Αναπνευστικά προβλήματα κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Η αναπνευστική υγεία είναι το κλειδί σε αυτήν την περίοδο του κορωνοϊού προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία όσο καλύτερα μπορούμε. Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που προσβάλλει τους πνεύμονες και, επομένως, η φροντίδα και η προστασία αυτών των οργάνων είναι θεμελιώδης.
Αναπνευστικά προβλήματα κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μάιος, 2020

Ο SARS-CoV-2 είναι ο κορωνοϊός που βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα πανδημία. Καθώς αυτός ο ιός επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονές μας, η φροντίδα της υγείας του αναπνευστικού μας έχει γίνει κεντρικό ιατρικό ζήτημα. Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι πολύ σημαντικά αυτή την περίοδο.

Γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκλύουν τα μολυσμένα άτομα. Μέσα σε αυτά τα σταγονίδια, ο κορωνοϊός ταξιδεύει και εξαπλώνεται στο αναπνευστικό σύστημα ενός νέου ξενιστή. Μπορεί επίσης να προσγειωθούν σε μια επιφάνεια που άλλοι μπορεί να αγγίξουν αργότερα και να μολυνθούν.

Μόλις ο ιός εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα, ο SARS-CoV-2 ταξιδεύει στις κυψελίδες των πνευμόνων όπου προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Εκεί, προκαλεί πρήξιμο και τα συμπτώματα που ήδη γνωρίζουμε: πυρετός, βήχας, κόπωση και δύσπνοια.

Η αναπνευστική υγεία σε περιόδους κρίσης είναι ένας πυλώνας πρόληψης επειδή δεν αντιμετωπίζουν όλη αυτήν την μόλυνση με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σοβαρές μορφές αυτής της πνευμονικής ασθένειας που τους αναγκάζει να νοσηλευτούν στην εντατική. Εάν τα μέτρα υποστήριξης αποτύχουν, πρέπει να καταφύγουν σε τεχνητές αναπνευστικές συσκευές.

Μεταξύ των ομάδων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές μορφές κορωνοϊού είναι αυτοί με χρόνια αναπνευστική νόσο. Για παράδειγμα, άτομα με άσθμα, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κ.λπ. Μπορούμε επίσης να συμπεριλάβουμε τους καπνιστές μεταξύ των πιο ευάλωτων.

Αναπνευστικά προβλήματα σε ασθενείς με ΧΑΠ

Η ΧΑΠ, ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει παθολογίες όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η ατελεκτασία (καταρρέοντας πνεύμονας). Όλα αυτά έχουν ένα κοινό σημείο: την βρογχική απόφραξη της διέλευσης του αέρα.

Ένας ασθενής με ΧΑΠ πρέπει συνήθως να λαμβάνει φάρμακα που ενισχύουν το άνοιγμα των βρογχικών σωλήνων. Μερικές φορές απαιτείται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλες φορές χρειάζονται φάρμακα μόνο για οξείες κρίσεις. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν οξυγόνο, είτε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είτε μόνο για τη νύχτα.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι ασθενείς με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο ευάλωτοι στην τρέχουσα πανδημία. Μια λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασής τους και σε πιθανή νοσηλεία.

Δείτε ακόμα: Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Η αναπνευστική υγεία των ασθενών με ΧΑΠ την περίοδο του κορωνοϊού είναι πιο σημαντική από ποτέ. Εάν ο ιός προσκολληθεί σε ιστό πνευμόνων που είναι ήδη κατεστραμμένος, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Στην περίπτωση νοσηλείας και στην ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη, οι ασθενείς με ΧΑΠ βρίσκονται σε μεγάλο μειονέκτημα. Οι βρογχικοί σωλήνες τους αντιδρούν και επιτρέπουν τη διέλευση λιγότερου αέρα, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Αυτή η ομάδα κινδύνου πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις συνήθειές της. Είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό. Ο σεβασμός των κανονισμών κοινωνικής απόστασης είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως έναν γιατρό. Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται από τις τοπικές αρχές και ζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα.

Αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Τα άτομα με ΧΑΠ συνήθως λαμβάνουν φάρμακα επειδή ο πνευμονικός τους ιστός είναι πιο ευάλωτος στο COVID-19.

Ο κίνδυνος του καπνού κατά την τρέχουσα πανδημία

Ο καπνός είναι ένας πολύ ισχυρός τοξικός παράγοντας με λειτουργίες που καταστρέφουν την αναπνευστική μας υγεία. Επηρεάζει τον μηχανισμό καθαρισμού των κυττάρων στη βλεννογόνο μεμβράνη του αναπνευστικού συστήματος. Επομένως, μειώνει τη φυσική άμυνα ενός ατόμου.

Η προηγούμενη εμπειρία μας με την πανδημία της γρίπης H1N1 επέτρεψε στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίδραση του καπνού σε ασθενείς που καπνίζουν. Ανακάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πράξης του καπνίσματος και του κινδύνου να κολλήσουν τη γρίπη.

Και, όσον αφορά στον τρέχοντα κορωνοϊό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υποθέσουμε ότι ισχύει το ίδιο. Οι καπνιστές πρέπει να ελαττώσουν αυτή τη συνήθεια ή, ακόμη καλύτερα, να επωφεληθούν από αυτήν τη στιγμή για να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα. Αν και ο περιορισμός μπορεί να είναι αγχωτικός και να οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταβάλουν προσπάθεια να μην πέσουν στον πειρασμό του καπνίσματος.

Τσιγάρο σε τασάκι
Ο καπνός είναι ένας τοξικός παράγοντας που μετατρέπει τους καπνιστές σε ακόμα μια ομάδα που είναι ευάλωτη στον κορωνοϊό.

Αναπνευστικά προβλήματα που δεν προέρχονται από κορωνοϊό

Αν και φαίνεται ότι ο COVID-19 είναι η μόνη ασθένεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να κρυολογούν, να παθαίνουν λοιμώξεις, οξεία βρογχίτιδα, ρινικές αλλεργίες κ.λπ.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να διαφοροποιήσετε τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα, αποφύγετε την αυτοθεραπεία αυτή τη στιγμή. Μείνετε μακριά από φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ξεμείνει στο ντουλάπι από μια παλιά ασθένεια που βιώσατε.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

Ώσπου οι αρχές να το θεωρήσουν ασφαλές για εμάς να βγούμε από τα σπίτια μας και να άρουν τους περιορισμούς της καραντίνας, θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να κινούνται με σχετική ομαλότητα, όλες αυτές οι αναπνευστικές ασθένειες θα αυξηθούν επίσης.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές υγιεινής. Αυτές περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, το φτέρνισμα και τον βήχα στο εσωτερικό του αγκώνα σας και τη διατήρηση της απόστασης εάν έχετε συμπτώματα.

Τα αναπνευστικά προβλήματα σε περιόδους κρίσης

Ένα από τα πράγματα που συνεχίζουμε να ακούμε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι ότι η προσοχή είναι κοινή ευθύνη. Το ίδιο ισχύει και για την υγεία του αναπνευστικού σε περιόδους πανδημίας. Όχι μόνο οι ασθενείς με ΧΑΠ αλλά ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Οι ομάδες κινδύνου εξαρτώνται από την κοινή λογική και την σκέψη για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει επίσης το δέρμα και άλλα όργανα του σώματός μας. Μάθετε περισσότερα εδώ.  • Lawrence H, Hunter A, Murray R, et al. Cigarette smoking and the occurrence of influenza– Systematic review. J Infect 2019;79:401–6.
  • Shaker, Marcus S., et al. “COVID-19: Pandemic Contingency Planning for the Allergy and Immunology Clinic.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice (2020).
  • Chica-Meza, Carmen, et al. “Cuidado Respiratorio En Covid-19.” Acta Colombiana de Cuidado Intensivo (2020).