6 βιταμίνες που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

· 2 Σεπτεμβρίου 2018
Ορισμένες βιταμίνες πρέπει να είναι για εσάς κορυφαία προτεραιότητα εάν θέλετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές και ισχυρό. Οι ανεπάρκειες αυτών των συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το να υιοθετήσετε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα. Μεταξύ των θρεπτικών ουσιών που πρέπει να καταναλώνετε συχνά είναι οι βιταμίνες, απολύτως απαραίτητες για πολλές διαφορετικές χημικές διεργασίες στο σώμα. Σήμερα θα θέλαμε να σας πούμε για 6 βιταμίνες που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά στοιχεία.


Βιταμίνη C
τρόφιμα σε πάγκο

Η λήψη αρκετής βιταμίνης C είναι πολύ σημαντική, ειδικά το χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός επηρεάζει τις άμυνές σας. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και της γρίπης, διότι δρα ως αντιοξειδωτικό.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης C θα εμποδίσει το σώμα σας από το να προετοιμάσει υγιή κύτταρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους ιούς και τα βακτήρια. Φυσικά, η κατανάλωση βιταμίνης C δεν σας εγγυάται ότι δεν θα αρρωστήσετε, αλλά θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.

 • Μερικά από τα τρόφιμα με υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια.

Βιταμίνη Α

Εάν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη Α στο σώμα σας, θα έχετε προβλήματα όρασης. Γι ‘αυτό η βιταμίνη Α είναι διάσημη για το ότι είναι «καλή για τα μάτια σας». Επιπλέον, αυτή η ουσία περιέχει ένα αντιοξειδωτικό με τη δύναμη να διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να τη βρείτε στα παρακάτω τρόφιμα:

 • Ζωικά λίπη
 • Καρότα
 • Ντομάτες
 • Ροδάκινα
 • Πιπεριές

Φολικό οξύ


γυναίκα κουρασμένη μπροστά από υπολογιστή

Ένα πράγμα που κάνει το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) για το σώμα σας είναι ότι προλαμβάνει την αναιμία. Αυτή η ασθένεια συνεπάγεται παρατεταμένη κόπωση, αλλά αυτή μπορεί να αποφευχθεί. Για να εξασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό φολικό οξύ, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην τροφή σας πολλά λαχανικά και φρούτα. Συνιστάται να καταναλώνετε φράουλες και μάνγκο.


Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για υγιή νεύρα και αιμοσφαίρια. Βοηθά το σώμα σας να παράγει σωστά ενέργεια και να δημιουργεί DNA.

Καθώς μεγαλώνετε, το στομάχι σας δεν διασπά τις πρωτεΐνες τόσο αποτελεσματικά και έτσι το σώμα σας δεν απορροφά το ίδιο καλά αυτή τη βιταμίνη. Επομένως, συνιστάται να παρακολουθείτε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 καθώς μεγαλώνετε. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 αρχίζει να αυξάνεται στα 50.

 • Μερικά από τα τρόφιμα που προσφέρουν καλές ποσότητες βιταμίνης Β12 είναι τα ψάρια, το κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Εάν υιοθετήσετε μια χορτοφαγική διατροφή, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί και σε δημητριακά.

Βιταμίνη D

Ένα άλλο που πρέπει να έχετε στη διατροφή σας είναι η περίφημη βιταμίνη D. Είναι απαράιτητη για την καλή υγεία των οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αυτή η ουσία είναι μοναδική γιατί μπορείτε να την πάρετε από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, ο ήλιος είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D.

Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εκείνα που:

 • Zουν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
 • Συνήθως φορούν ρούχα με περισσότερη κάλυψη.
 • Έχουν μεγαλύτερη ποσότητα χρωστικής ουσίας στο δέρμα τους.

γυναίκα στον ήλιο

 

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 παίζει ρόλο σε περίπου 200 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Μπορείτε να δείτε, λοιπόν, γιατί είναι τόσο ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από αυτή. Αν υπάρχει έλλειψη, θα παρουσιάσουν προβλήματα:

 • Ύπνος
 • Όρεξη
 • Διάθεση
 • Γνωστικές ικανότητες
 • Ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 δεν είναι συνηθισμένη. Ακόμα κι έτσι, είναι καλή ιδέα να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετή με την κατανάλωση κρέατος, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών.

Τώρα ξέρετε: αυτές είναι μερικές από τις βιταμίνες που πραγματικά δεν θέλετε να λείψουν από τη διατροφή σας, τα θρεπτικά συστατικά που θα επηρεάσουν σοβαρά τις ζωτικής σημασίας διαδικασίες στο σώμα σας, αν δεν έχετε επαρκή ποσότητα από αυτά. Από τα κρυολογήματα έως και τις καρδιακές παθήσεις, οι βιταμίνες βοηθούν στην προστασία του σώματός σας και εκτελούν εκατοντάδες απαραίτητες χημικές διεργασίες.