Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 8 συμπτώματα κλειδιά

· 28 Απριλίου 2018
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στις γυναίκες. Ευτυχώς, είναι εύκολο να θεραπευτεί αν γίνει αντιληπτός εγκαίρως. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθετε για κάποια από τα συμπτώματα και να ζητήσετε ένα τεστ Παπ εάν εμφανίζονται.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό.

Παρότι τα νούμερα μπορεί να είναι τρομακτικά, το είδος του καρκίνου αυτού μπορεί προληφθεί και να θεραπευτεί επιτυχώς όταν ανιχνευθεί εγκαίρως.

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό το είδος καρκίνου και σε 8 πιθανά συμπτώματα εκδήλωσης του.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά συχνά από τα κύτταρα της επιφάνειας του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί, όμως, να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από μια κολπική εξέταση ρουτίνας εφόσον η πρόοδός του είναι πολύ αργή.

Το πρώτο στάδιο είναι μια προ-καρκινική πάθηση γνωστή ως δυσπλασία. Στη συνέχεια, χρειάζεται αρκετό χρόνο πριν εκδηλωθεί σε καρκίνο.

Η κύρια αιτία είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Ενώ κάποιες μολύνσεις εξαφανίζονται από μόνες τους, μπορεί να προκαλέσει επίσης αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα στην αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν σαν «κλειδιά» για την διάγνωση του.

Ας τα δούμε παρακάτω.

1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Γυναίκα που κοιτάζει με φόβο και απορία ενώ κρατά στα χέρια της μια ζυγαριά.

Η ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή άσκηση δε θα πρέπει να αγνοείται ποτέ και για κανέναν λόγο. Ναι, σωστά, ακόμα κι αν είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Εμφανίζεται σε ασθενείς όπου υπάρχει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας ανορεξίας και διατροφικής ανεπάρκειας.

Η αφύσικη ανάπτυξη των κυττάρων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πεπτική σας υγείαΑυτό προκαλεί στο σώμα σας την παύση της σωστής επεξεργασίας θρεπτικών ουσιών.

2. Φλεγμονή και κατακράτηση υγρών

Αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μπορούν επίσης να είναι εμφανείς εξαιτίας της ανισορροπίας στις διεργασίες του ανοσοποιητικού του σώματος. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση υγρών στους ιστούς σας.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα παρατηρήσουν φλεγμονή στην κάτω κοιλιακή χώρα, στα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της ασθένειας στα αιμοφόρα αγγεία.

3. Κυστίτιδα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Γυναίκα με θερμοφόρα που υποφέρει από πόνους περιόδου

Γυναίκες με συχνά επεισόδια κυστίτιδας θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παρότι είναι σπάνιο, το σύμπτωμα αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα της φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας και της ουροδόχου κύστης και υπεύθυνος είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Οι όγκοι έχουν την τάση να πιέζουν αυτά τα όργανα, εμποδίζοντας το πέρασμα των ούρων και προκαλώντας πόνο στο ουροποιητικό σύστημα.

4. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ξεκάθαρο σημάδι μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μικρές αλλοιώσεις του δέρματος δεν είναι μόνο άσχημες, αλλά τείνουν να επεκτείνονται εύκολα.

5. Αφύσικη εκκένωση

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Γυναίκα ξαπλωμένη που ακουμπάει τον γοφό της

Οι αλλαγές στην κολπική σας εκκένωση είναι συνήθως αποτέλεσμα μυκητιακής ή βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται από ανισορροπίες στο φυσικό σας pH.

Όταν η εκκένωση είναι νερουλή ή με ασυνήθιστη υφή ή οσμή, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές της κυτταρικής δραστηριότητας στα τοιχώματα του τραχήλου σας που μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες εκκρίσεις.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίστε την υπερβολική εφίδρωση με 5 φυσικές θεραπείες

6. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Όμως, η ανάπτυξη όγκων στον τράχηλο είναι μία πιθανότητα την οποία δε θα πρέπει ποτέ να αποκλείεται.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης στα τοιχώματα του τραχήλου. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τη φυσική σας λίπανση.

7. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Γυναίκα που πιάνει τη μέση της σα να πονάει

Όπως με οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει ισχυρές επιπτώσεις στις ανοσοποιητικές διεργασίες των ιστών του σώματός σας.

Επίσης, επειδή μπορεί να έχετε δυσκολία με το κυκλοφορικό σας, οι μυς και οι ιστοί σας δε θα δέχονται επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν την συμπίεση των μυών, με αποτέλεσμα μία μόνιμη αίσθηση πόνου. Τέλος, ο πόνος εντοπίζεται σχεδόν πάντοτε στο κάτω μέρος της πλάτης και στα άκρα.

8. Αναιμία

Όσο προχωρά η ασθένεια, το σώμα σας σταματά να χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες όπως θα έπρεπε, και έτσι υποφέρετε από ανορεξία.

Πρώτα απ’ όλα, αυτό αυξάνει την αίσθηση της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί ταυτόχρονα να οδηγήσει επίσης σε σοβαρές περιόδους αναιμίας, η οποία μάλιστα αποδείχτηκε ότι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, μεταξύ άλλων, από την Δρ. Δέσποινα Καρασαββίδου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα εδώ.

Αυτό το σύμπτωμα είναι επίσης κοινό όταν ο καρκίνος προκαλεί ακανόνιστη αιμορραγία ή πολύ βαριές περιόδους.

Ως γυναίκα, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα. Προβείτε σε μια εξέταση Παπ εάν έχετε υποψίες από την εμφάνιση μερικών από τα πραπάνω συμπτώματα.

Οι συχνοί ιατρικοί έλεγχοι είναι κρίσιμοι για την επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.