Πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα λόγω κορωνοϊού;

22 Μάιος, 2020
Μαγειρική σόδα, ξύδι, υπεροξείδιο του υδρογόνου, λεμόνι ... Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολλή συζήτηση για διάφορα προϊόντα που μπορούν να απολυμάνουν τα τρόφιμα, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είναι πραγματικά αποτελεσματικά.

Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των τροφίμων και για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την πρόληψη της μόλυνσης. Το ερώτημα αν πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα για να αποτρέψουμε τη μόλυνση έχει έρθει στο προσκήνιο πολλές φορές.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίσετε τα βασικά μέτρα ασφαλείας σε σχέση με τα τρόφιμα καθώς αυτά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, ειδικά σε αυτές τις περιόδους πανδημίας.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο.

Κορωνοϊός και άλλα παθογόνα στα τρόφιμα

Τα μέτρα που προτείνονται για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης έχουν ένα ευρύ φάσμα προστασίας. Επομένως, δεν ισχύουν μόνο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η τροφή δεν αποτελεί πιθανή πηγή μόλυνσης από κορωνοϊό, καθώς, αυτή τη στιγμή, η λοίμωξη εμφανίζεται κυρίως από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορεί να έρθουν σε επαφή με σταγονίδια σάλιου από μολυσμένο άτομο. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να περάσει στις βλεννογόνους μας. Για αυτόν τον λόγο, όπως και με οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παθογόνο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μην αγγίζουμε συχνά το στόμα, τα μάτια και τη μύτη με τα χέρια μας.

Πρέπει επίσης να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά και να ελέγχουμε τη θερμοκρασία, το χρόνο αποθήκευσης και το μαγείρεμα όλων των τροφίμων. Αυτά είναι τα κλειδιά για την αποφυγή ιών και βακτηρίων.

Είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα που φτάνουν στις αγορές και τα σούπερ μάρκετ είναι ασφαλή. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα μας προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Όλοι οι επαγγελματίες σε όλη την τροφική αλυσίδα λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, τόσο τώρα όσο και πριν από την πανδημία.

Δείτε ακόμα: Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Πρώτον, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε την απολύμανση των τροφίμων για να αποφευχθεί η μετάδοση, ανεξάρτητα από το παθογόνο. Ωστόσο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους καλύτερους τρόπους αγοράς, αποθήκευσης και μαγειρέματος κάθε τροφής, καθώς αυτά τα μέτρα θα μας επιτρέψουν να είμαστε ασφαλείς από όλους τους τύπους πιθανών λοιμώξεων.

Πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα λόγω κορωνοϊού;

Βασικά μέτρα ασφάλειας των τροφίμων

Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, όταν πρόκειται για αγορά και χειρισμό τροφίμων, η πιο βασική ανάγκη είναι να έχουμε πολύ καθαρά χέρια, επιφάνειες και μαγειρικά σκεύη. Πρέπει επίσης να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε διαφορετικά είδη τροφίμων στην ίδια συνταγή.

Με αυτές τις βασικές πρακτικές υγιεινής, θα εξαλείψουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους μόλυνσης από τα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πιο συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουμε όταν αντιμετωπίζουμε διαφορετικά είδη τροφίμων.

1. Κρέας και ψάρι

Το κρέας και τα ψάρια είναι εξαιρετικά απίθανο να μολυνθούν από κορωνοϊούς. Ωστόσο, μπορούν να μεταφέρουν άλλους τύπους βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με αυτόν τον τύπο τροφής είναι τα εξής:

  • Αγοράστε πάντα φρέσκο και καλής ποιότητας κρέας και ψάρι. Ζητήστε τους να καθαρίσουν τα κομμάτια κρέατος και να αφαιρέσουν τα λέπια στο ψάρι.
  • Ψύξτε τα γρήγορα. Στο ψυγείο, κρατήστε τα χωριστά από άλλα τρόφιμα που έχουν ήδη μαγειρευτεί. Εάν δεν πρόκειται να τα φάτε αμέσως, τότε μπορείτε να τα παγώσετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια του κρέατος είναι καλά μαγειρεμένα. Αρκούν οι θερμοκρασίες 75 βαθμών Κελσίου στο κέντρο του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

2. Αυγά

Τα αυγά είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και είναι ένας από τους κύριους τρόπους εξάπλωσης της σαλμονέλας. Πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε σταθερή θερμοκρασία και συνιστάται να τα διατηρείτε στο ψυγείο. Σε αντίθεση με αυτό που κάνουν συχνά οι άνθρωποι, δεν πρέπει να πλένετε το κέλυφος, καθώς παρέχει προστατευτικό φράγμα.

Όταν τα μαγειρεύετε, πρέπει να τα μαγειρέψετε καλά – τόσο το ασπράδι όσο και τον κρόκο – και να διατηρείτε πάντα οποιοδήποτε πιάτο φτιαγμένο με αυγά που θα φάτε αργότερα στο ψυγείο.

3. Φρούτα και λαχανικά

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η θερμότητα και το μαγείρεμα σκοτώνουν τυχόν πιθανούς τοξικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται να μαγειρέψουμε όλα τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα για τα φάμε. Το σημαντικό είναι να καθαρίζετε κάθε κομμάτι φρούτων ή λαχανικών που πρόκειται να καταναλώσετε.

απολύμανση λαχανικών

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα τρίψετε σχολαστικά ενώ τα ξεπλένετε κάτω από το νερό. Μπορείτε να το κάνετε με μια ειδική βούρτσα ή να τα τρίψετε με τα χέρια μας. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε τα στο σωστό μέρος.

Θα πρέπει να αγοράζετε μόνο φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Εάν πρόκειται να τα φάτε ξεφλουδισμένα, φροντίστε να τα καθαρίσετε πριν τα ξεφλουδίσετε, γιατί διαφορετικά το μαχαίρι θα μπορούσε να μολυνθεί με τη βρωμιά στη φλούδα.

Πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα σε συσκευασίες;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το τι πρέπει να κάνουν με τα ψώνια μόλις φτάσουν στο σπίτι. Πρώτα απ ‘όλα, η συσκευασία μπορεί να «μολυνθεί» μόνο αν κάποιος την έχει αγγίξει με μολυσμένα χέρια ή έχει βήξει ή φτερνίστηκε πάνω της. Είναι δυνατόν μόνο να μολυνθεί το δοχείο ή η συσκευασία και ποτέ το περιεχόμενο.

Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα να πλένετε τα χέρια σας καλά και να μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας όταν επιστρέφετε από τα ψώνια. Για να είστε σίγουροι, μπορείτε να σκουπίσετε τα δοχεία με χαρτοπετσέτα μίας χρήσης ή με απολυμαντικό. Μια άλλη επιλογή είναι να αφήσετε τα αντικείμενα στις σακούλες για μερικές ώρες πριν τα αποθηκεύσετε στο ντουλάπι.

Επομένως, εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε τα κανονικά προληπτικά μέτρα.

Τα ασφαλέστερα μέτρα που προτείνουν όλοι οι ειδικοί είναι τα βασικά μέτρα ασφάλειας των τροφίμων. Αυτά είναι αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει: να πλένετε καλά τα χέρια σας και όλα τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες, να αποθηκεύετε και να μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα και να αποφεύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των τροφίμων.