Κορωνοϊός: Γιατί όλοι αγοράζουν χαρτί υγείας;

Μια από τις πιο περίεργες συμπεριφορές που βλέπουμε αυτό το διάστημα είναι η μαζική αγορά από χαρτί υγείας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κορωνοϊός: Γιατί όλοι αγοράζουν χαρτί υγείας;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Απρίλιος, 2020

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να παραδεχτούμε για την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού, είναι ότι παρατηρούμε συμπεριφορές που έχουν μεγάλο ψυχολογικό ενδιαφέρον. Μια από αυτές είναι αναμφισβήτητα η μαζική αγορά προϊόντων και κατά συνέπεια τα άδεια ράφια. Οι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί υγείας σε μεγάλες ποσότητες και πολλοί από εμάς αναρωτιούνται γιατί.

Στην αρχή αυτής της πανδημίας, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αγόραζε μάσκες και απολυμαντικά χεριών. Η συμπεριφορά αυτή ήταν λογική και κατανοητή: έπρεπε να προστατευθούν. Προσπαθούσαμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα μπορούσαμε να προστατευθούμε κατά του ιού. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα. Αλλά τι εξήγηση μπορούμε να δώσουμε σε όσους αναζητούν απεγνωσμένα χαρτί υγείας;

Επιπλέον, τίθεται ένα άλλο ερώτημα: γιατί να αγοράσετε τόσες πολλές συσκευασίες από χαρτί υγείας όταν δεν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού; Το σίγουρο είναι ότι οι στοίβες από χαρτί υγείας φαίνεται να προσφέρουν ψυχική και συναισθηματική γαλήνη σε όσους το αγοράζουν και το αποθηκεύουν.

Πέρα από τα αστεία και τα ανέκδοτα που σίγουρα έχετε διαβάσει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση που λειτουργεί ως βαρόμετρο της κοινής γνώμης και του συναισθήματος του κοινού ως συνόλου. Ας δούμε πιο προσεκτικά.

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν χαρτιά υγείας μανιωδώς;

Ένα αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι το χαρτί υγείας δεν αποτελεί βασικό εμπόρευμα. Είναι πολύ διαφορετικό από το νερό ή το φαγητό που μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωσή μας, και όμως το σύγχρονο μυαλό μας το θεωρεί απαραίτητο. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το σημαντικότερο από πολλά άλλα προϊόντα όπως το σαπούνι, για παράδειγμα.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον γεγονός, το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική κουλτούρα και σκέψη. Περιέργως, οι Κινέζοι δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά. Δεν αγόρασαν μανιωδώς χαρτί υγείας. Ήξεραν ότι, αν δεν υπήρχε χαρτί υγείας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας.

Αλλά ο δυτικός εγκέφαλος συμπεριφέρεται διαφορετικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ας δούμε τι εξηγήσεις μπορούμε να δώσουμε στο γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί τουαλέτας με τόση μανία.

Γιατί αγοράζουν χαρτί υγείας

Γιατί πολλοί αγοράζουν χαρτί υγείας: Μια άνεση που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν

Εάν πρόκειται να μείνουμε στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες, θα πρέπει να κρατήσουμε ένα επίπεδο άνεσης. Επιπλέον, εάν δεν μπορούμε να πάμε για ψώνια, τότε το χαρτί υγείας είναι ένα από τα προϊόντα που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε. Το τοποθετούμε στη βάση της πυραμίδας των βασικών μας αναγκών.

Δεν είναι κάτι που θα ικανοποιήσει την όρεξή μας, αυτό είναι σίγουρο. Εντούτοις, με την κατοχή του, είμαστε σίγουροι για μια ελάχιστη αίσθηση της αξιοπρέπειας. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε.

Η παράλογη συμπεριφορά είναι μεταδοτική

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε καλά από το πεδίο της ψυχολογίας του καταναλωτή είναι ότι η αγοραστική συμπεριφορά είναι σε μεγάλο βαθμό παρορμητική και παράλογη.

Αρκεί να δούμε πώς συμπεριφερόμαστε όταν όλοι αγοράζουν κάτι και θέλουμε και εμείς το ίδιο. Μπορεί να μην το αγοράσουμε αμέσως αλλά κάποια στιγμή θα το κάνουμε.

  • Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν χαρτί υγείας επειδή πρόκειται για ένα βασικό εμπόρευμα. Το κάνουν επειδή βλέπουν πως οι υπόλοιποι το αγοράζουν μαζικά.
  • Τα κοινωνικά δίκτυα και η τηλεόραση μάς δείχνουν συνεχώς ανθρώπους με καροτσάκια γεμάτα χαρτί υγείας. 
  • Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο. Αυτό το προϊόν καταλαμβάνει μεγάλη περιοχή στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όταν βλέπουμε ότι αυτά είναι άδεια, τότε μας επηρεάζει ψυχολογικά.
  • Πάνω απ ‘όλα, δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθανόμαστε ότι πρέπει αγοράσουμε περισσότερα.

Εάν οι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί υγείας μαζικά, ίσως να μην μείνει κανένα για μένα

Το γεγονός ότι όλοι αγοράζουν σε τόση μεγάλη ποσότητα χαρτί υγείας προκαλεί ακόμα έναν φόβο: την πιθανότητα να μην απομείνει καμία συσκευασία για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.

Είναι πολύ πιθανό ότι δεν αισθανθήκατε καμία ανάγκη να αγοράσετε μαζικά χαρτί υγείας. Ωστόσο, το γεγονός ότι βλέπουμε άλλους να αγοράζουν τόσα πολλά, αυτό μας ωθεί να σκεφτούμε ότι αν δεν βιαστούμε τότε δεν θα προλάβουμε να αγοράσουμε κανένα.

Σε περιόδους κρίσεις, ο καταναλωτισμός προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου

Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που έχει επίσης ενδιαφέρον από ψυχολογική άποψη. Σε δύσκολους καιρούς και όταν είστε περιτριγυρισμένοι από αβεβαιότητα, αγωνία ή ανησυχία, συχνά το να ψωνίζετε σας επιτρέπει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο.

Το απλό γεγονός ότι έχετε αποθηκεύσει πολλά προϊόντα στο σπίτι σας, προσφέρει ανακούφιση και αίσθημα ασφάλειας. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο πιστεύετε ότι καλύπτονται οι βασικές σας ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλός σας βιώνει την ηρεμία.

Οι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί υγείας επειδή δεν μπορούν να αποχωριστούν το προϊόν. Τους προσφέρει μια ελάχιστη αίσθηση αξιοπρέπειας που θέλουν να διατηρήσουν.

Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από το πόσο ειρωνική και παράλογη μπορεί να μας φανεί αυτή η συμπεριφορά, είναι κάτι που μπορούμε να το εξηγήσουμε. Είναι κατανοητό και είναι απλώς ένα ακόμα αποτέλεσμα της αίσθησης πανικού. Δεν έχει σημασία ότι δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Σε στιγμές κρίσης, δημιουργεί ένα αίσθημα ομαλότητας. Αισθανόμαστε ότι εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσετε κορωνοϊό
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσετε κορωνοϊό

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μείνετε σπίτι.