6 γυναικεία προβλήματα που εμποδίζουν την ευχαρίστηση στο σεξ

Αν και πολλά προβλήματα σεξουαλικής φύσης μπορούν να λυθούν μέσω ψυχοθεραπείας ή ακόμα και αλλαγών στη διατροφή, θα πρέπει να δείτε πρώτα έναν ειδικό για να αποκλείσετε την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων.

Ποια προβλήματα εμποδίζουν την ευχαρίστηση στο σεξ; Το σεξ είναι μία από τις βασικές βιολογικές ανάγκες όλων των ανθρώπων και, ανεξάρτητα από τη μορφή του, πρόκειται για μια δραστηριότητα που οδηγεί σε μια αίσθηση ικανοποίησης και ευεξίας.

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στυλοβάτες μιας σχέσης, όχι μόνο επειδή ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς αλλά και επειδή αυξάνει την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και άλλες ιδιότητες που χαρακτηρίζουν μια καλή συντροφική σχέση.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα μειώνοντας τη λίμπιντο ή μην επιτρέποντάς σας να βρίσκετε ευχαρίστηση στο σεξ.

Όσον αφορά στις γυναίκες, ορισμένες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ενόχληση και άλλα συμπτώματα που τελικά επηρεάζουν την προσωπική ζωή.

Αν και οι διαταραχές αυτές συνήθως είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα, είναι σημαντικό να μάθετε να τις αναγνωρίζετε έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή σας.

Επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην τις γνωρίζουν, σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις έξι πιο συνηθισμένες από αυτές.

1. Κολπική ξηρότητα

γυναίκα με ενόχληση στον κόλπο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τις γυναίκες είναι η μεταβολή του pH του κόλπου, που οδηγεί σε ενοχλητική ξηρότητα.

Το σύμπτωμα αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, ειδικά στα οιστρογόνα.

Όταν τα οιστρογόνα μειώνονται, αυτό επηρεάζει τη φυσική λίπανση του κόλπου, που είναι απαραίτητη για μια ευχάριστη σεξουαλική επαφή χωρίς πόνο.

Η έλλειψη υγρών προκαλεί οδυνηρή τριβή, κάτι που μεταξύ άλλων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καύσου στο δέρμα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον κόλπο σας.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Πέρα από το να κάνετε ορμονική θεραπεία συνταγογραφημένη από τον γιατρό σας, είναι καλό να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση το νερό.

2. Δερματικά προβλήματα

Οι ανισορροπίες στο pH του κόλπου σας μπορεί επίσης να αυξήσουν την τάση σας για δερματίτιδα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Αυτές οι δερματολογικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό μικρών πληγών στο δέρμα του αιδοίου, που προκαλούν ερεθισμό, πόνο και κνησμό.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Προσέξτε τα σαπούνια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που χρησιμοποιείτε, καθώς πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να ευθύνονται για αυτό το πρόβλημα.
 • Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα φυσικά προϊόντα.

3. Κολπίτιδα

γυναίκείο σώμα με πόνο στα γεννητικά όργανα

Η κολπίτιδα είναι μια μορφή κολπικής φλεγμονής που οφείλεται στον πολλαπλασιασμό μυκήτων και βακτηρίων.

Όταν πάσχετε από αυτήν τη διαταραχή, δεν επηρεάζεται μόνο η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής σας αλλά μπορεί να υπάρξουν και ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθηση καύσου και δυσφορίας κατά την ούρηση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Αν και το καλύτερο είναι να πάτε στον γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει μια θεραπευτική αγωγή, επίσης είναι καλό να πάρετε προβιοτικά και να καταναλώνετε αντιβιοτικές τροφές που θα καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο τη μόλυνση.
 • Άλλες σημαντικές συνήθειες είναι να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή και να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.

4. Αλλεργίες

Χιλιάδες γυναίκες βιώνουν πόνο και ενόχληση λόγω της χρήσης προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, επειδή είναι αλλεργικές στο λατέξ.

Αυτό όχι μόνο δεν τους επιτρέπει να απολαύσουν πλήρως το σεξ αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ενοχλητικά συμπτώματα όπως ερεθισμό, οσμές και κνίδωση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Καταρχάς πρέπει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας.
 • Μόλις αυτή επιβεβαιωθεί, είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

5. Κολεοσπασμός

Ξαπλωμένη γυναίκα με πόνο στην κοιλιά

Όταν ο κόλπος σας κάνει έναν σπασμό που εμποδίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα, αυτό συνήθως οφείλεται σε μια πάθηση που είναι γνωστή ως κολεοσπασμός.

Το πρόβλημα αυτό, αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, προκαλεί μια ακούσια σύσπαση των μυών γύρω από τον κόλπο εμποδίζοντας τη διείσδυση.

Συνήθως οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό, σε ουλές στον κόλπο, ή σε αλλαγές στην ορμονική δραστηριότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Οι ειδικοί προτείνουν φυσιοθεραπεία με βάση ασκήσεις συσπάσεων και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 6 περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή.

 

6. Κυστίτιδα

Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, ή κυστίτιδα, είναι μια συνηθισμένη διαταραχή στις γυναίκες και συνήθως επηρεάζει και τη σεξουαλική τους ζωή, επειδή προκαλεί πόνο και αίσθηση καύσου.

Πρόκειται για μόλυνση από βακτήρια, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ανάγκη για ούρηση, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ούρα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Οι γιατροί συνήθως συνιστούν θεραπεία με αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των μικροοργανισμών που προκαλούν τη μόλυνση.
 • Είναι επίσης ουσιαστικό να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών.
 • Είναι καλό να πίνετε εγχύματα ή χυμούς με διουρητικές ιδιότητες.

Ως γυναίκες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλες αυτές τις παθήσεις και τον ρόλο τους στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Αν παρουσιάζετε κάτι από τα παραπάνω, το καλύτερο είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του γυναικολόγου σας πριν υπάρξουν περαιτέρω επιπλοκές.

 

Κατηγορίες: Σεξ και σχέσεις Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν