8 συμπτώματα των νεφρικών προβλημάτων

7 Σεπτεμβρίου 2015

Κόπωση, αλλαγές στο χρώμα των ούρων, πόνοι στη μέση… μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο νεφρικό πρόβλημα. Στο ακόλουθο άρθρο σας παρουσιάζουμε όλα τα συμπτώματα.

Η φροντίδα των νεφρών μας, αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κατά καιρούς, ωστόσο, κάνουμε λάθη: κακή διατροφή, ανεπαρκής ποσότητα υγρών. Μετά από αυτά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε μικρά σημάδια που θα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τι θα λέγατε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά τα συμπτώματα για να δείτε αν όντως πάσχετε από νεφρικά προβλήματα; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, για την υγεία σας!

Ενδείξεις νεφρικής πάθησης

Όπως λέει και η παροιμία, η γνώση είναι δύναμη. Το να ακούμε το σώμα μας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να έχουμε μια καλή υγεία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δίνουμε σημασία ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τα συμπτώματα των νεφρικών προβλημάτων μπορεί να είναι πολύ εμφανή, επομένως δεν είναι κακό να επισκεφτείτε ένα γιατρό για να σας εξετάσει.

1. Αλλαγές στην ούρηση

ourisi

Είναι βέβαιο ότι αυτό αποτελεί το πιο εμφανές σύμπτωμα ενός νεφρικού προβλήματος, που μπορεί να αναγνωριστεί πολύ εύκολα.

  • Σηκώνεστε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να ουρήσετε επειγόντως. Ωστόσο, σηκώνεστε μόνο και μόνο για μερικές σταγόνες.
  • Το χρώμα στα ούρα σας αλλάζει ή περιέχουν αφρό ή φυσαλίδες. Εκτός από την πολύ συχνή ούρηση, το χρώμα στα ούρα σας είναι πιο σκούρο (όπως το χρώμα της κόκα-κόλα, λόγω του αίματος στα ούρα).

2. Εξάντληση

Κατά καιρούς αισθανόμαστε κουρασμένοι χωρίς κάποιο εμφανή λόγο. Βηματίζουμε αργά, κουραζόμαστε όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες και το σώμα μας μοιάζει στραγγισμένο. Πολύ συχνά, όταν γυρίζετε από την δουλειά, το μόνο πράγμα που σκέφτεστε είναι να κοιμηθείτε.

Ποιά είναι όμως η αιτία αυτής της έλλειψης ενέργειας; Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα μας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, η παραγωγή αυτής της ορμόνης προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Χάρη σε αυτή, οι μύες εξαντλούνται και μειώνεται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας (που μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου και προκαλεί αναιμία). Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή!

3. Πρήξιμο

astragaloi priksimo

Οι αστράγαλοί σας είναι συνεχώς πρησμένοι; Μήπως και τα πόδια σας; Δυσκολεύεστε να φορέσετε παπούτσια; Τότε είναι πιθανό να πάσχετε από νεφρικά προβλήματα, αλλά μην βιαστείτε να συσχετίσετε αυτά τα πράγματα καθώς μπορεί να είναι ένα κυκλοφορικό πρόβλημα. Θα πρέπει να ψάξετε και για άλλα συμπτώματα – όπως απώλεια μαλλιών, πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα δάχτυλα… Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στα νεφρά τα οποία αδυνατούν να αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά που συσσωρεύονται στο σώμα σας.

4. Εξανθήματα και κάψιμο

Η ξαφνική εμφάνιση ενοχλητικών εξανθημάτων θα μπορούσε να οφείλεται στην συγκέντρωση του αίματος λόγω  νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτά τα εξανθήματα θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και να προκαλούν ένα δυσάρεστο αίσθημα καύσου.

5. Μεταλλική γεύση στο στόμα

geush stoma

Άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας: είναι πιθανό το φαγητό να μην έχει πλέον κανονική γεύση… Όχι μόνο να μυρίζει άσχημα, αλλά να έχει και άσχημη γεύση, αφήνοντας μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας για φαγητό. Από αυτές τις επιδράσεις υποφέρουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο, μην το αγνοήσετε και ειδικά αν είναι επίμονο.

6. Ναυτία και δυσφορία

Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν ναυτία και δυσφορία. Αλλά όταν συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας, καθώς μπορεί να οφείλεται στην συγκέντρωση υπολειμμάτων στο αίμα (ουραιμία) η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετούς.

7. Αίσθηση ψύχους

aisthisi psuxous

Αναιμία, ο χαμηλός αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλεί την αίσθηση αδυναμίας, μας κάνει περισσότερο ευαίσθητους στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και κυρίως στις χαμηλές. Τις αισθανόμαστε πιο έντονα, καθώς τα χέρια και τα πόδια μας είναι μονίμως παγωμένα… Είναι ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό.

8. Πόνος στην μια πλευρά της πλάτης, ή σε ένα πόδι

Μήπως σας έχει ξανασυμβεί; Ηρεμήστε, αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών πραγμάτων. Αν είναι όμως επαναλαμβανόμενο, τότε θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή. Ο πόνος στην μια πλευρά της πλάτης, όπως επίσης και ο πόνος σε ένα μόνο πόδι ή μια ανεξήγητη πίεση που σας ενοχλεί.

Αν πονάτε πάντα στην ίδια πλευρά, μπορεί να είναι παρενέργεια ενός μολυσμένου νεφρού. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό μπορεί να οφείλεται στην νεφρική κέτωση, που προέρχεται από τις κύστες που βρίσκονται στα νεφρά και είναι γεμάτες με υγρό και ορισμένες φορές ακόμη και στο συκώτι, και προκαλούν απίστευτο πόνο.

Συνεπώς, μην παραβλέπετε τις ενδείξεις που παρουσιάζει το σώμα σας και σας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά δεν χρειάζεται να μας γίνει έμμονη ιδέα… Αλλά αν αντιμετωπίζετε κάποιον συνεχή, επαναλαμβανόμενο πόνο ή σύμπτωμα, μην διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό για να σας εξετάσει.

Ίσως σας αρέσουν