7 θεραπείες για τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

· 6 Φεβρουαρίου 2019
Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα πρόβλημα υγείας που προκαλείται συνήθως από γαστροεντερικά βακτήρια και κυρίως από τα E. coli· αυτά προσκολλώνται στον ουρητήρα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Η λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί να προέλθει από βακτήρια, τα οποία παραμένουν στην κύστη για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να αδειάσει, από σεξουαλική επαφή, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνοουρία, μικρή ποσότητα ούρων, αίσθηση καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης, κοιλιακός πόνος, πυρετός, ναυτία και εμετοί.

Είναι πολύ σημαντικό να δράσετε νωρίς, από το πρώτο κιόλας σημάδι της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος προκειμένου να αποφύγετε πιο σοβαρή φθορά των νεφρών σας. Αν και είναι καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, υπάρχουν ορισμένες σπιτικές θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα.

Θεραπείες για τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Μηλόξυδο

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος - Μηλόξυδο και μήλα

Το μηλόξυδο είναι μια πλούσια πηγή ενζύμων, καλίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων τα οποία συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα για να σταματήσει τη λοίμωξη. Για να θεραπεύσετε μια τέτοιου είδους λοίμωξη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το μηλόξυδο αντί για φαρμακευτικά αντιβιοτικά.

Οδηγίες

 • Βάζετε δυο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι και το πίνετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο χυμό λεμόνι και μέλι για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Θα πρέπει να το πίνετε δυο φορές την ημέρα.
 • Άλλη μια επιλογή είναι να βάλετε μηλόξυδο στο νερό της μπανιέρας και να κάνετε μπάνιο.

Χυμός κράνμπερι

Ο χυμός κράνμπερι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες που εμποδίζουν το E. coli να επιτεθεί στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλέσει λοιμώξεις, όπως αναφέρει και ο Δρ. Marcelo Hisano στην έρευνά του. Είναι προτιμότερο ο χυμός κράνμπερι να είναι φυσικός, χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα.

Οδηγίες

Πίνετε μισό ποτήρι χυμό κράνμπερι κάθε μέρα για να αποφύγετε τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Αν πάσχετε από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος θα πρέπει να πίνετε κάθε μέρα 3 με 4 ποτήρια χυμό κράνμπερι.

Προσοχή: Δεν πρέπει να πίνετε χυμό κράνμπερι αν έχετε ιστορικό με πέτρες στα νεφρά.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 17 τροφές για να αποτρέψετε τον πόνο της αρθρίτιδας

Έλαιο τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει πανίσχυρη αντιβιοτική δράση, βάση της οποίας έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη ή στο ουροποιητικό σύστημα.

Οδηγίες

 • Αναμειγνύετε 10 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο νερό της μπανιέρας σας και το χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα γεννητικά σας όργανα.
 • Άλλη μια εναλλακτική είναι να φτιάξετε ένα μείγμα με έλαιο τεϊόδεντρου και ίσα μέρη έλαιο σανταλόξυλου και έλαιο αρκεύθου. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αυτό το μείγμα ελαίων στην περιοχή της κοιλιάς – την περιοχή κοντά στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η θεραπεία είναι ιδανική για να ανακουφίσει από τον πόνο, ο οποίος προκαλείται συνήθως από τη λοίμωξη.
 • Ακόμη μια επιλογή είναι να βάλετε δυο σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου στο εσώρουχό σας το οποίο με τη θερμότητα που παράγει θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Έγχυμα ιππουρίδας

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος - Ιππουρίδα και έγχυμα

Το έγχυμα ιππουρίδας έχει πανίσχυρες διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οδηγίες

 • Κατά τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης θα πρέπει να πίνετε κάθε μέρα δυο με τρία ποτήρια τσάι ιππουρίδας.
 • Δεν συνιστάται να το πίνετε για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Χυμός ρόδι

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ο χυμός ρόδι συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσκολλώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Οδηγίες

 • Πίνετε κάθε μέρα δυο με τρία ποτήρια χυμό ρόδι για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.

Έγχυμα σκόρδου

Το σκόρδο είναι μια τροφή με αντιβιοτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση και την πρόληψη της ανάπτυξης των βακτηρίων που προκαλούν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Οδηγίες

 • Βάζετε δυο σκελίδες σκόρδο που έχετε λιώσει σε μια κούπα με καυτό νερό και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε και πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον τρεις κούπες για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.
 • Άλλη μια εναλλακτική είναι να τρώτε κάθε μέρα ωμό σκόρδο.

Διαβάστε επίσης: 7 μυστικά αντιγήρανσης από τα Ιμαλάια

Χυμός καρπούζι

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος - Φέτες καρπουζιού

Εκτός από δροσιστικός και καθαριστικός, ο χυμός καρπούζι είναι πολύ καλός στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και απομακρύνει τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Οδηγίες

 • Μπορείτε να αποσπάσετε το χυμό από το καρπούζι με έναν αποχυμωτή ή με ένα μπλέντερ.
 • Μπορείτε απλά να τρώτε καρπούζι αν το προτιμάτε.
 • Yuste Ara, J. R., del Pozo, J. L., & Carmona-Torre, F. (2018). Infecciones del tracto urinario. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2018.03.004
 • Andreu, A. (2005). Patogenia de las infecciones del tracto urinario. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica. https://doi.org/10.1157/13091444
 • Esparza, G. F., Motoa, G., Robledo, C., & Villegas, M. V. (2015). Aspectos microbiológicos en el diagnóstico de infecciones del tracto urinario. Infectio. https://doi.org/10.1016/j.infect.2015.03.005