Κορωνοϊός: Είναι οι άνδρες πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες;

22 Μάιος, 2020
Καθημερινά, διαβάζουμε όλο και περισσότερες στατιστικές σε σχέση με την πανδημία. Πρόσφατα, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊός από τις γυναίκες. Μάθετε εδώ!

Προκειμένου να ανακαλύψουμε αν οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό από τις γυναίκες, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα στατιστικά στοιχεία. Όλες οι πληγείσες χώρες καταρτίζουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρεται αυτή η λοίμωξη στους πληθυσμούς τους.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα από όπου ξεκίνησε ο COVID-19. Ως εκ τούτου, ήταν επίσης η πρώτη χώρα που δημοσίευσε τα αρχικά δεδομένα σχετικά με το επιδημιολογικό προφίλ της λοίμωξης. Αργότερα, άλλες χώρες άρχισαν να προσθέτουν τις δικές τους πληροφορίες.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο ιός, στην πραγματικότητα, επηρεάζει τους άντρες περισσότερο από τις γυναίκες. Ωστόσο, αυτό δεν έχει να κάνει με τις λοιμώξεις, αλλά μάλλον με τους θανάτους.

Η διαφορά μεταξύ των ανδρών που έχουν μολυνθεί από το SARS-CoV-2 και των γυναικών με την ίδια μόλυνση είναι ελάχιστη. Σχεδόν κάθε γεωγραφική περιοχή καταγράφει διαφορά μεταξύ 2 και 4% μεταξύ των φύλων. Αυτό δεν έχει σημαντική αξία.

  • Με την ανάλυση της επιθετικότητας και της θανατηφόρας επίδρασης του κορωνοϊού, είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες.
  • Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μολύνονται λιγότερο από τους άνδρες.
  • Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι μολυσμένες γυναίκες χρειάζονται λιγότερο χρόνο νοσηλεία και έτσι λιγότερα κρεβάτια στην εντατική.

Δείτε επίσης: Καραντίνα: Γιατί πρέπει να κάνετε μπάνιο κάθε μέρα

Άρρωστο άνδρας με πυρετό
Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό γιατί συνήθως νοσούν και από άλλες παθήσεις

Προϋπάρχουσες παθήσεις μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες

Τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία συμφωνούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Αυτές οι αναφορές έχουν αναφερθεί σε κάθε ήπειρο.

Το σημείο της καμπής είναι ότι οι άνδρες πεθαίνουν πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα θανατηφόρα αποτελέσματα μπορεί να έχουν να κάνουν με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την ασθένεια είναι εκείνες με χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτη. Με τον ίδιο τρόπο, οι ασθενείς με καρκίνο και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αποδεικνύεται ότι, γενικά, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Εάν κοιτάξουμε τα στατιστικά στοιχεία από την Ευρώπη, σχεδόν το 50% των ανδρών έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, στην περίπτωση των γυναικών, οι αριθμοί μειώνονται στο 37%.

Όσον αφορά στις αναπνευστικές ασθένειες, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.  Αν προσθέσουμε και τις περιπτώσεις των καπνιστών, τότε ο αριθμός των ανδρών ανεβαίνει. Αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σχεδόν δύο φορές συχνότερη στους άνδρες από τις γυναίκες.

Η ορμονική θεωρία: Είναι όντως οι άνδρες πιο επιρρεπείς;

Εκτός από την ηλικιακή σύνθεση των επηρεαζόμενων ομάδων, υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ένα ορμονικό προφίλ. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, τα οιστρογόνα είναι αυτά στα οποία οφείλεται το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.

Τα τελευταία 20 χρόνια, δύο άλλες επιδημίες του κορωνοϊού -SARS και MERS- επηρέασαν τον κόσμο μας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτούς τους ιούς. Μερικές από αυτές τις μελέτες αποκάλυψαν ότι οι θηλυκοί αρουραίοι ήταν πιο ικανοί να αντισταθούν στον κορωνοϊό από τους αρσενικούς.

Διαβάστε ακόμα: Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Για να συνεχίσουν την έρευνά τους, οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια δεύτερη φάση όπου αφαίρεσαν τις ωοθήκες των αρουραίων. Ως αποτέλεσμα, οι θηλυκοί αρουραίοι σταμάτησαν να παράγουν θηλυκές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα. Από εκείνη τη στιγμή, ο αριθμός των θηλυκών αρουραίων που μολύνθηκαν άρχισε να φτάνει τον αριθμό των αρσενικών.

Φυσικά, αυτή η έρευνα διεξήχθη σε ζώα και με διαφορετικούς κορωνοϊούς που δεν ήταν ο SARS-CoV-2. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με τον τρέχοντα ιό, αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένα πεδίο έρευνας.

Άνδρας εξετάζεται στο γιατρό
Οι άνδρες έχουν συνήθως πιο υψηλή πίεση από τις γυναίκες, γεγονός που τους κάνει πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό.

Το πρόβλημα με το φύλο σε αυτή την πανδημία

Πέρα από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, το θέμα είναι σημαντικό. Τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από την έκθεση στον ιό στα νοσοκομεία και στις κλινικές.

Οι γυναίκες βλέπουν μια μεγάλη μείωση στην οικονομική τους δραστηριότητα όταν μπαίνουν σε καραντίνα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των οικιακών βοηθών που δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια όπου εργάζονται. Η προηγούμενη εμπειρία με την επιδημία Ebola το 2014 και 2016 έδειξε ότι οι νοσοκόμες εκτέθηκαν υπερβολικά στον ιό επειδή δούλευαν στην πρώτη γραμμή για την θεραπεία.

Μην ξεχνάτε

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί λόγο τροποποίησης των γενικών προληπτικών πρακτικών μας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν την απόσταση και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Επιπλέον, όποιος εμφανίζει συμπτώματα που είναι συμβατά με τον κορωνοϊό θα πρέπει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες υγείας.

  • Cruz, M. Palacios, et al. “COVID-19, una emergencia de salud pública mundial.” Revista Clínica Española (2020).
  • Alemán, J. F., and Beatriz Rueda. “Influence of gender on protective and vulnerability factors, adherence and quality of life in patients with cardiovascular disease.” Atencion primaria 51.9 (2018): 529-535.
  • Zou, Lirong, et al. “SARS-CoV-2 viral load in upper respiratory specimens of infected patients.” New England Journal of Medicine 382.12 (2020): 1177-1179.
  • Jin, Jian-Min, et al. “Gender differences in patients with COVID-19: Focus on severity and mortality.” medRxiv (2020).
  • Cai, Hua. “Sex difference and smoking predisposition in patients with COVID-19.” The Lancet Respiratory Medicine (2020).