Κοινωνική αποστασιοποίηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

16 Μάιος, 2020
Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν βασίζεται μόνο στη διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης μεταξύ των ανθρώπων. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα όπως το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Αυτήν τη στιγμή βιώνουμε μια πολύ περίπλοκη παγκόσμια κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότερες χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα περιορισμού και πρόληψης, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η περίοδος περιορισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας, έχει επιβληθεί για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Ο νέος κορωνοϊός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.

Ωστόσο, η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν έχει να κάνει μόνο με αυτόν τον ιό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει η εξάπλωση οποιασδήποτε άλλης μολυσματικής ασθένειας από άτομο σε άτομο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι.

Τι είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση;

Καθώς η εξάπλωση του κορνωνοϊού έχει προχωρήσει, σχεδόν κάθε χώρα έχει ζητήσει από τους πολίτες της να μειώσουν ή να σταματήσουν κάθε στενή επαφή με άλλους. Αυτή είναι η βάση της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με άλλα λόγια, η κοινωνική αποστασιοποίηση αφορά τη δημιουργία χώρου μεταξύ των ανθρώπων. Διατηρώντας μια ασφαλή απόσταση και περιορίζοντας την επαφή, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από την ίδια ασθένεια θα μειωθεί.

Δείτε ακόμα: Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Στην περίπτωση του κορωνοϊού, γνωρίζουμε ότι εξαπλώνεται από τα αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια αποβάλλονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή ακόμη και όταν μιλάει. Επομένως, εάν κάποιος είναι κοντά, μπορεί να μολυνθεί από τον ιό. Στην αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί άρχισαν να προτείνουν να διατηρούμε μια ασφαλή απόσταση 1 έως 2 μέτρων με τους άλλους. Θεωρητικά, αυτή είναι η συνιστώμενη απόσταση ώστε τα σταγονίδια να μην μπορούν να φτάσουν σε άλλους ανθρώπους.

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο στόχος της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά.

Πώς μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνική αποστασιοποίηση;

Έχουμε ήδη συζητήσει τη συνιστώμενη απόσταση ασφαλείας μεταξύ ατόμων. Ωστόσο, η κοινωνική αποστασιοποίηση περιλαμβάνει πολλά άλλα μέτρα εκτός από αυτό. Πρώτον, είναι σημαντικό να αποφύγετε μέρη που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Για το σκοπό αυτό, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι κυβερνήσεις ήταν να κλείσουν τους χώρους διασκέδασης, όπως εστιατόρια, γήπεδα ή θέατρα. Φυσικά, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν επίσης κλείσει.

Επιπλέον, σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση στην εργασία, οποιαδήποτε επαφή μεταξύ ανθρώπων πρέπει να περιορίζεται στις βασικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες έκλεισαν και οι άνθρωποι δουλεύουν με τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.

Ένα άλλο βασικό μέτρο είναι να αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή την κοινή χρήση αυτοκινήτου. Ομοίως, οι κυβερνήσεις προτείνουν να πηγαίνουμε σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Ο στόχος της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ότι ένα μολυσμένο άτομο δεν έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα. Είναι ένα ζωτικό μέτρο, ειδικά σε λοιμώξεις όπως ο κορωνοϊός, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί.

Ποια άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού;

Πλύσιμο χεριών με σαπούνι
Εκτός από την αυστηρή εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη άλλα προληπτικά μέτρα όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Εκτός από την κοινωνική απόσταση, υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης των κορωνοϊών. Πρώτα απ ‘όλα, το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο.

Για να γίνει αυτό, το σαπούνι και το νερό επαρκούν, αν και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό. Πρέπει επίσης να αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, πρέπει να καλύψετε το στόμα ή τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

Φυσικά, τυχόν προειδοποιητικά σημάδια (όπως βήχας ή πυρετός) πρέπει να αναφέρονται σε γιατρό. Πολλοί προτείνουν να φοράτε πάντα μάσκες όταν βγαίνετε, για οποιονδήποτε λόγο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πραγματικά απαραίτητα για τη βελτίωση της κατάστασης. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε όλες τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων. Με αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα μειωθεί σημαντικά.

  • Madrid estudia usar plasma sanguíneo de pacientes curados de la COVID-19 para tratar casos graves. (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://www.agenciasinc.es/Noticias/Madrid-estudia-usar-plasma-sanguineo-de-pacientes-curados-de-la-COVID-19-para-tratar-casos-graves
  • ¿Es el plasma de pacientes que superan el Covid-19 un posible antídoto? (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://gacetamedica.com/investigacion/es-el-plasma-de-los-pacientes-que-superan-el-covid-19-un-posible-antidoto/
  • Blood from people who recover from coronavirus could provide a treatment – The Washington Post. (n.d.). Retrieved April 1, 2020, from https://www.washingtonpost.com/health/2020/03/27/coronavirus-serum-plasma-treatment/
  • FDA. (2020). Investigational COVID-19 Convalescent Plasma – Emergency INDs, (March 24, 2020),
    Available in https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/investigational-new-drug-ind-or-device-exemption-ide-process-cber/investigational-covid-19-convalescent-plasma-emergency-inds