Το δέρμα σας και η υγεία σας

Το πιο σημαντικό φράγμα που σας προστατεύει και σας προφυλάσσει από τον εξωτερικό κόσμο είναι το δέρμα σας, το οποίο θεωρείται και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Μπορείτε να βοηθήσετε τόσο το δέρμα σας όσο και την υγεία σας με το να μάθετε να το φροντίζετε και να καταλαβαίνετε τα σημάδια που σας δείχνει όταν κάτι πιθανώς δεν πηγαίνει καλά. Μάθετε με το άρθρο αυτό περισσότερα για τα ανησυχητικά σημάδια που το σώμα σας μπορεί να δίνει για την υγεία σας.

Γνωρίστε το δέρμα σας

Το δέρμα σας μπορεί να σας δείξει πολλά πράγματα. Το ξηρό και θαμπό δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη ανεπαρκούς ενυδάτωσης ή κακής διατροφής. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό και αν δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από τη διατροφή σας, το δέρμα σας δεν θα φαίνεται στα καλύτερά του.

Πέρα από τα προβλήματα που είναι εύκολο να επιλυθούν όπως η έλλειψη της απαραίτητης ποσότητας νερού, το σώμα σας μπορεί να σας δείχνει σημάδια άλλων διαταραχών ή προβλημάτων υγείας. Το πολύ χλωμό δέρμα μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη αναιμίας. Αν έχετε φαγούρα παντού, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως προβλήματα στα νεφρά, ηπατική ανεπάρκεια, μεταβολές στο θυρεοειδή, διαβήτη κλπ. Αν χρησιμοποιήσατε κάποια κρέμα ή κάποιο φάρμακο, μπορεί να είναι αντίδραση σε αυτά. Διατροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να επιφέρουν φαγούρα.

Άλλες εκδηλώσεις

derma2

Το πολύ ξηρό δέρμα, εφόσον δεν είναι το φυσιολογικό για σας, μπορεί να υποδεικνύει μεταβολές στο θυρεοειδή και ειδικότερα υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη πλευρά, αν το δέρμα σας ιδρώνει αρκετά, μπορεί να είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.

Αν το δέρμα σας είναι κόκκινο χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να είναι ένδειξη ροδόχρους ακμής ή μιας άλλης μεταβολής που οδηγεί σε κοκκίνισμα του δέρματος σε σχήμα πεταλούδας και ονομάζεται λύκος. Αν το δέρμα σας μαυρίζει χωρίς να έχει προηγηθεί έκθεση στον ήλιο, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε λάβει υπερβολική ποσότητα σιδήρου ή λόγω μιας ασθένειας που λέγεται νόσος του Addison.

Αν το δέρμα σας αποκτήσει κάποιο τόνο του μπλε χρώματος, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κυάνωσης, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λίγο οξυγόνο στο αίμα. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα στην καρδιά ή στους πνεύμονες ή σε κυκλοφορικές διαταραχές στα κάτω άκρα, αν δάχτυλα των ποδιών σας είναι μπλε. Το κιτρινωπό χρώμα μπορεί να σημαίνει μεταβολές στο συκώτι όπως στην περίπτωση της ηπατίτιδας.

Όταν ο γιατρός σάς συνιστά τη λήψη φαρμάκων, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε για τις πιθανές παρενέργειές τους. Οι γιατροί συνήθως προειδοποιούν για τις πιθανές παρενέργειες καθώς η επίδρασή τους σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική.

Αν λοιπόν σιγουρευτείτε ότι οι αλλαγές στο δέρμα σας δεν οφείλονται σε παρενέργειες κάποιου φαρμάκου, είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αρχικά έναν δερματολόγο, ο οποίος και θα γνωρίζει αν η θεραπεία θα πρέπει να είναι δερματολογικής φύσεως ή αν θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον άλλο γιατρό εφόσον η διαταραχή σας δεν έχει δερματική προέλευση.

Να θυμάστε

allergies

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας τρομοκρατήσουν ή να σας φοβίσουν. Θα πρέπει να θυμάστε ότι καμία ασθένεια δεν έχει μόνο ένα σύμπτωμα. Σκεφτείτε λογικά και αναλύστε το αν η αλλαγή στο χρώμα ή η οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο δέρμα σας μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φάρμακο ή σε κάποιο μικρότερης σημασίας πρόβλημα.

Αν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα και χωρίς κάποιο προφανή λόγο και ταυτόχρονα έχετε και άλλα συμπτώματα, καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Η διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι πάντα οι καλύτερες επιλογές.

Το δέρμα σας λέει πολλά. Δώστε του τη σημασία που του αρμόζει. Να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το αναδείξετε είναι με μια υγιεινή διατροφή και την κατάλληλη καθημερινή ενυδάτωση που θα κάνει την επιδερμίδα σας να λάμπει. Φυσικά να μην ξεχνάμε και τη χρήση κρεμών που τρέφουν το δέρμα και το κάνουν να φαίνεται όμορφο εξωτερικά.

Κατηγορίες: Ομορφιά Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν