8 εύκολα χειροποίητα καθαριστικά ξύλου

Γνωρίζατε ότι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα σημάδια και να διορθώσετε τις μικρές ρωγμές στις ξύλινες επιφάνειες είναι να τα σκουπίσετε με βαζελίνη; Η λιπαρότητα του λαδιού θα τα καθαρίσει και θα τους δώσει λάμψη. Μάθετε γι' αυτό και για άλλα εύκολα κόλπα σε αυτό το άρθρο.

Όσο όμορφο είναι το ξύλο, άλλο τόσο είναι και ευαίσθητο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα χειροποίητα καθαριστικά ξύλου είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα χημικά προϊόντα και πολύ καλύτερα από αυτά, αφού τα τελευταία μπορούν ακόμη και να βλάψουν το ίδιο το ξύλο.

Με τα παρακάτω χειροποίητα καθαριστικά ξύλου ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε 8 εύκολα χειροποίητα καθαριστικά ξύλου.

Λάβετε υπόψη ότι το πρώτο βήμα είναι να δείτε τι είδους έπιπλα είναι αυτά που χρειάζονται επιδιόρθωση και τι είδους επιδιόρθωση χρειάζονται.

Όπως είναι λογικό, υπάρχουν διάφορα χειροποίητα προϊόντα, που το καθένα θα σας δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.


1. Καρύδια για τον καθαρισμό του ξύλου

Ναι, σωστά καταλάβατε: τα καρύδια μπορεί να είναι η τέλεια επιλογή για να καθαρίσετε το ξύλο σας.

Χάρη στη λιπαρότητά τους, τα έπιπλά σας και οποιαδήποτε άλλα ξύλινα αντικείμενα έχετε στο σπίτι, θα μοιάζουν με καινούρια.

Για να τα χρησιμοποιήσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα ξεφλουδίσετε και να τρίψετε το εσωτερικό τους μέρος πάνω στην ξύλινη επιφάνεια.

Έτσι και θα δείτε τα αποτελέσματα που ελπίζετε και, φυσικά, τα έπιπλά σας δεν θα γδαρθούν.


2. Ξίδι από κόκκινο κρασί και ελαιόλαδο

Με δύο συστατικά τόσο απλά όσο το ξίδι από κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο, θα κάνετε το ξύλο σας να μοιάζει άψογο.

Ιδού όλα όσα χρειάζεται να κάνετε:

  • Τοποθετήστε ίση ποσότητα από το κάθε συστατικό σε ένα δοχείο.
  • Με ένα βαμβακερό ύφασμα, σκουπίστε το μείγμα πάνω σε όλα τα ξύλινα έπιπλα και αφήστε το να στεγνώσει για περίπου μία ώρα.
  • Σαν μια τελευταία πινελιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κερί, το οποίο θα τα κάνει πραγματικά να λάμψουν.

Αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό τέχνασμα, αφού το ελαιόλαδο ενυδατώνει το ξύλο, ενώ το ξύδι απομακρύνει την ακαθαρσία.

Μόλις στεγνώσει, σκουπίστε με ένα άλλο στεγνό βαμβακερό ύφασμα για ακόμα μεγαλύτερη λάμψη. Δεν θα μπορούσατε να είχατε ζητήσει για κάτι παραπάνω!


3. Μαγιονέζα

Εάν προσπαθείτε να απομακρύνετε λεκέδες στις ξύλινες επιφάνειές σας από πιτσιλιές, το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο μαγιονέζα.

Αφήστε τη μαγιονέζα να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια σκουπίστε τη με ένα πανί μέχρι να εξαφανιστεί.


4. Φελλοί

φελλός, φελλοί, μπουκάλι

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από σημάδια που έχουν δημιουργηθεί από τον πάτο ενός ποτηριού με νερό, τρίψτε τα με φελλό και στη συνέχεια καθαρίστε καλά την περιοχή.

Αν οι δακτύλιοι που έχουν σχηματιστεί είναι πολυκαιρισμένοι, θα πρέπει να επιμείνετε στα σημάδια με κυκλικές κινήσεις.


5. Βαζελίνη

Αν παρατηρήσετε ότι τα έπιπλα σας είναι γρατζουνισμένα, η βαζελίνη μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Είναι κατάλληλη για αυτές τις ενοχλητικές γρατσουνιές καθώς και τις ρωγμές που μερικές φορές σχηματίζονται στις ξύλινες επιφάνειες.

Για να δουλέψει αποτελεσματικά, εφαρμόστε ένα στρώμα βαζελίνης στην επιφάνεια και αφήστε το για πολλή ώρα (όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο).

Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίσετε την εναπομείνουσα βαζελίνη και τελειώσατε.

Αν θέλετε να διορθώσετε μικρά χτυπήματα ή βαθουλώματα, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί και θερμάνετέ το ακουμπώντας από πάνω του το σίδερο.

Θα τα δείτε να εξαφανίζονται ως διά μαγείας!


6. Ζεστό νερό

νερό, ποτήρι, σερβίρω

Αν ψάχνετε να αφαιρέσετε πιτσιλιές βαφής που μπορεί να έχουν πέσει πάνω στο ξύλο, το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστό νερό.

Αναμείξτε το καθαριστικό που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά σας στο ζεστό νερό και σκουπίστε το πάνω από την επιφάνεια με μια πετσέτα.

Ξεπλύνετε με περισσότερο ζεστό νερό (αυτή τη φορά χωρίς καθαριστικό) και στεγνώστε με μια άλλη πετσέτα.


7. Αμμωνία

Για να καταπολεμήσετε την μούχλα στις εξωτερικές ή εσωτερικές επιφάνειες του ξύλου, αναμείξτε λίγη αμμωνία σε μισό λίτρο ζεστού νερού.

Τρίψτε όλο το ξύλο με ένα πανί, και αυτό ήταν!


8. Χυμός λεμονιού

λεμόνι, χυμός,στίψιμο

Ένας άλλος τρόπος να δώσετε λάμψη στα ξύλινα έπιπλά σας είναι να αναμείξετε λίγο χυμό λεμονιού ή λεμονέλαιο με μισό λίτρο από φυτικό λάδι και να περάσετε με αυτό την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα πανί.

Τρίψτε το και αφήστε το για ώρα. Θα δείτε ότι θα είναι αποτελεσματικό μέσα σε λίγο χρόνο και το ξύλο σας θα λάμψει ξανά.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό λεμόνι ώστε να μην στεγνώσει, επειδή δεν θα θέλατε να γρατζουνίσετε το ξύλο τρίβοντάς το.

Αυτό το τέχνασμα θα κάνει τη βρωμιά να εξαφανιστεί αμέσως.

Εκτός από το να καθαρίσει το ξύλο, θα το κάνει και να λάμψει όσο ποτέ άλλοτε!

Ίσως σας αρέσουν