Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η προτεραιότητα για εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Αλλά γνωρίζετε πραγματικά τι είναι ένα εμβόλιο, ποια βήματα εμπλέκονται στην ανάπτυξή του και πόσο καιρό διαρκεί;
Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μάιος, 2020

“Ανακαλύφθηκε ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό." Συνεχώς,  βλέπουμε νέα σαν κι αυτά, που εξαφανίζονται γρήγορα… μέχρι να βγει ο επόμενος τίτλος. Λοιπόν, πόσο καιρό θα χρειαστεί πραγματικά για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Οι εφημερίδες και οι ιστότοποι αναζητούν πρωτοσέλιδα που θα τραβήξουν την προσοχή μας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, αγνοούν την υπερβολική πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας για να φέρουν λίγη ελπίδα στην κοινωνία.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου είναι δαπανηρή και – πάνω απ ‘όλα – αργή. Τα παγκόσμια εργαστήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίγαντες όπως το Ίδρυμα Bill Gates προσφέρουν πόρους σε αυτήν την τιτανική αποστολή. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Λοιπόν, πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Εν τω μεταξύ, σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι ένα εμβόλιο, και πάνω απ ‘όλα, την περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται μέχρι την ανάπτυξή του.

Εμβόλια: Καταπολέμηση του εχθρού

Ένα εμβόλιο είναι μια λύση με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ανοσία έναντι ενός ιού διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν κάνουμε εμβόλιο, λαμβάνουμε συνήθως ένα διάλυμα με αδύναμες ή νεκρές μορφές του μικροβίου που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

Αυτός ο παράγοντας διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να καταστρέψει και – πάνω απ ‘όλα – να θυμηθεί την απειλή σε μελλοντική έκθεση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα ξέρει τότε πώς να δράσει εναντίον αυτού του εχθρού στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι μια μόλυνση.

Για το λόγο αυτό, η γρίπη δεν αποτελεί πρόβλημα για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Εάν εμβολιαστούμε, δεν έχουμε τίποτα να ανησυχούμε.

Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;
Τα εμβόλια προορίζονται να προκαλέσουν ανοσία στα παθογόνα.

Αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Τα πρώτα βήματα

Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που διαρκεί συχνά 10-15 χρόνια. Περιλαμβάνει τη συνδυασμένη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε! Η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι κορυφαία προτεραιότητα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 12 έως 18 μήνες. Ωστόσο, τα βήματα είναι περίπλοκα και θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Στάδιο απομόνωσης του ιού

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει όλα τα βασικά βήματα που πραγματοποιούν οι ερευνητές σε εργαστήριο. Το πρώτο βήμα, το οποίο είναι πιο περίπλοκο από ό, τι φαίνεται, είναι η απομόνωση του ιού από τον ασθενή με τη μορφή μιας καλλιέργειας. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, αυτό συνέβη ένα μήνα μετά την ανακάλυψη του ιού.

Μόλις απομονώσουν τον ιό, οι επιστήμονες μπορούν να τον τροποποιήσουν για να τον αποδυναμώσουν ή να απομονώσουν τις τοξίνες του. Έτσι θα μπορούν να τον μετατρέψουν σε μελλοντικό εμβόλιο. Αυτό το πρώτο στάδιο, υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Προκλινικό στάδιο

Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές εμβολιάζουν τον απομονωμένο εξασθενημένο παράγοντα σε απομονωμένους ζωικούς ιστούς ή σε ζωντανά ζώα (όπως εργαστηριακοί αρουραίοι) για να δουν αν θα συμβεί κάποια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Αυτό δεν γίνεται ποτέ στον άνθρωπο, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Πολλά εμβόλια αποτυγχάνουν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο επειδή δεν μπορούν να δημιουργήσουν την επιθυμητή απόκριση από το σώμα. Μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες εξετάσεις διαλογής και ανάλογα με το αν λειτουργεί σε ζώα, τότε η ανάπτυξη αρχίζει στους ανθρώπους.

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους

Εκεί ξεκινάει το πιο περίπλοκο μέρος, και χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό μέρος για την ορθή ανάπτυξη του εμβολίου.

  • ΦΑΣΗ Ι: Οι ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν μια μικρή ομάδα ενηλίκων, γενικά μεταξύ 20 και 80 ετών, και θα τους εμβολιάσουν με τον νεκρό ή εξασθενημένο μολυσματικό παράγοντα. Οι στόχοι των δοκιμών της Φάσης Ι είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας του δυνητικού εμβολίου και ο προσδιορισμός του τύπου και της έκτασης της ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.
  • ΦΑΣΗ II: Οι ειδικοί θα μεγαλώσουν την πειραματική ομάδα με αρκετές εκατοντάδες άτομα. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη φάση.
  • ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Τώρα δεκάδες χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν στη δοκιμή εμβολίων. Κάποιες ασυνήθιστες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν που μπορεί να μην είχαν εμφανιστεί σε μικρότερες ομάδες. Όλοι θα έχουμε διαβάσει τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων γενικά, όπως «1 στα 1000 άτομα υποφέρουν από σοβαρούς πονοκεφάλους», για παράδειγμα. Αν και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, πρέπει να ανακαλυφθεί και να καταχωρηθεί.

Αφήνοντας τα νομικά και κυβερνητικά ζητήματα έγκρισης, αφού το εμβόλιο περάσει τη φάση III, θα πρέπει να είναι έτοιμο.

εμβόλιο με φάρμακο
Πριν από τη μαζική παραγωγή, τα εμβόλια περνούν από μια διαδικασία ανάπτυξης με τουλάχιστον τρεις φάσεις.

Ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό: πού βρισκόμαστε;

Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται ακόμη στο προ-κλινικό στάδιο. Απαιτείται περαιτέρω δοκιμή εμβολίων σε ζώα για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τούτου λεχθέντος, στα τέλη Μαρτίου, η Κίνα πέρασε στην πρώτη φάση με δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτά είναι καλά νέα, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η ελάχιστη παρακολούθηση για τους εμβολιασμένους εθελοντές θα είναι έξι μήνες. Μετά από αυτό, οι ειδικοί θα επεκτείνουν την ομάδα δειγμάτων, θα περιμένουν ακόμα μια περίοδο και, τέλος, θα ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον κορωνοϊό για αρκετό καιρό. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ζούμε επίσης με πολλές άλλες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί και να πιστεύουμε ότι το χειρότερο θα τελειώσει σύντομα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αλμπέρτο Μπελούτσι: Νίκησε τον κορωνοϊό στα 101 του χρόνια
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Αλμπέρτο Μπελούτσι: Νίκησε τον κορωνοϊό στα 101 του χρόνια

Ο Αλμπέρτο Μπελούτσι δραπέτευσε από τους Ναζί τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και μόλισ νίκησε και τον κορωνοϊό.