5 απλά κόλπα για μαλακές πετσέτες. Μάθετε περισσότερα!

8 Νοεμβρίου 2016
Και σε ποιον δεν αρέσουν οι μαλακές πετσέτες;

Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να αποκτήσετε και πάλι μαλακές πετσέτες. Τα παρακάτω ισχύουν για όλα τα υφάσματα αλλά κυρίως στις πετσέτες οι οποίες υποβάλλονται συνεχώς στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Αν δεν λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να αποφύγετε τη φθορά τους, με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε ότι οι πετσέτες σας αρχίζουν να γίνονται σκληρές και γδέρνουν το δέρμα σας.

Γιατί οι πετσέτες γίνονται σκληρές;

Το σκληρό νερό περιέχει μεταλλικά στοιχεία που προσκολλώνται στις ίνες

Μαλακές πετσέτες - Πλύση

Αυτό κάνει τις πετσέτες να χάνουν την απαλότητά τους σε σημείο που να γδέρνουν το δέρμα.

Τα μαλακτικά υφασμάτων περιέχουν λιπαντικές ουσίες και σιλικόνη

Αυτές οι ουσίες σχηματίζουν μια επίστρωση που εμποδίζει τις ίνες να απορροφήσουν νερό. Αν και φαίνεται λίγο παράδοξο καθώς ο στόχος των μαλακτικών αυτών είναι να μαλακώνουν τις πετσέτες, με την πάροδο του χρόνου προκαλούν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το σιδέρωμα φθείρει τις πετσέτες

Μαλακές πετσέτες - Γυναίκα σιδερώνει

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υψηλή θερμοκρασία επιδεινώνει την κατάσταση των προϊόντων ενώ η διατήρησή τους σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους. Επομένως, αν σας αρέσει να σιδερώνετε τα πάντα χωρίς να αφήνετε ούτε μια τσάκιση, κάντε το όταν το σίδερο είναι σχεδόν κρύο.

Δεν τις αφήνουμε να αερίζονται αρκετά

Αν στεγνώνετε τις πετσέτες σας έξω, να τις τινάζετε ανά διαστήματα για να κυκλοφορεί ο αέρας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο: Κόλπα για απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές

5 κόλπα για μαλακές πετσέτες

1. Πρόπλυση με ξύδι και λεμόνι πριν την κανονική τους πλύση

Πριν πλύνετε τις πετσέτες σας, βάλτε τες πρώτα στην πρόπλυση με κρύο νερό όπου θα προσθέσετε λίγο λεμόνι και ξύδι.

Μην σας ανησυχεί η μυρωδιά· κατά την πλύση θα διαλυθεί. Εφόσον τελειώσει η πρόπλυση, τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο όπως συνήθως. Όταν τελειώσει η πλύση, δεν θα βρείτε ίχνος μυρωδιάς από αυτά τα δυο υλικά και θα παρατηρήσετε πόσο πιο μαλακές θα είναι οι πετσέτες σας.

2. Αποφύγετε τη χρήση μαλακτικών για υφάσματα με σκληρά χημικά

Μαλακές πετσέτες - Πετσέτες και μαλακτικά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα αρχικά οφέλη αυτών των προϊόντων οδηγούν τελικά σε σκληρές πετσέτες. Δημιουργούν ένα αόρατο φράγμα που εμποδίζει τις ίνες να απορροφήσουν το νερό όπως θα έπρεπε.

3. Προσθέστε αμμωνία και ξύδι στον κύκλο πλύσης

Η αμμωνία εμποδίζει τα απορρυπαντικά να προσκολλώνται στα υφάσματα ενώ το ξύδι έχει την ίδια επίδραση στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το νερό.

Η διπλή δράση αυτών των δυο συστατικών σας εγγυάται μαλακές πετσέτες.

4. Μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό

Μαλακές πετσέτες - Απορρυπαντικά

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «παν μέτρον άριστον» και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα σαπούνια και τα απορρυπαντικά καθαρισμού ρούχων. Η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί να αφήσει υπολείμματα.

Αν δοκιμάσετε κάποιο από τα παραπάνω κόλπα, μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού αρκεί για να διατηρείτε τις πετσέτες σας μαλακές.

5. Μην υπερφορτώνετε το μηχάνημα

Για να έχουν αποτελέσματα αυτές οι συμβουλές, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα των ρούχων που βάζετε σε κάθε πλύση επειδή όσο περισσότερα ρούχα υπάρχουν στο πλυντήριο τόσο θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των υλικών.

Αν βάζετε πολλές πετσέτες να πλένονται και να τρίβονται μεταξύ τους σε ένα υπερφορτωμένο κάδο πλυντηρίου θα τις κάνετε να χάσουν την απαλότητά τους.

Το στέγνωμα είναι σημαντικό για τις μαλακές πετσέτες;

Μαλακές πετσέτες - Πετσέτες στο πλυντήριο

Η απάντηση είναι «ναι» και περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε.

Βάλτε μια μπάλα του τένις σε ένα στεγνωτήριο μαζί με τα ρούχα σας. Θα βοηθήσει τις πετσέτες σας να μαλακώσουν και θα εμποδίσει την τριβή.

Δείτε επίσης: 4 κόλπα για να συντηρείτε και να καθαρίζετε το πλυντήριο

Αν δεν έχετε στεγνωτήριο, αυτή είναι μια ακόμη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε.

  • Μην εκθέτετε τις πετσέτες σας σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα επειδή αυτό θα σκληρύνει το ύφασμά τους.
  • Να θυμάστε ό,τι είπαμε στην αρχή: να τις τινάζετε ανά διαστήματα και στη συνέχεια να τις αφήνετε να στεγνώνουν έξω για να μπορούν να αναπνέουν.

Με αυτά τα κόλπα, να είστε σίγουροι ότι θα έχετε αφράτες και μαλακές πετσέτες ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσετε χρήματα από τα απορρυπαντικά.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές σήμερα, δεν θα το μετανιώσετε. Είστε έτοιμοι;