Ηρεμία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας-πανδημίας

Μέσα στο χάος, ηρεμήστε. Μέσα στον φόβο και το μουρμουρητό που έρχεται με αβεβαιότητα και πανικό, ηρεμία. Μόνο με μια εστιασμένη και πιο χαλαρή ψυχική προσέγγιση μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ψυχολογικές μας δυνάμεις. Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε.
Ηρεμία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας-πανδημίας

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μάιος, 2020

Δεν είναι εύκολο να ζείτε με ηρεμία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και εν μέσω χάους. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσετε την ισορροπία σας όταν έρχεται η επίθεση και όταν ο άνεμος περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι σας και ψιθυρίζει μηνύματα φόβου και αβεβαιότητας στο αυτί σας.

Είμαστε σχεδιασμένοι να προβλέψουμε και να ανταποκριθούμε συναισθηματικά, αποφασιστικά και γρήγορα όταν εμφανιστεί πανικός. Ωστόσο, το ιδανικό πράγμα στη μέση όλων αυτών των σεναρίων είναι η ηρεμία.

Από ψυχολογικής και κοινωνιολογικής άποψης, γνωρίζουμε ήδη ότι η λέξη που χαρακτηρίζει το 2020 είναι αναμφίβολα η λέξη «φόβος». Τα τρέχοντα γεγονότα δείχνουν ήδη κάθε πτυχή αυτού του όρου, με συμπεριφορές που κυμαίνονται από το παράλογο έως το πιο παρανοϊκό. Μερικοί αποδέχονται τον φόβο, αλλά επιλέγουν να τον αντιμετωπίσουν πραγματοποιώντας προληπτικές ενέργειες για να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα.

Ο ψυχίατρος Karl Augustus Menninger επεσήμανε ότι οι φόβοι μπορούν να εκπαιδευτούν, γεγονός που οδηγεί σε πρόοδο στη ζωή. Είναι εύκολο να το λες, αλλά η εφαρμογή του είναι ίσως το πιο περίπλοκο και το πιο τραυματικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.

Το χάος χτυπάει την πόρτα σας και αφαιρεί την ηρεμία σας. Το μυαλό σας τρελαίνεται και, ακόμη χειρότερα, μολύνετε άλλους με τη συμπεριφορά σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο φόβος μεγαλώνει και μεγαλώνει και γίνεται ανεξέλεγκτος.

Σε αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να σπέρνετε σπόρους ηρεμίας και να τους αφήνετε να βλαστήσουν. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κάνετε όλα αυτά, γιατί, τελικά, ο ίδιος ο φόβος, καθώς και το άγχος και η παράλογη συμπεριφορά, είναι απλώς άλλοι ιοί που μπορούμε να μάθουμε να απομονώνουμε.

Ηρεμία κατά τη διάρκεια της καταιγίδας-πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, πρέπει να εφαρμόσουμε μια ψυχική προσέγγιση βασισμένη στην ηρεμία

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου όλοι αρρωσταίνουμε (μεταφορικά) από όλες τις κακές ειδήσεις. Μπορείτε να το δείτε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα κοινωνικά σας δίκτυα. Οι ενοχλητικές πληροφορίες, τα ανησυχητικά γεγονότα και τα αρνητικά μηνύματα είναι περισσότερα από τα θετικά.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο, τα αρνητικά νέα κοινοποιούνται πάντα πριν τα ελπιδοφόρα νέα. Συχνά τα παίρνετε όλα, χωρίς καν να εφαρμόζετε το φίλτρο σύνεσης και χωρίς να ξέρετε μερικές φορές εάν τα νέα είναι αλήθεια ή όχι.

Λοιπόν, είναι αλήθεια ότι έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε. Οι πληροφορίες είναι δύναμη και πρέπει να κρατάμε επαφή με όλα όσα συμβαίνουν. Ωστόσο, έρχεται η στιγμή που οι περιστάσεις και οι πληροφορίες αρχίζουν να σας κατακλύζουν και ένα αίσθημα αδυναμίας ξυπνά μέσα σας. Το να μην γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί αύριο είναι αναμφίβολα αυτό που μας τρομάζει και μας περιορίζει περισσότερο.

