Πόσο καιρό μένει στις επιφάνειες ο κορωνοϊός;

22 Μάιος, 2020
Δεν υπάρχει μια έρευνα που να έχει καταλήξει σχετικά με το πόσο μένει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες. Μάθετε για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στο άρθρο.

Οι επιστήμονες έχουν δουλέψει σκληρά για να κατανοήσουν πλήρως τον SARS-CoV-2, έναν ιό επίσης γνωστό ως COVID-19, ή απλά κορωνοϊός. Ωστόσο, πολλές πτυχές του εξακολουθούν να είναι αβέβαιες. Μεταξύ αυτών, ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό μένει στις επιφάνειες ο κορωνοϊός. Το θέμα αυτό δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς έχει άμεση σχέση με την εξάπλωση της νόσου.

Ωστόσο, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ένα πράγμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αγγίζοντας ένα αντικείμενο, στο οποίο βρίσκεται ο ιός, δεν σας μολύνει αυτόματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθείτε από αυτόν. Αυτό οφείλεται στο ότι, αν κάποιος αγγίξει μια επιφάνεια με έναν κορωνοϊό, τότε μπορεί να παραμείνει στο χέρι του / της. Μόνο αν το πρόσωπο αυτό αγγίξει το πρόσωπό του και ο ιός έρθει σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, θα εισέλθει στο σώμα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τις επιφάνειες και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Πόσο καιρό μένει στις επιφάνειες ο κορωνοϊός;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό πόσο καιρό επιβιώνει ο SARS-CoV-2 στα αντικείμενα.

Ωστόσο, με βάση τη συμπεριφορά άλλων ιών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές επιφάνειες. Αυτό εξαρτάται επίσης από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Δείτε ακόμα: Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;

Πολλοί ιοί μένουν στις επιφάνειες για μερικές ώρες ή ακόμα και για μέρες, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας στην οποία βρίσκονται. Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό και γι ‘αυτό πρέπει να ληφθούν εύλογες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πόσο καιρό μένει στις επιφάνειες ο κορωνοϊός;
Η απολύμανση των καθημερινών αντικειμένων στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Επιστημονικές μελέτες σχετικά με το θέμα

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection ανέλυσε τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά άλλων κορωνοϊών όπως ο SARS και ο MERS. Με βάση αυτούς, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να μένει στις επιφάνειες από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε επιφάνειες όπως το μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό, ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ωστόσο, υπό ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μπορεί να παραμείνει μέχρι και εννέα ημέρες.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, και διεξήχθη από επιστήμονες σε ομοσπονδιακό εργαστήριο των ΗΠΑ, έδειξε ότι η διάρκεια ζωής του κορωνοϊού στις επιφάνειες κυμαίνεται από τέσσερις ώρες σε χαλκό έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Στο χαρτόνι, παραμένει έως και μία ημέρα.

Διάρκεια στον αέρα

Άνθρωπος με μάσκα στο μετρό
Η διάρκεια του ιού στον αέρα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να καταλάβουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς να αποτρέψουμε τη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Μια πρόσφατη, και σχετικά ανησυχητική, εξέλιξη εμφανίστηκε σε μια προ-δημοσιευμένη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη είναι ακόμα σε στάδιο προσχεδίου και οι συγγραφείς μπορούν αργότερα να την προσαρμόσουν ή να την διορθώσουν. Εν ολίγοις, οι μελετητές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Τα δεδομένα του σχεδίου υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για έως και τρεις ώρες μετά την αερολυμάτωσή του. Στην ιατρική, ένας μολυσματικός οργανισμός λέγεται ότι είναι σε μορφή αερολύματος όταν σωματίδια, ή μικροσκοπικές σταγόνες υγρού που περιέχουν τον ιό, αιωρούνται στον αέρα.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

Η μελέτη στο περιοδικό New England Journal of Medicine που παρατέθηκε παραπάνω αναφέρει επίσης αυτές τις πληροφορίες. Επιβεβαιώνει ότι ανίχνευσαν τον ιό στον αέρα τρεις ώρες μετά την αερολυμάτωσή του.

Τα καλά νέα για το πόσο μένει στις επιφάνειες ο κορωνοϊός

Σε αυτό το πολύπλοκο σκηνικό, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εξαλείψετε τον ιό πολύ εύκολα με απλά μέτρα καθαρισμού. Συνιστάται να καθαρίζετε συχνά τις κοινές επιφάνειες με οινόπνευμα ή απολυμαντικό που περιέχει αλκοόλ. Μπορείτε να αραιώσετε δύο κουταλιές της σούπας λευκαντικού ή χλωρίνης σε μισό λίτρο νερού.

Συνιστάται να καθαρίζετε κάθε δύο ή τρεις ώρες τους δημόσιους χώρους ή τους χώρους εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να μην αγγίζετε επιφάνειες ή αντικείμενα συχνής επαφής σε δημόσιους χώρους, όπως κιγκλιδώματα, κουμπιά ανελκυστήρων ή πόμολα. Μπορείτε να προστατεύσετε τα χέρια σας με ένα χαρτομάντιλο.

Η πιο σημαντική σύσταση είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αποφύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι όταν κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί ή βήξει, τότε να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με μαντήλι ή τον αγκώνα.

Στο σπίτι, είναι καλύτερο να καθαρίζετε καθημερινά. Εάν αυτοί που ζουν εκεί βγαίνουν έξω συχνά, τότε είναι καλύτερο να απολυμαίνετε τα κουμπιά, τους διακόπτες και τους κοινόχρηστους χώρους συχνά. Θα πρέπει να αγγίζετε αντικείμενα που αγοράσατε με χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια να τα απολυμαίνετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη κάθε προφύλαξης είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

  • Aumenta la venta de armas en Estados Unidos por el miedo al coronavirus | Internacional. (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.elmundo.es/internacional/2020/03/17/5e708cfefdddffff038b465b.html
  • Consejos para gestionar el miedo al coronavirus. (n.d.). Retrieved March 17, 2020, from https://www.larazon.es/andalucia/20200314/yl2y5uvkr5hvxjg4wvluuslpne.html
  • Ren SY, Gao RD, Chen YL. Fear can be more harmful than the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 in controlling the corona virus disease 2019 epidemic. World J Clin Cases. 2020;8(4):652–657. doi:10.12998/wjcc.v8.i4.652