπορεί να μειωθούν και τότε πολλαπλασιάζονται οι μικροοργανισμοί.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί από τη χρήση προϊόντων γυναικείας υγιεινής, από τα υπερβολικά στενά ρούχα και ακόμα και από διατροφικές ελλείψεις.

Οι μύκητες αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε υγρά περιβάλλοντα όπως αυτό της περιοχής του κόλπου, με αποτέλεσμα δυσάρεστες οσμές και κολπικό κνησμό.

Για να διατηρείτε το pH σας σταθερό, είναι καλό να τρώτε φυσικό γιαούρτι και άλλες τροφές που είναι πηγές προβιοτικών.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 συμβουλές για ανακούφιση από τις μυκητιακές λοιμώξεις του κόλπου.

 

2. Αιδοιίτιδα, αιτία για τον κολπικό κνησμό

Η αιδοιίτιδα, ή ο ερεθισμός στο αιδοίο, είναι μια  πάθηση που εμφανίζεται όταν καθαρίζετε την περιοχή του κόλπου υπερβολικά συχνά ή χρησιμοποιείτε σαπούνια που περιέχουν επιθετικές χημικές ουσίες.

Το δέρμα αυτής της περιοχής είναι υπερβολικά ευαίσθητο και ευάλωτο σε μεταβολές στο pH του όταν έρχεται σε επαφή με τις ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Αποτελεί συνηθισμένο πρόβλημα για τις γυναίκες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο τακτικά και δεν αλλάζουν σύντομα τα μουσκεμένα από τον ιδρώτα ρούχα τους.

Για να μειώσετε τον κολπικό κνησμό και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα μπάνιο με ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαπούνι με όξινο pH.

Σας συμβουλεύουμε επίσης να πλένετε την περιοχή γύρω από τον κόλπο χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα ζεστού νερού και μηλόξυδου.

3. Επιθετικές μέθοδοι αποτρίχωσης

Γυναίκα ξυρίζει την περιοχή του μπικίνι- κολπικό κνησμό

Αν και υπάρχουν πολυάριθμες μέθοδοι αποτρίχωσης για όλα τα σημεία του σώματος, είναι σημαντικό να βρείτε ποιες είναι οι καταλληλότερες για την ευαίσθητη περιοχή.

Το ξύρισμα μπορεί να είναι κάπως επιθετικό για το λεπτό δέρμα του αιδοίου.

Το ξύρισμα και οι κρέμες αποτρίχωσης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, είσφρυση τριχών και παρατεταμένη αίσθηση κνησμού.

Μία λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση κρεμών που είναι σχεδιασμένες για την περιοχή του μπικίνι.

4. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Αν και πολλοί άνθρωποι τρομοκρατούνται στην ιδέα της διάγνωσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ΣΜΝ μπορούν επίσης να εκδηλωθούν με κνησμό.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες το συγκεκριμένο σύμπτωμα αποτελεί ένδειξη ΣΜΝ, όμως δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να κάνετε έναν διαγνωστικό έλεγχο αν ο κνησμός εμφανίζεται τακτικά.

Τα περισσότερα νοσήματα αυτής της κατηγορίας είναι ασυμπτωματικά στα πρώτα τους στάδια και αργότερα εκδηλώνονται με πόνο ή δύσοσμες εκκρίσεις.

Ωστόσο ο κνησμός θα πρέπει να σας θέσει σε εγρήγορση, ειδικά αν συνοδεύεται από μικρά κόκκινα εξογκώματα, ερεθισμό ή παχύρρευστες κολπικές εκκρίσεις, μεταξύ άλλων.

5. Δερματικές παθήσεις

Γυναίκα κρατάει ύφασμα μπροστά στο αιδοίο της- κολπικό κνησμό

Οι δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

Αν και συνήθως προκαλούν προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος, ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε συνεχή κολπικό κνησμό.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας προκειμένου να εφαρμόσετε ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του pH του κόλπου σας.

Η τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών χαμηλής αντίστασης και ήπιων ενυδατικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις της ψωρίασης στο αιδοίο.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον κόλπο σας.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κολπικό κνησμό;

Πέρα από την εφαρμογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης που συνιστά ο γυναικολόγος σας, προσπαθήστε να βελτιώσετε τις συνήθειες υγιεινής σας και να φοράτε βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν.

Αν και η ευαίσθητη περιοχή του κόλπου διατηρεί κάποια υγρασία, είναι καλύτερα να αποφεύγετε την υπερβολική υγρασία έτσι ώστε τα βλαβερά βακτήρια να μην έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν.