Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Όταν χορηγείται στα πρόωρα στάδια του Αλτσχάιμερ και συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και σωματικές δραστηριότητες, αυτή η θεραπεία βελτιώνει σημαντικά τη μακροχρόνια μνήμη των ασθενών.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων στη σημερινή κοινωνία έχει φέρει μαζί του περισσότερες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτό το φαινόμενο είναι τόσο αξιοσημείωτο που σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, που δημοσιεύτηκε το 2015, οι περιπτώσεις Αλτσχάιμερ αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο όχι μόνο για να προσφέρουν στους πάσχοντες μια καλύτερη ζωή αλλά και για να προσπαθήσουν να αναστρέψουν τα αποτελέσματα αυτής της νόσου.

Επειδή γνωρίζουμε ότι έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για το Αλτσχάιμερ και μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος είναι βασικό να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτά τα νέα.

Παρόλα αυτά, έχει ήδη επιτευχθεί μια «μικρή επανάσταση».

Στο Κέντρο Easton (που ειδικεύεται στην έρευνα νευροεκφυλιστικών ασθενειών) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ερευνητές κατάφεραν να επιβραδύνουν, ακόμη και να αναστρέψουν τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Νέα θεραπεία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η μελέτη έχει ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό «Aging». Σύμφωνα με τον Dale Bredesen, διευθυντή του Κέντρου Easton και με τη μελέτη, η πιο καινοτόμα πτυχή της έρευνάς τους είναι η προσέγγισή τους.

Προς το παρόν, έχουν δημιουργήσει μια μοναδική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ελπίζοντας ότι θα περιορίσει τον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας.

Ωστόσο, το καινοτόμο στοιχείο της παρούσας έρευνας είναι ότι κάθε ασθενής έλαβε ένα συνδυασμό από διάφορες βιταμίνες και φάρμακα που συνοδεύονταν από μια προκαθορισμένη δίαιτα και αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα που απέκτησαν μετά από θεραπευτικές αγωγές, που κυμαίνονταν από εννέα μήνες έως και δυο χρόνια, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτές τις λεπτομέρειες.

Σας προτείνουμε επίσης: Ο χορός και το περπάτημα μπορούν να προστατέψουν από το Αλτσχάιμερ

Φαρμακευτική αγωγή

Το φάρμακο από μόνο του είναι γνωστό ως MEND (Μεταβολική Βελτίωση του Νευροεκφυλισμού).

Μέχρι στιγμής μόνο εννέα ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν λάβει αυτή την αγωγή και έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα: η γνωστική τους απόδοση βελτιώθηκε σημαντικά.

 • Προς το παρόν αναφερόμαστε σε ένα πολύ περιορισμένο δείγμα κι επομένως είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι τα οφέλη αυτού του φαρμάκου είναι 100% ασφαλή και αξιόπιστα. Στους ερχόμενους μήνες, θα εφαρμοστούν επιπλέον δοκιμές και η θεραπεία θα επεκταθεί και σε περισσότερους ασθενείς.
 • Άλλο ένα γεγονός που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι ασθενείς που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση δεν βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
 • Εφόσον έλαβαν τη θεραπεία για σχεδόν δυο χρόνια, οι αποδόσεις τους μετρήθηκαν με βάση σαρώσεις εγκεφάλου και νευροψυχολογικές δοκιμασίες.
 • Ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα ήταν ότι ο ιππόκαμπος, η νευρωνική δομή που σχετίζεται με τη μνήμη, γενικά αυξήθηκε σε μέγεθος.

ilikiomenoi

Με τη φαρμακευτική αγωγή οι ασθενείς άλλαξαν και τις καθημερινές τους συνήθειες

Το δείγμα των ασθενών που διαγνώστηκαν με τη νόσο Αλτσχάιμερ ενώ βρίσκονταν ακόμη στα αρχικά στάδια έλαβαν, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, μια πολύ συγκεκριμένη και προσεκτική δίαιτα:

 • Οι απλοί υδατάνθρακες εξαλείφθηκαν εντελώς.
 • Η γλουτένη και οι επεξεργασμένες τροφές απαγορεύτηκαν.
 • Μαζί με το φάρμακο, λάμβαναν επίσης συγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμινών όπως D3, μελατονίνη, μεθυλοκοβαλαμίνη, ιχθυέλαιο και συν-ένζυμο Q10.
 • Ζητήθηκε από τους ασθενείς να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες την ημέρα.
 • Αν οι γυναίκες ασθενείς είχαν εγκαταλείψει τη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, τους ζητήθηκε να ξεκινήσουν και πάλι τη θεραπεία τους.
 • Κάθε ασθενής ασκούνταν για 30 λεπτά, τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα.
Ανακαλύψτε: 8 τρόποι για να αποφύγετε την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Καταπληκτικές βελτιώσεις

Θέλουμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι αυτή η θεραπεία ήταν περισσότερο αποτελεσματική για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

diatrofi

 • Οι νευροψυχολογικές δοκιμές απέδειξαν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη βελτιώθηκε από το 3% στο 84%.
 • Οι ασθενείς ανάκτησαν το λεξιλόγιό τους και μπορούσαν να αναγνωρίζουν καλύτερα τα πρόσωπα.

Χωρίς αμφιβολία, αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Επιπλέον, οι ερευνητές είναι ξεκάθαροι για ένα βασικό θέμα: αυτή η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική αν ο ασθενής έχει διαγνωστεί μέσω γενετικής ανάλυσης ότι μπορεί να εμφανίσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Με άλλα λόγια, πριν εμφανιστούν τα κύρια συμπτώματα της νόσου.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για να αποφύγετε τα αέρια και τη δυσπεψία

Οι συγγενείς των εννέα ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν το πόσο δύσκολο ήταν να συμβαδίσουν με τη θεραπεία, ωστόσο:

 • Χρειάστηκε να χορηγηθούν πολλαπλά δισκία: το φάρμακο μαζί με τις διάφορες βιταμίνες και τα συμπληρώματα.
 • Δεν είναι εύκολο να βάλετε κάποιον ασθενή με τη νόσο Αλτσχάιμερ να ξεκουράζετε για επτά ώρες την ημέρα ή να ασκείται καθημερινά.

Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησαν μια συνδυασμένη θεραπεία που είναι ακριβή και κάπως περίπλοκη.

Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και προς το παρόν ελπίζουν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο με βάση αυτές τις εξελίξεις. Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

Πηγές:

MPI Cognition: New Study: Reversal of Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease

Science Daily: Pre and post testing show reversal of memory loss from Alzheimer’s disease in 10 patients

Κατηγορίες: Φυσικές Θεραπείες Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν