Πως θα καθαρίσετε το παχύ έντερο φυσικά και εύκολα

· 5 Μαρτίου 2019
Το παχύ έντερο βοηθάει το σώμα σας να απορροφά υγρά και να επεξεργάζεται τις άχρηστες ουσίες ώστε να αποβληθούν. Είναι σημαντικό το παχύ έντερο να διατηρείται καθαρό προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Σε αυτό το άρθρο μάθετε δύο τρόπους να καθαρίσετε το παχύ έντερο.

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε το παχύ έντερο φυσικά; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα με το παχύ έντερο. Φυσικά, αυτό συχνά οφείλεται στην τροφή που καταναλώνουμε. Το παχύ έντερο αποτελεί μέρος του εντερικού συστήματος και από αυτό περνούν οι άχρηστες ουσίες που περιέχονται στις τροφές.

Ο ρόλος που παίζει το παχύ έντερο

Το παχύ έντερο έχει μία απλή λειτουργία: βρίσκεται στο τέλος του εντερικού συστήματος και αποτελεί το τελευταίο σημείο από όπου περνούν οι άχρηστες ουσίες πριν αποβληθούν από το σώμα. Ωστόσο οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάθε μέρα αποδυναμώνουμε το παχύ έντερο και το κάνουμε να δουλεύει περισσότερο. Ως αποτέλεσμα το παχύ έντερο δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τη μία και μοναδική εργασία του. Αυτό μπορεί να μας κάνει να υποφέρουμε από ασθένειες και νόσους. Περισσότερα για την λειτουργία του παχέος εντέρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Άχρηστες ουσίες και τοξίνες συσσωρεύονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Αυτό προκαλεί κάθε είδους προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, πόνο στις αρθρώσεις, ακόμα και πονοκεφάλους.

Τα χρόνια προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές νόσους των νεφρών και του συκωτιού.

Για να διατηρούμε το παχύ έντερο υγιές, πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε. Και πρώτα και κύρια η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες. Δείτε εδώ πως μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Επίσης καλό είναι να αξιοποιούμε τις ωφέλειες μιας καθαριστικής δίαιτας αρκετές φορές τον χρόνο για να απαλλασσόμαστε από τις συσσωρευμένες άχρηστες ουσίες στο έντερό μας.

Συνιστούμε να κάνετε τη δίαιτα το σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια κάποιας αργίας ή μια μέρα που έχετε άδεια. Το σημαντικό είναι να κάνετε τη δίαιτα όταν είστε στο σπίτι.

Τρώτε μήλα για να καθαρίσετε το παχύ έντερο φυσικά

Τρώτε μήλα για να καθαρίσετε το παχύ έντερο φυσικά

Ο καθαρισμός ή η αποτοξίνωση του παχέος εντέρου μπορεί να είναι μια ενοχλητική διαδικασία. Αυτό επειδή περιλαμβάνει τη χρήση της τουαλέτας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι, αν το παχύ έντερο είναι καθαρό και υγιές, θα αισθάνεστε καλύτερα. Θα αποφύγετε επίσης μερικές ενοχλητικές ασθένειες και νόσους.

Κατά τη διαδικασία καθαρισμού του παχέος εντέρου, πρέπει να πίνετε πολύ νερό. Έτσι διατηρείστε ενυδατωμένοι και βοηθάτε στην αποβολή των άχρηστων ουσιών. Συνιστούμε να πίνετε 6 με 8 ποτήρια νερό τη μέρα.

Αν θέλετε, ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα ποτήρι χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Αυτό θα θέσει τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία.

Το μήλο αποτελεί μία από τις καλύτερες τροφές που υπάρχουν για να καθαρίσετε το παχύ έντερο.

Έτσι, συνιστούμε να φάτε πολλά μήλα για τρεις μέρες. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές συνταγές για να μη βαρεθείτε.

Διαβάστε το άρθρο: 9 ωφέλειες που εξασφαλίζετε όταν τρώτε μήλα

Τα μήλα είναι ιδανικά για την αποβολή των τοξινών. Μπορείτε να τα φάτε με ή χωρίς τη φλούδα, ολόκληρα ή σε μορφή χυμού. Να τι πρέπει να κάνετε:

 • Αφού πιείτε νερό με λεμόνι, στη συνέχεια πρέπει να πιείτε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό μήλου.
 • Στη συνέχεια πείτε ένα ποτήρι νερό.
 • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε πιει τέσσερα ποτήρια χυμό μήλου και τέσσερα ποτήρια νερό.

Οι εντερικές κινήσεις αρχίζουν να πραγματοποιούνται χάρη στην πηκτίνη που περιέχει το μήλο. Η ουσία αυτή διαλύει τις τοξίνες και επιταχύνει την αποβολή τους.

Μπορείτε να κάνετε αυτήν τη δίαιτα οποιοδήποτε σαββατοκύριακο ως πρώτο στάδιο μιας καθαριστικής δίαιτας. Θα πρέπει όμως να κάνετε τη δίαιτα για 72 ώρες.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 • Φάτε όσα μήλα θέλετε. Θα πρέπει να είναι ωμά, χωρίς να προσθέτετε τίποτε άλλο.
 • Τρώτε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο όταν ξυπνάτε και μία πριν κοιμηθείτε.
 • Πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό τη μέρα.
 • Μην τρώτε τίποτε άλλο κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών. Όταν ολοκληρώσετε τη δίαιτα, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε ελαφριές τροφές στη διατροφή σας. Είναι καλό αυτές να περιέχουν μια πλούσια ποσότητα φυτικών ινών. Μερικές από αυτές είναι οι σούπες, τα ωμά φρούτα και λαχανικά κ.λπ..
 • Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό κάθε μέρα!

Επειδή πρόκειται για δραστική δίαιτα, θα πρέπει να την κάνετε μόνο τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Καθαρίστε το παχύ έντερο φυσικά με αλάτι

Καθαρίστε το παχύ έντερο φυσικά με αλάτι

Πρόκειται για ακόμα μία μέθοδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το παχύ έντερο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μέθοδος αυτή δεν συνιστάται για ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης δεν αποτελεί καλή ιδέα αν υποφέρετε από νεφρικά προβλήματα.

Ο καθαρισμός αυτός πραγματοποιείται μέσα σε μία μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι και να μην κάνετε κοπιαστικές δραστηριότητες ή απότομες κινήσεις.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 • Όταν ξυπνήσετε, βράστε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για να μην καείτε. Πιείτε το αργά.
 • Αν έχετε πονοκέφαλο ή αισθάνεστε ναυτία, είναι φυσιολογικό.
 • Αν χρειάζεται, ξαπλώστε και κάντε απαλό μασάζ στο στομάχι σας.

Ξεκουραστείτε για μερικά λεπτά, ή ίσως ακόμα και για μία ώρα στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση μέχρι να αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Διαβάστε επίσης: 3 βήματα για ένα υγιές παχύ έντερο! Μάθετε περισσότερα!

Κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να τρώτε μονάχα ελαφριές τροφές: σούπες λαχανικών, φυσικούς χυμούς και εγχύματα βοτάνων. Μην τρώτε τηγανητές πατάτες, κρέας, αλεύρια ή ζάχαρες.

Πιείτε ξανά το μείγμα του αλατόνερου το μεσημέρι και το βράδυ. Προσπαθήστε να μείνετε στο σπίτι όλο το σαββατοκύριακο, επειδή θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά την τουαλέτα.

Οι δύο αυτές μέθοδοι καθαρίζουν το παχύ έντερο φυσικά και το διατηρούν υγιές. Όμως να θυμάστε ότι είναι πάντα σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό και να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Καθαρίστε λοιπόν από σήμερα το παχύ έντερο φυσικά!