Είμαστε πλάσματα που έχουν συνηθίσει να ελέγχουν τα πράγματα στο άμεσο περιβάλλον (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε). Ωστόσο, όταν ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι βρίσκεστε στη μέση του χάους και κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και ότι αυτό που θεωρήσατε δεδομένο χθες είναι σήμερα αβέβαιο, τότε αυτό σας πονάει και σας ενοχλεί.

Τι μπορείτε να κάνετε υπό αυτές τις συνθήκες κατά τη διάρκεια μια καταιγίδας;

Ηρεμία είναι μια στάση ζωής και έρχεται όταν αποδέχεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα

Σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, το άγχος αυξάνεται. Εκτός από αυτό, υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας: το περιβάλλον μας. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, οι άνθρωποι γύρω μας μεταδίδουν τα συναισθήματά τους και τους φόβους τους… όλα αυτά αυξάνουν την αγωνία όσο και το ίδιο το αίσθημα αβεβαιότητας.

Για παράδειγμα, είναι πολύ χειρότερο να μην γνωρίζετε εάν πρόκειται να χάσετε τη δουλειά σας από το να γνωρίζετε ότι την έχετε χάσει. Ο εγκέφαλος θα δράσει με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, πρέπει να μάθετε να ανέχεστε την αβεβαιότητα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, παρόλο που δεν έχετε έλεγχο σε ορισμένα πράγματα, έχετε τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο επιλέγετε να αντιδράσετε σε αυτά. Αυτό είναι το κλειδί.

Η ηρεμία είναι η καλύτερη στάση. Είναι η ψυχική προσέγγιση με την οποία μπορείτε να ανταποκριθείτε με τον πιο λογικό και ισορροπημένο τρόπο δίνοντας τον καλύτερό σας εαυτό.

Πεταλούδες στο μυαλό

Καθαρίστε το μυαλό σας: διώξτε τις καταστροφικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της καταιγίδας

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, οι καταστροφικές σκέψεις δεν βοηθούν – σε κάνουν να βυθίζεσαι. Εν μέσω δυσκολιών, αμφιβολιών ή προβλημάτων, το μυαλό σας θα πρέπει να είναι σύμμαχός σας και όχι αντίπαλος που σας εμποδίζει σε κάθε βήμα.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να καθαρίζετε το μυαλό σας. Κάθε σκέψη που σας εμποδίζει και που δημιουργεί φόβο αντί να σας βοηθά να βρείτε λύση προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην κατάσταση στο σύνολό της.

Γνωρίστε τα και εξαλείψτε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογό σας. Η ηρεμία πρέπει να είναι σαν φάρος που μπορεί να σας καθοδηγήσει στο σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας… ποιος επιλέγεις να είσαι;

Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές και εν μέσω χάους είναι να αναρωτηθείτε: ποιος θέλετε να είστε; Θέλετε να είστε ήρωας ή θύμα; Θέλετε να είστε αυτός που βοήθησε ή αυτός που έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη; Και θέλετε να είστε κάποιος για τον οποίο είστε περήφανοι ή κάποιος που επέλεξε να είναι ακίνητος και τον κατέβαλε ο πανικός;

Εσείς επιλέγετε και αποφασίζετε το μονοπάτι που θα αφήσετε πίσω σας. Εσείς επιλέγετε τι θα βγει από αυτές τις μέρες στις οποίες είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να δώσουμε το καλύτερο δυνατό.

Σε σενάρια κρίσης, η ηρεμία είναι αυτός ο σύντροφος που μπορεί να σας καθοδηγήσει σε πιο γαλήνια και επιτυχημένα μονοπάτια. Μόνο έτσι θα δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και θα ξέρετε πώς να αντιδράσετε και να είστε υπεύθυνοι.

Ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε την αίσθηση ηρεμίας σας, σε μια εποχή γεμάτη αλλαγές και αβεβαιότητες. Ας δράσουμε μαζί με νοημοσύνη και με ηρεμία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού

Υπάρχουν πολλά είδη από τις μάσκες που κυκλοφορούν και μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Όμως, ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού;