Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 8 συμπτώματα κλειδιά

28 Απριλίου 2018
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο κοινό είδος καρκίνου στις γυναίκες. Ευτυχώς, είναι εύκολο να θεραπευτεί αν γίνει αντιληπτός εγκαίρως. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθετε για κάποια από τα συμπτώματα και να ζητήσετε ένα τεστ Παπ εάν εμφανίζονται.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο κοινό είδος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό.

Παρότι τα νούμερα μπορεί να είναι τρομακτικά, αυτός ο καρκίνος είναι αποτρέψιμος και μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς όταν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό το είδος καρκίνου και τα 8 πιθανά του συμπτώματα.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά συχνά από τα κύτταρα της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από μια συνηθισμένη κολπική εξέταση εφόσον η πρόοδός του είναι πολύ αργή.

Το πρώτο στάδιο είναι μια προ-καρκινική πάθηση γνωστή ως δυσπλασία. Έπειτα παίρνει πολύ καιρό πριν γίνει καρκίνος.

Η κύρια αιτία είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Ενώ κάποιες μολύνσεις εξαφανίζονται από μόνες τους, μπορεί να προκαλέσει επίσης αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα στην αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία μπορεί να είναι κλειδιά για την ανίχνευσή του.

Ας τα δούμε.

1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους

Η ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή άσκηση δε θα πρέπει να αγνοείται ποτέ και για κανέναν λόγο. Ναι, σωστά, ακόμα και αν είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Εμφανίζεται σε ασθενείς όπου υπάρχει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας ανορεξίας και διατροφικής ανεπάρκειας.

Η αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πεπτική σας υγείαΑυτό προκαλεί στο σώμα σας την παύση της σωστής επεξεργασίας θρεπτικών ουσιών.

2. Φλεγμονή και κατακράτηση υγρών

Αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπορούν επίσης να είναι εμφανείς εξαιτίας της ανισορροπίας στις διεργασίες του ανοσοποιητικού του σώματος. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών στους ιστούς σας.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα παρατηρήσουν φλεγμονή στην κάτω κοιλιακή χώρα, στα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος. Αυτό επειδή η ασθένεια αυτή επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία.

3. Κυστίτιδα

Κύστες στις ωοθήκες

Γυναίκες με συχνά επεισόδια κυστίτιδας θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παρότι είναι σπάνιο, το σύμπτωμα αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας και της ουροδόχου κύστης και υπεύθυνος είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Οι όγκοι έχουν την τάση να πιέζουν αυτά τα όργανα, εμποδίζοντας το πέρασμα των ούρων, προκαλώντας πόνο στο ουροποιητικό σύστημα.

4. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ξεκάθαρο σημάδι μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μικρές αλλοιώσεις του δέρματος δεν είναι μόνο άσχημες, αλλά τείνουν να επεκτείνονται εύκολα.

5. Αφύσικη εκκένωση

Αφύσικες περίοδοι

Οι αλλαγές στην κολπική σας εκκένωση είναι συνήθως αποτέλεσμα μυκητιακής ή βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται από ανισορροπίες στο φυσικό σας pH.

Όταν η εκκένωση είναι νερουλή ή με ασυνήθιστη υφή ή οσμή, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό επειδή οι αλλαγές στην κυτταρική δραστηριότητα στα τοιχώματα του τραχήλου σας μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες εκκρίσεις.

6. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Όμως, η ανάπτυξη όγκων στον τράχηλο είναι μία πιθανότητα την οποία δε θα πρέπει ποτέ να αποκλείεται.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης στα τοιχώματα του τραχήλου. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τη φυσική σας λίπανση.

7. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης

Όπως με οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει ισχυρές επιπτώσεις στις ανοσοποιητικές διεργασίες των ιστών του σώματός σας.

Επίσης, επειδή μπορεί να έχετε δυσκολία με το κυκλοφορικό σας, οι μυς και οι ιστοί σας δε θα δέχονται επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και άλλως θρεπτικών ουσιών.

Αυτό προκαλεί την συμπίεση των μυών, με αποτέλεσμα μία μόνιμη αίσθηση πόνου. Επιπροσθέτως, ο πόνος εντοπίζεται σχεδόν πάντα στο κάτω μέρος της πλάτης και στα άκρα.

8. Αναιμία

Όσο προχωρά η ασθένεια, το σώμα σας σταματά να χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες όπως θα έπρεπε και θα υποφέρετε από ανορεξία.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό αυξάνει την αίσθηση της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε σοβαρές περιόδους αναιμίας η οποία επηρεάζει τη γνωστική σας υγεία, μεταξύ άλλων.

Αυτό το σύμπτωμα είναι επίσης κοινό όταν ο καρκίνος προκαλεί ακανόνιστη αιμορραγία ή πολύ βαριές περιόδους.

Ως γυναίκα, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα. Ζητήστε μια εξέταση Παπ εάν έχετε υποψίες.

Οι συχνοί ιατρικοί έλεγχοι είναι κρίσιμοι για την επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ίσως σας αρέσουν