Καρδιακή νόσος: 10 συμπτώματα που συχνά αγνοούνται

23 Μαρτίου 2016
Αν και τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για να αποφύγετε τους ενδεχόμενους κινδύνους.

ΑΗ καρδιακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, περισσότερο από οποιοδήποτε είδος καρκίνου ή χρόνιας ασθένειας. Σύμφωνα με μια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), γύρω στα 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2008 από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 23 εκατομμύρια το χρόνο, μέχρι το 2030.

Γιατί η καρδιακή νόσος προκαλεί τόσους πολλούς θανάτους; Πολλά καρδιακά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής, του καθιστικού τρόπου ζωής, της μόλυνσης του περιβάλλοντος ή του καπνίσματος. Ωστόσο, ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας προκαλεί τόσους πολλούς θανάτους παγκοσμίως αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα και καθυστερούν πολύ να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να αποτρέψουν τη χειρότερη όλων των συνεπειών. Τα περισσότερα συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων δεν είναι σοβαρά και μπορούν να μπερδευτούν με συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Το να μάθει κανείς να αναγνωρίζει τα συμπτώματα των καρδιακών νόσων μπορεί να σώσει ζωές. Επομένως, η ενημέρωση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη. Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε τα δέκα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.

Ζάλη και δύσπνοια

Η ζάλη και η δύσπνοια είναι σημάδια που μπορεί να δείχνουν καρδιακή προσβολή. Αυτά τα είδη συμπτωμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια των αισθήσεων και φανερώνουν καρδιακές ανωμαλίες όπως η αρρυθμία.

Κόπωση

koposi

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ή ώρες, μέρες ή ακόμα και εβδομάδες πριν. Η συχνή κόπωση μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου είδους καρδιακής ανεπάρκειας.

Φυσικά το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιας άλλης ασθένειας ή διαταραχής της υγείας. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης

Πολλοί άνθρωποι έχουν ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, ένα σύμπτωμα όπως ο τυμπανισμός που συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει την όρεξη.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα κλασικό σύμπτωμα των καρδιακών προσβολών, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Η Jean C. McSweeney, ερευνήτρια στη Σχολή Ιατρικής Επιστήμης και Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας αναφέρει ότι αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα που αναζητούν οι άνθρωποι, ωστόσο δεν παρουσιάζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Η McSweeney αναφέρει ότι ο πόνος αυτός μοιάζει με «ελέφαντα που κάθεται πάνω στο στήθος σας», όμως μπορεί να εκδηλωθεί και ως μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης ή φουσκώματος.

Πόνος σε διαφορετικά σημεία του σώματος

somatikos-ponos

Ο πόνος στο στήθος είναι ο πιο συνηθισμένος πόνος που αναφέρεται κατά την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να επεκτείνεται στους βραχίονες, στους αγκώνες, στη σπονδυλική στήλη, στον αυχένα, στη γνάθο ή στην κοιλιά. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος δεν εμφανίζεται στο στήθος αλλά σε άλλα μέρη του σώματος.

Ακανόνιστος παλμός

Μια περιστασιακή αλλαγή στον παλμό θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, όταν ο ακανόνιστος παλμός συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη ή δύσπνοια, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας.

Λαχάνιασμα

Το λαχάνιασμα χωρίς την καταβολή μεγάλης προσπάθειας ή κατά την ανάπαυση, μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικών νόσων όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Παρομοίως, μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η δύσπνοια μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Εφίδρωση

efidrosi

Ο κρύος ιδρώτας, ειδικά κατά την ανάπαυση, αποτελεί σημάδι καρδιακής προσβολής. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται ακριβώς πριν την καρδιακή προσβολή.

Φλεγμονή

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών στο σώμα. Το οίδημα είναι εμφανές στα πέλματα, στους αστραγάλους, στα πόδια και στην κοιλιά.

Χλωμή ή άρρωστη όψη

Πολλοί άνθρωποι μοιάζουν χλωμοί ή γκρίζοι πριν πάθουν καρδιακή προσβολή. Καθώς η πίεση του αίματος πέφτει, το άτομο μοιάζει εμφανώς άρρωστο.

Ίσως σας αρέσουν