Η γιόγκα συμβάλλει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Κάνατε ποτέ κάποιο μάθημα γιόγκα; Αναρωτιέστε αν η γιόγκα είναι κατάλληλη για σας; Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα είναι ιδανική για εκείνους που υποφέρουν από ανησυχία, άγχος και -το θέμα αυτού του άρθρου- από κατάθλιψη.

Αισθάνεστε «πεσμένοι» τελευταία; Συναντήσατε αυτή την παλιά φίλη που είναι γνωστή ως κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα χειρότερα προβλήματα της εποχής μας. Είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πρόβλημα προκύπτει όταν είστε πρόθυμοι να την καταπολεμήσετε αλλά δεν διαθέτετε τη δύναμη. Μάλιστα αυτό αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης: η έλλειψη θέλησης να κάνετε οτιδήποτε.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να δείξετε αγάπη σε κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη.

 

Για να μη μιλήσουμε για τις μικρές απολαύσεις που πλέον δεν σας δίνουν καμία χαρά ή δεν σας κάνουν να αισθάνεστε τίποτα. Έχετε πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ;

Όχι. Όλα αυτά οφείλονται στην κατάθλιψη.

Είναι σπάνιο στις μέρες μας να βρούμε κάποιον που δεν παίρνει φάρμακα για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Δυστυχώς, όμως, η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Γιατί δεν δοκιμάζετε μια πιο φυσική θεραπεία; Τι λέτε για τη γιόγκα;

Γιόγκα, ένα εξαιρετικό υποκατάστατο των φαρμάκων

Πρώτα απ’όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως κάθε τι άλλο, η γιόγκα δεν είναι μια απλή, εύκολη πανάκεια για την κατάθλιψη. Όπως κάθε φάρμακο, η γιόγκα θα βοηθήσει αλλά δεν αποτελεί την τελική λύση.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που το έχουν επιβεβαιώσει αυτό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Indian Journal of Psychiatry, για παράδειγμα, εξηγεί τις παρακάτω ωφέλειες της γιόγκα όσον αφορά στην κατάθλιψη:

  • Βοηθάει στη μείωση της ανησυχίας και του άγχους.
  • Σας επιτρέπει να βρίσκεστε περισσότερο σε επαφή με τη διάθεσή σας.
  • Μπορείτε να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας.
  • Θα είστε ψυχολογικά πιο δυνατοί για την αντιμετώπιση διαφορετικών καταστάσεων.

Αυτές είναι απλώς μερικές από τις ωφέλειες που μπορεί να σας εξασφαλίσει η γιόγκα και όλα αυτά με σύντομες συνεδρίες διάρκειας από δεκαπέντε ως σαράντα πέντε λεπτά το πολύ.

Όποιος έχει βρεθεί σε τουλάχιστον ένα μάθημα γιόγκα θα θυμάται την κατάσταση διανοητικής και σωματικής χαλάρωσης που ακολουθεί.

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: 5 στάσεις της γιόγκα για μείωση του άγχους και της έντασης.

 

Το τέλειο αντίδοτο για μια ποικιλία προβλημάτων

Η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για να αντιμετωπίσετε εκείνες που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχική σας ευεξία.

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια ψυχική διάθεση -εκδηλώνεται και σωματικά. Ημικρανίες, πόνοι στο στομάχι, ταχυπαλμίες… όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από την κατάθλιψη.

Η γιόγκα σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε τα αναπνευστικά και τα πεπτικά προβλήματα που βασικά σας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια προειδοποίηση για το γεγονός ότι έχετε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Πέρα από όλα αυτά, ωστόσο, η γιόγκα θα σας επιτρέψει να βγείτε από το σπίτι και να αλληλεπιδράσετε με τον υπόλοιπο κόσμο, αντί να κλειδώνεστε μέσα και να τρέφετε περαιτέρω την κατάθλιψή σας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το περπάτημα μεταβάλλει τον εγκέφαλό σας όταν πάσχετε από κατάθλιψη.

 

Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, το να κάνετε κάτι διαφορετικό, το να επιδοθείτε σε λίγη άσκηση και το να χαλαρώσετε και να καθησυχάσετε το νου σας είναι τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της τρομερής κατάθλιψης που παραμονεύει στο παρασκήνιο.

Ανεβάστε τη διάθεσή σας

Όταν η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της, όλα ξαφνικά σκοτεινιάζουν και γίνονται απαισιόδοξα. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο –είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο ο νους σας αποφασίζει να δει τον κόσμο.

Αν είστε λυπημένοι, όλα γύρω σας θα μοιάζουν αρνητικά και θα πιστεύετε ότι σας συμβαίνουν πάντα κακά πράγματα. Η γιόγκα μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε το γεγονός ότι η αλλαγή αυτής της νοητικής στάσης εξαρτάται από σας.

Θα μάθετε να ερμηνεύετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να συνειδητοποιείτε καλύτερα αυτά που αισθάνεστε. Ο μόνος τρόπος να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις αρνητικές σκέψεις είναι να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας.

Η γιόγκα μερικές φορές συνδυάζεται με μικρές δόσεις διαλογισμού, κάτι που αναμφισβήτητα κάνει την πρακτική της ακόμα πιο αποτελεσματική.

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Πώς η γιόγκα άλλαξε το σώμα και τη ζωή μιας 87χρονης γυναίκας.

 

Αυτή η αρχαία πρακτική θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε την ευλυγισία και την ισορροπία σας -όχι απλώς σωματικά αλλά και διανοητικά. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να θεραπευτείτε εκ των έσω.

Απελευθερωθείτε από την κατάθλιψή σας δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο και διαφορετικό, το οποίο τελικά θα είναι θετικό για σας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κρατάει πίσω, όμως εσείς δεν είστε οι πρωταγωνιστές της ζωής σας;

Μην αφήνετε την κατάθλιψη να σας πάρει τα ηνία.

Ίσως σας αρέσουν