Καταπολεμήστε την καούρα

Η παχυσαρκία μπορεί να ευνοήσει την πίεση στην κοιλιά και την καούρα. Να θυμάστε να τρώτε αργά, να μασάτε καλά την τροφή και να μην πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Η καούρα, επίσης γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μια αίσθηση που ξεκινάει στο κάτω μέρος του στήθους και μπορεί να φτάσει μέχρι το στομάχι. Γενικά παρουσιάζεται όταν τα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο, είτε επειδή αυτός δεν είναι εντελώς κλειστός είτε επειδή ασκείται κάποια πίεση στο στομάχι που είναι αρκετή ώστε να κάνει τα υγρά να ανεβούν προς τον οισοφάγο.

Το στομάχι είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντέχει το όξινο pH. Από την άλλη πλευρά ο οισοφάγος δεν έχει αυτή την ικανότητα, γι’αυτό παρουσιάζεται η ενοχλητική αίσθηση που είναι κοινώς γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε την καούρα με φυσικές θεραπείες.

Ποιες είναι οι αιτίες της καούρας;

Όπως αναφέραμε, μία από τις αιτίες της καούρας μπορεί να είναι η πίεση στο στομάχι λόγω πολύ στενών ρούχων, εγκυμοσύνης ή παχυσαρκίας. Ωστόσο μεταξύ των αιτιών της είναι και τα εξής:

 • Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ή υπερφαγία.
 • Άδειο στομάχι για πολλές ώρες.
 • Παράλειψη του πρωινού ή κάποιου από τα κύρια γεύματα.
 • Κατανάλωση πολύ λιπαρών, όξινων ή πικάντικων τροφών.
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν κάποιο άτομο πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα, μπορεί να παρουσιάζει ένα ή μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αίσθηση καψίματος στο στομάχι.
 • Ναυτία.
 • Εμετούς.
 • Συνεχείς στομαχικές κράμπες.
 • Δυσκολία στην κατάποση.

Φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση της καούρας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της καούρας είναι οι φυσικές θεραπείες. Πολλές από αυτές εφαρμόζονται ως προληπτικές μέθοδοι για την αποφυγή του συγκεκριμένου προβλήματος.

Αλόη βέρα

aloi-vera

Η αλόη βέρα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες και για την ικανότητά της να ανακουφίζει από τους ερεθισμούς ή την αίσθηση καψίματος. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της καούρας. Συνιστούμε να πίνετε μισό ή ένα τέταρτο ποτήρι αλόης βέρα 20 λεπτά πριν από κάθε γεύμα. Είναι καλύτερα να την καταναλώνετε με μέτρο, επειδή είναι γνωστό ότι διαθέτει υπακτικές ιδιότητες.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά προϊόντα για την καταπολέμηση της καούρας. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα αντιόξινα και, εκτός του ότι καταπολεμά τις ενοχλητικές αισθήσεις, είναι επίσης αποτελεσματική για τη ρύθμιση του pH του σώματός σας. Το καλύτερο είναι να πίνετε ένα κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό. Δεν συνιστάται για ανθρώπους με υπέρταση ή κατακράτηση υγρών.

Τζίντζερ

tzintzer-mallia1

Η ρίζα του τζίντζερ είναι ένα από τα χιλιάδες προϊόντα για την καταπολέμηση της καούρας. Οι ιδιότητές του αποδεικνύονται επίσης αποτελεσματικές για την ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ναυτία ή η φλεγμονή. Μπορείτε να καταναλώνετε το τζίντζερ σε μορφή εγχύματος και να το συμπεριλαμβάνετε σε σαλάτες, ροφήματα ή άλλες συνταγές.

Μηλόξυδο

Όταν πίνετε μικρές ποσότητες μηλόξυδου, μπορείτε επίσης να ελέγξετε το pH στο στομάχι σας για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της οξύτητας. Σε αυτή την περίπτωση συνιστούμε την κατανάλωση δύο μικρών κουταλιών του τσαγιού μηλόξυδο διαλυμένο σε 1/4 φλιτζάνι νερό, 30 λεπτά μετά το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό να διαλύετε το μηλόξυδο σε νερό επειδή, αν δεν το κάνετε, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παπάγια

papagia-ofeleies

Η παπάγια θεωρείται μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της καούρας. Χάρη στις ιδιότητές της διεγείρει την πέψη και συμβάλλει στην πρόληψη των συμπτωμάτων που προκαλούν την ενοχλητική αίσθηση καψίματος. Συνιστούμε να πίνετε χυμό παπάγιας μισή ώρα μετά το φαγητό.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι διευκολύνει την πέψη καθώς και μειώνει τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα, επειδή συμβάλλει στην εξουδετέρωση του όξινου pH στο στομάχι. Συνιστούμε να φτιάξετε έγχυμα μουλιάζοντας μια χούφτα άνθη χαμομηλιού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για τρία λεπτά. Αφήστε το στην άκρη και πίνετέ το μετά τα γεύματα.

Συμβουλές για την καταπολέμηση της καούρας

 • Αποφεύγετε την άσκηση αμέσως μετά το φαγητό.
 • Μη σκύβετε συχνά μετά το φαγητό.
 • Αποφεύγετε να παίρνετε έναν υπνάκο μετά το φαγητό, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση στο στομάχι σας και επομένως καούρα.
 • Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αρκετές φορές την ημέρα. Η υπερφαγία μπορεί να καταπονήσει το στομάχι.
 • Αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά ρούχα όταν τρώτε.
 • Αποφύγετε ή αντιμετωπίστε την παχυσαρκία, επειδή πρόκειται για ένα πρόβλημα που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κοιλιά, γεγονός που κάνει την τροφή να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο.
 • Αποφεύγετε το κάπνισμα.
 • Να κοιμάστε με το πάνω μέρος του σώματός σας ελαφρώς υψωμένο.
 • Μασάτε καλά την τροφή και τρώτε αργά.
 • Αποφεύγετε να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια των γευμάτων.