Κορωνοϊός: Τι να κάνετε για να μην ακουμπάτε το πρόσωπο

Μια από τις βασικές συστάσεις για να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού είναι να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Γιατί όμως;
Κορωνοϊός: Τι να κάνετε για να μην ακουμπάτε το πρόσωπο

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να ακουμπάτε το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της σημερινής πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό; Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αποφυγής της εξάπλωσης του COVID-19. Και αυτά τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν το να μην ακουμπάτε το πρόσωπο – ιδιαίτερα, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Προκειμένου να κατανοήσουμε τον λόγο πίσω από αυτή τη σύσταση, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας. Πώς αρχίζει αυτή η μόλυνση; Ταυτόχρονα, θα εξετάσουμε άλλα μέτρα που είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.

Ποια είναι η πύλη εισόδου για τον κορωνοϊό όταν ακουμπάτε το πρόσωπο;

Τα μάτια, η μύτη και το στόμα σας είναι όλα πύλες για την εξάπλωση του COVID-19 και άλλων μολυσματικών παραγόντων. Η ασθένεια του κορωνοϊού είναι μια λοίμωξη και, όπως και πολλές άλλες λοιμώξεις αυτού του τύπου, εισέρχεται μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Ο ιός (COVID-19) μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω των σταγόνων που βγαίνουν από τη μύτη ή το στόμα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή αναπνέει.

Και η λοίμωξη δεν εξαπλώνεται μόνο μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ των ανθρώπων. Αυτές οι σταγόνες πέφτουν πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες όπου ο ιός παραμένει ενεργός. Και όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με αυτές τις μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα αγγίζει το πρόσωπό του, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.

Με άλλα λόγια, αν το πρόσωπο είναι μία από τις πύλες αυτού του ιού, τότε αξίζει ξεκάθαρα ιδιαίτερη προσοχή. Και, με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τον κίνδυνο να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας και να προκαλέσει μόλυνση.

Φαίνεται ότι αυτά τα μέτρα θεωρούνται αποτελεσματικά και έχουν βοηθήσει στην μείωση των κινδύνων στο παρελθόν με άλλες μολυσματικές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόσετε τις ίδιες τεχνικές προστασίας για πιο συχνές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

γυναίκα μασκα: Μην ακουμπάτε το πρόσωπο

Ποια άλλα μέτρα συνδέονται στενά με την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού;

Αυτοί οι ιοί μπορούν να παραμείνουν σε βρώμικες επιφάνειες για αρκετές ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και να καθαρίζετε τέτοιες επιφάνειες πιο συχνά. Μιλάμε για τα πόμολα, τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα κουμπιά των ανελκυστήρων, τις χειρολαβές κ.ο.κ.

Ο συχνός καθαρισμός βοηθά στη μείωση της ποσότητας του ιού που υπάρχει σε αυτές τις επιφάνειες. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας διάδοσης του ιού σε υγιείς ανθρώπους. Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αυτό είναι ένα μέσο μόλυνσης για την πανδημία του κορωνοϊού και για άλλες μολυσματικές και μη μολυσματικές ασθένειες.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση μέσων πρόληψης δεν συμβάλλει μόνο στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μειώνει επίσης τη διάδοση άλλων μολυσματικών ασθενειών που εξαπλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Ως εκ τούτου, έχουμε ένα επιπλέον όφελος στη φροντίδα της ατομικής και συλλογικής μας υγείας.

Κορωνοϊός γυναικα με χαρτομάντιλο

Προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού:

 • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ή με χρήση απολυμαντικών
 • Διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους
 • Να αποφεύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπο – ειδικά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας
 • Καθαρισμός επιφανειών που αγγίζουμε συχνά με χλωρίνη και νερό

Συμβουλές για να μην ακουμπάτε το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

Το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας μπορεί να φαίνεται αδύνατο. Ωστόσο, είναι καλό να υιοθετήσετε μέτρα για να μειώσετε τον αριθμό των φορών που το κάνετε.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη συνήθεια που συνήθως γίνεται αυτόματα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε;  Παρακάτω, θα σας προσφέρουμε μερικές συστάσεις:

 • Να έχετε πάντα χαρτομάντιλα μαζί σας για να τα χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που το πρόσωπό σας σάς ξύνει ή θα πρέπει να τρίψετε τη μύτη, τα μάτια σας κλπ. Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο αντί να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας και πετάξτε το στα σκουπίδια αμέσως.
 • Αποφύγετε τους φακούς επαφής.
 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο και χρησιμοποιείστε το εσωτερικό του αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Και πάλι, αν χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο, πετάξτε το αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την πιθανότητα να εξαπλωθεί ο ιός που θα μπορούσε να είναι στα χέρια σας.
 • Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα για να αποφύγετε τις καταναγκαστικές συμπεριφορές ή απλά κρατήστε τα δάχτυλά σας σταυρωμένα.
 • Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί να ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Μπορεί να είναι φαγούρα, αλλεργία, χρήση φακών επαφής, απλή συνήθεια και ούτω καθεξής.

Στην πράξη, μπορεί να είναι ευκολότερο να υιοθετήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια μας πιο συχνά από το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, για πολλούς, η επαφή με το πρόσωπό τους είναι μια αυτόματη και ασυνείδητη συνήθεια.

Παρά ταύτα, θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο. Όσο το έχετε αυτό κατά νου και καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας, τότε είναι πιο πιθανό να μειώσετε τον αριθμό των φορών που ακουμπάτε το πρόσωπο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 σπιτικές ασκήσεις για την καραντίνα του κορωνοϊού
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
5 σπιτικές ασκήσεις για την καραντίνα του κορωνοϊού

Η καραντίνα αυξάνει τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, γνωρίζοντας κάποιες ασκήσεις για την καραντίνα θα μείνετε σωματικά και ψυχολογικά υγιείς. • Velavan, T. P., & Meyer, C. G. (2020, March 1). The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/tmi.13383
 • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary. 2020-01-30)[2020-02-01]. Https://Www. Cdc. Gov/Coronavirus/2019-Ncov/Summary. Html. Retrieved from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
 • Sun, P., Lu, X., Xu, C., Sun, W., & Pan, B. (2020). Understanding of COVID-19 based on current evidence. Journal of Medical Virology. John Wiley and Sons Inc. https://doi.org/10.1002/jmv.25722