Τι να κάνετε αν κάποιος δικός σας μολυνθεί με κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και έχει δημιουργήσει δύσκολες ερωτήσεις. Μια από αυτές είναι το πώς πρέπει να δράσουμε αν κάποιος δικός μας έχει μολυνθεί με κορωνοϊό
Τι να κάνετε αν κάποιος δικός σας μολυνθεί με κορωνοϊό

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και έχει δημιουργήσει δύσκολες ερωτήσεις. Μια από αυτές είναι το πώς πρέπει να δράσουμε αν κάποιος δικός μας έχει μολυνθεί με κορωνοϊό. Σε περιπτώσεις κρίσης, υπάρχουν τρία εξαιρετικά εργαλεία που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου: ακριβείς πληροφορίες, προσωπική ευθύνη και ηρεμία. Με αυτούς τους τρεις μεγάλους συμμάχους, είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσετε τα πάντα.

Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε το πρωτόκολλο δράσης που ισχύει στη χώρα μας. Οι υγειονομικές οργανώσεις των περισσότερων χωρών έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές για να παρέχουν πληροφορίες και να επικοινωνείτε με το κέντρο υγείας ή το νοσοκομείο εάν έχετε συμπτώματα. Στη χώρα μας, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 1135 με 24ωρη κάλυψη. Φυσικά, αυτές οι τηλεφωνικές γραμμές θα είναι πολύ απασχολημένες, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε.

Παράλληλα, θα πρέπει να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να περνάτε τις μέρες σας, να υιοθετήσετε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και προστασίας και να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Παρακάτω θα βρείτε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος γνωστός σας μολυνθεί με κορωνοϊό.

Θερμόμετρο και χέρια με γάντια αν μολυνθεί με κορωνοϊό

Τι να κάνετε αν κάποιος δικός σας μολυνθεί με κορωνοϊό

Ο παγκόσμιος χάρτης των περιπτώσεων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό αντικατοπτρίζει μια σαφή πραγματικότητα. Επί του παρόντος, έχουμε περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις μόλυνσης σε 124 χώρες και αυτές αυξάνονται καθημερινά. Η περίπτωση της Ιταλίας είναι η πιο ανησυχητική και ακολουθεί η Ισπανία και η Γαλλία.

Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα κατόρθωσε να περιορίσει τη μόλυνση και έκλεισε τη συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων που είχε δημιουργήσει για να χειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τώρα αναλαμβάνει δράση για να βοηθήσει την Ιταλία με ιατρικά εφόδια και ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η ασθένεια μπορεί να σταματήσει, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε την ατομική ευθύνη ώστε να περιορίσουμε τον αριθμό των προσβεβλημένων, να αποφύγουμε την κατάρρευση του νοσοκομείου και, το σημαντικότερο, για την προστασία του πληθυσμού που κινδυνεύει.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο βασικό ερώτημα:

Πώς να δράσουμε αν κάποιος δικός μας μολυνθεί με κορωνοϊό;

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, στο 80% των περιπτώσεων, ο κορωνοϊός έχει ήπια συμπτώματα:

 • Ξηρός βήχας
 • Αίσθημα δύσπνοιας
 • Πυρετός
 • Μυϊκός πόνος και γενική δυσφορία
 • Πονόλαιμος
 • Καταρροή

Η μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να ανακάμψει στο σπίτι χωρίς ειδική μεταχείριση. Θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής.

Ηλικιωμένη σε καραντίνα

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, για τους οποίους ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει και επικίνδυνος. Οι ευπαθείς ομάδες είναι οι εξής:

 • Ηλικιωμένοι
 • Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή (ανοσολογική ανεπάρκεια)
 • Άτομα με χρόνιες ασθένειες
 • Άτομα με διαβήτη
 • Ασθενείς με καρδιακά προβλήματα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί θα είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν το αν θα γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Εσείς τι πρέπει να κάνετε;

Όταν κάποιος δικός σας έχει κάνει το τεστ και έχει βγει θετικός στον κορωνοϊό, είναι φυσιολογικό να νιώθετε άβολα. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι.

Το επόμενο βήμα θα είναι να απομονώσετε εντελώς το σπίτι και να ενημερώσετε οποιονδήποτε ήρθε σε επαφή με το άτομο αυτό.

Εάν εσείς δεν παρουσιάζετε συμπτώματα, τότε οι κατευθυντήριες γραμμές λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να ζείτε φυσιολογικά και να ακολουθήσετε όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα.

Εάν ζείτε στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο συγγενή, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω προτεινόμενες οδηγίες.

Οδηγίες

Θέλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι αν το μέλος της οικογένειάς σας δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες κινδύνου που αναφέρθηκαν νωρίτερα, τότε θα αναρρώσει και θα παραμείνει στο σπίτι χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

 • Θα χρειαστεί να παραμείνετε σε απομόνωση στο σπίτι σας για 14 ημέρες.
 • Ο άρρωστος πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να έχει αποκλειστικό μπάνιο. Εάν υπάρχει μόνο ένα μπάνιο στο σπίτι, θα πρέπει να καθαρίζεται με χλωρίνη μετά από κάθε χρήση.
 • Το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται καλά και να μπαίνει ήλιος. Ο συγγενής σας θα πρέπει να έχει κοντά του ένα κινητό τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή.
 • Πρέπει επίσης να έχει έναν κάδο σκουπιδιών που θα χρησιμοποιεί μόνο αυτός, όπου θα πετάει τα χαρτομάντιλα και τα υπόλοιπα σκουπίδια.
 • Όταν ο άρρωστος φεύγει από το δωμάτιο, θα πρέπει να φοράει μάσκα. Θα πρέπει επίσης να καθιερωθεί ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων από τους υπόλοιπους ανθρώπους στο σπίτι. Ο άρρωστος θα πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι, όπως και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
 • Ομοίως, θα πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι συχνά με νερό και χλωρίνη. Είναι σημαντικό να πλένετε όλες τις επιφάνειες, χωρίς να ξεχνάτε τις λαβές, τα πόμολα, τις επιφάνειες των υπολογιστών, τις πολυθρόνες, τις καρέκλες κλπ. Πρέπει να πλένετε τα μαγειρικά σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα με ζεστό νερό.
 • Επιπλέον, θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα του ασθενούς ξεχωριστά, σε υψηλή θερμοκρασία.
Πλύσιμο χεριών για να μην μολυνθεί με κορωνοϊό

Η καραντίνα στο σπίτι διαρκεί 14 ημέρες. Πάνω από το 80% των περιπτώσεων, δεν θα έχει σοβαρά προβλήματα. Για να διαπιστώσετε αν το άτομο είναι απαλλαγμένο από τον ιό, οι γιατροί θα διεξάγουν δύο τεστ σε διάστημα 24 ωρών. Αν και οι δύο εξετάσεις είναι αρνητικές, τότε η ασθένεια έχει ξεπεραστεί.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ένα άτομο που έχει κορωνοϊό δεν μπορεί να υποστεί υποτροπή. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να εμπιστευόμαστε πάντα τους γιατρούς μας.

Συμπερασματικά, αν κάποιος δικός σας έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο και πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αντιμετωπίζει κανονικά την ασθένεια και ο αριθμός των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία κάθε μέρα είναι όλο και περισσότερο ενθαρρυντικός. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα το περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά τι γίνεται με τα μικρά παιδιά; Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;