5 τρόποι με τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την εξωτερική σας εμφάνιση

Αν κόψετε το κάπνισμα, πέρα από τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε, η συνολική υγεία σας θα ωφεληθεί με πολυάριθμους τρόπους, με αισθητά αποτελέσματα εσωτερικά και εξωτερικά.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη για όλους.

Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, αν κόψετε το κάπνισμα, θα ωφελήσετε με πολυάριθμους τρόπους την υγεία σας και θα μειώσετε τις πιθανότητες για:

  • Καρκίνο
  • Καρδιακές προσβολές
  • Καρδιακή νόσο
  • Εγκεφαλικό
  • Καταρράκτη

Πέρα από αυτό, η αναπνοή σας θα γίνει πιο εύκολη και θα βήχετε λιγότερο, η αρτηριακή σας πίεση θα μειωθεί, το δέρμα σας θα δείχνει πιο υγιές, θα έχετε πιο νεανική εμφάνιση και τα δόντια και τα νύχια σας θα είναι λιγότερο κίτρινα.

Η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει οπωσδήποτε την υγεία σας και τη σωματική σας εμφάνιση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής για σας και για όσους σας περιβάλλουν και σας αγαπούν.

Ακολουθούν πέντε καλοί λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

1. Πρόωρη γήρανση

Ανεξάρτητα από τη σημερινή ηλικία σας, κάποια στιγμή στο μέλλον θα αρχίσετε να ανησυχείτε για τη γήρανση.

Το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία σας, ειδικά στα εξωτερικά στρώματα του δέρματός σας. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε.

Χωρίς την απαραίτητη ροή αίματος, το δέρμα σας δεν δέχεται αρκετό οξυγόνο ή άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μαζί με τις χιλιάδες χημικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, αυτό κάνει το δέρμα να χάνει κολλαγόνο και ως αποτέλεσμα την ελαστικότητά του.

Αν δεν σταματήσετε να καπνίζετε, τελικά θα καταλήξετε να αποκτήσετε περισσότερες αντιαισθητικές ρυτίδες από ό,τι θα έπρεπε.

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: 6 συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

 

2. Η υγεία και η εμφάνιση των δοντιών σας

Είτε συμφωνείτε είτε όχι, ένα υγιές χαμόγελο είναι σημαντικό για την υγεία σας και για τη σωματική σας εμφάνιση. Το χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις σας.

Η σωστή στοματική υγιεινή είναι κάτι που δεν θα πρέπει ποτέ να παραμελείτε και το κάπνισμα μπορεί να την καταστρέψει.

Η πίσσα και η νικοτίνη στον καπνό κάνουν τα δόντια σας να κιτρινίζουν. Το κάπνισμα επιταχύνει το κιτρίνισμα των δοντιών, γεγονός που σας εμποδίζει να δείξετε το πιο λαμπερό, λευκό σας χαμόγελο.

Γιατί δεν μειώνετε τα τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα; Με τον καιρό τα δόντια σας θα είναι λιγότερο κίτρινα ενώ θα βοηθηθείτε να κόψετε το κάπνισμα.

3. Πιο λεπτά μαλλιά

Και σαν οι παραπάνω λόγοι να μην ήταν αρκετοί, το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την πυκνότητα των μαλλιών σας.

Για τους ανθρώπους που καπνίζουν πολύ καιρό, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες και οι τοξίνες στα τσιγάρα τελικά βλάπτουν το DNA των θυλάκων των τριχών τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας όχι μόνο θα είναι πιο λεπτά αλλά και πιο εύθραυστα, ενώ θα εμφανιστεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα πριν καν να το συνειδητοποιήσετε. Η φροντίδα των μαλλιών δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις γυναίκες.

Αν είστε άνδρας, φανταστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον να δείχνει πολύ πιο γερασμένος, με άσχημα δόντια και αραιά μαλλιά.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται κακή ιδέα τώρα, έτσι;

4. Η εμφάνιση του δέρματός σας

Αν και ήδη αναφέραμε ότι, αν δεν κόψετε το κάπνισμα, δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση, δεν μιλήσαμε για τις άλλες τρομερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην εμφάνιση του δέρματός σας.

Αν καπνίζετε πολύ, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πιθανώς θα προσέξετε ότι η ποιότητα του τόνου του δέρματός σας αρχίζει να μειώνεται.

Όταν καπνίζετε, εμφανίζονται σκούρες κηλίδες και αποχρωματισμοί στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να κάνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας ακόμα πιο σκούρους και πιο έντονους.

Όταν σταματάτε το κάπνισμα, το δέρμα σας δέχεται περισσότερο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύει λιγότερες τοξίνες στους πόρους του και τα σημάδια σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν καθώς το δέρμα σας αναγεννάται.

Επίσης οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας θα μειωθούν.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Κρέμες για τις κηλίδες στο πρόσωπο.

 

5. Η ικανότητα του σώματός σας για ίαση μειώνεται

Όταν καπνίζετε, τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια (αιμογλοβίνη) δεν δέχονται όσο οξυγόνο θα έπρεπε.

Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία σας συρρικνώνονται, γίνεται πιο δύσκολη η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς που το χρειάζονται περισσότερο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το σώμα των καπνιστών δυσκολεύεται περισσότερο να αυτοθεραπευτεί.

Αν σκέφτεστε να κάνετε κάποια χειρουργική επέμβαση, είτε λόγω κάποιου προβλήματος υγείας είτε για λόγους αισθητικής, είναι καλό να το έχετε αυτό υπόψη σας.

Είναι πιθανό ο χειρουργός σας να σας πει να σταματήσετε το κάπνισμα πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως χάρη στις προόδους στην τεχνολογία και στην ιατρική, υπάρχουν πολλά βοηθήματα που μπορούν να σας στηρίξουν καθώς ξεκινάτε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος και αφήνετε αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια πίσω σας.

Με τη βοήθεια και τις συμβουλές του γιατρού σας και με την υποστήριξη βοηθημάτων όπως τα επιθέματα νικοτίνης και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να κόψετε το κάπνισμα και να κάνετε καλό και στην υγεία σας και στην εξωτερική σας εμφάνιση.

Ίσως σας αρέσουν