Κορωνοϊός: Πώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

22 Μάιος, 2020
Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Κίνας και Αμερικής, έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο επιπλοκών σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Οι οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος επηρεάζουν τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, είναι πιο διαδεδομένες σε ηλικιωμένους και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές (δείτε: Knipe, 2013). Αποδεδειγμένα, οι κορωνοϊοί προσβάλλουν τους πνεύμονες και προκαλούν πνευμονία. Έτσι, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πολύ συχνές στον γενικό πληθυσμό και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το ρόλο των ιών σε οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις στους ενήλικες. Και ακόμη λιγότερες αναλύουν το ρόλο των κορωνοϊών (δείτε: Talbot και False, 2010).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στο COVID-19. Ορισμένοι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως “βιολογικά εγγενές πλεονέκτημα” για τις γυναίκες.

Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πέντε εκατομμύρια είναι ενεργοί καπνιστές και περισσότεροι από 600.000  είναι παθητικοί καπνιστές (αυτοί που εκτίθενται στον καπνό άλλων ανθρώπων). Ως εκ τούτου, πρόκειται για υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτό που προκαλούν μαζί τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Κάπνισμα κίνδυνος επιπλοκών σε κορωνοϊό

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών με μια μόλυνση από το COVID-19;

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2014 στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα διευκρίνισε τα κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των ενηλίκων ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από τους κορωνοϊούς OC43, NL63 και 229Ε.

Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούνται από τους κορωνοϊούς επηρεάζουν κυρίως τους μεσήλικες καπνιστές. Συχνά αυτοί επηρεάζονται από προηγούμενες ασθένειες (δείτε στο Reina, López-Causapé, Rojo-Molinero και Rubio, 2014).

Το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες προδιάθεσης πολλών αναπνευστικών ασθενειών και, μεταξύ άλλων,  και ιικών λοιμώξεων. Είκοσι τρεις από τους ασθενείς στην προαναφερθείσα μελέτη (47,9%) ήταν ενεργοί καπνιστές. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

Ο Gisli Jenkins, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, το έχει εξηγήσει αυτό. Αναφέρει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, τα άτομα με ΧΑΠ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από αναπνευστική νόσο που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 33% των καρκίνων στους άνδρες και το 10% στις γυναίκες. Επιπλέον, το 90% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα.

Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Επιπλοκές όταν υπάρχει μόλυνση από κορωνοϊό

Οι συχνότερες επιπλοκές της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι η μη ειδική γρίπη (43,7%), η πνευμονία (29,2%) και η οξεία χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) (8,3%). Πενήντα δύο τοις εκατό των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθούν στην εντατική (δείτε στο: Reina et al., 2013).

Αν και μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από κορωνοϊό ακολουθεί ένα εποχιακό πρότυπο. Κατά κύριο λόγο τους χειμερινούς μήνες (Talbot and False, 2010).

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Σε μερικές μελέτες, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το OC43 τείνει να εμφανίζεται ανά διετία, με ισχυρότερη παρουσία στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στη μελέτη του Reina et al (2013), η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος λόγω κορωνοϊού ανιχνεύθηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η πλειονότητα των περιπτώσεων (58,3%) συνέβη μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Φως στον ορίζοντα

Τέλος, μπορεί να υπάρξει κάποιο φως στον ορίζοντα… Οι  ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CSIC) έδειξαν in vitro ότι το φάρμακο Aplidin (plitidepsin) είναι σε θέση να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού HcoV-229E. Αυτό το στέλεχος ανήκει στην οικογένεια του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε την τρέχουσα πανδημία, περιορίζοντας σχεδόν όλο τον πλανήτη στα σπίτια τους.

Οι ερευνητές πρόκειται τώρα να μελετήσουν εάν αυτό το φάρμακο είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι του SARS κορωνοϊού. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με το SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Οι ειδικοί, όπως ο ιολόγος CSIC Isabel Sola, ο οποίος έχει εμπειρία πάνω από είκοσι χρόνια μελετώντας τους κορωνοϊούς, λέει ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να δουν εάν αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά του νέου κορωνοϊού.

Όπως καταλαβαίνετε το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών σε μια λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Οι καπνιστές έχουν ποσοστό θνησιμότητας άνω του 70% που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια βρογχίτιδα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονικό εμφύσημα.

D.M. Knipe, P.M. Howley (Eds.), Fields virology (6th ed.), Wolters Kluwer, Philadelphia (2013), pp. 825-858

H.K. Talbot, A.R. Falsey The diagnosis of viral respiratory disease in older adults Clin Infect Dis, 50 (2010), pp. 747-751

Reina, J., López-Causapé, C., Rojo-Molinero, E., & Rubio, R. (2014). Características de las infecciones respiratorias agudas causadas por los coronavirus OC43, NL63 y 229E. Revista Clínica Española214(9), 499-504.