Κορωνοϊός: Πώς να απολυμάνετε το σπίτι σας

Το καθάρισμα και η απολύμανση του σπιτιού έχουν γίνει πολύ σημαντικά, ιδιαιτέρως τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.
Κορωνοϊός: Πώς να απολυμάνετε το σπίτι σας

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Το να απολυμάνετε το σπίτι σας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του κινδύνου μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες για να σας βοηθήσουν.

Οι συστάσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σπιτιού σας είναι μια καλή ιδέα. Με την ανησυχία που υπάρχει γύρω από το ζήτημα του κορωνοϊού, πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε στα σπίτια μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσής του.

Όπως εξηγεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Covid-19 – η μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό – μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο όταν υπάρχει στενή επαφή. Η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, τα οποία μπορούν να προέλθουν από τη μύτη ή το στόμα ενός προσβεβλημένου ατόμου. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να πέσουν σε κοντινές επιφάνειες και αντικείμενα, τα οποία επίσης δημιουργούν πηγή μόλυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το άτομο έρθει σε επαφή μαζί τους και στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του, τότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Επομένως, η γενική καθαριότητα είναι σημαντική. Οπότε τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το σπίτι σας;

Οι στρατηγικές για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σπιτιού αποσκοπούν στον περιορισμό της επιβίωσης των ιών που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες επιφάνειες. Πρόκειται να αναφερθούμε ειδικότερα στις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) για τον κορωνοϊό, που αποτελούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για να σας βοηθήσουν στην πρόληψη και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Σε γενικές γραμμές, ο επαρκής καθαρισμός του σπιτιού είναι συνώνυμος της καλής υγείας. Επιτρέπει την απομάκρυνση μικροβίων, ρύπων και κάθε είδους ακαθαρσιών που μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση λοιμώξεων. Επίσης, σε συνδυασμό με τα προϊόντα απολύμανσης, οδηγεί στην εξόντωση των μικροβίων που υπάρχουν στις επιφάνειες.

Πώς να απολυμάνετε το σπίτι: γυναίκα καθαρίζει
Ο καθαρισμός και η απολύμανση του σπιτιού πρέπει να ξεκινά με τις επιφάνειες που έρχεστε πιο συχνά σε επαφή

Καθημερινό καθάρισμα και απολύμανση στο σπίτι

Κατά τη διάρκεια της μέρας, ερχόμαστε σε επαφή με ορισμένες επιφάνειες στο σπίτι. Είτε πρόκειται για τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, τουαλέτα, βρύσες κλπ.. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα απολυμαίνουμε καλά.

Γιατί να απολυμάνετε το σπίτι σας;

Επειδή ο επιφανειακός καθαρισμός δεν είναι αρκετός.

Από αυτή την άποψη, τα ΚΕΠΝ μας συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά, τα οποία είναι κατάλληλα για κάθε επιφάνεια. Ιδανικά, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τις πληροφορίες στην ετικέτα. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Σπίτια με ανθρώπους σε καραντίνα: Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

Για τα σπίτια με άτομα που είναι σε καραντίνα, λόγω ύποπτης ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης με Covid-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δώσει αυστηρότερες συστάσεις για τον καθαρισμό. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το άτομο σε καραντίνα πρέπει να μένει σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, μακριά από τα άλλα μέλη της οικογένειας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες για το τι να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε συνεχώς τις επιφάνειες που έρχεστε συχνά σε επαφή. 
  • Να πλένετε με μεγάλη προσοχή το μπάνιο και τα προσωπικά αντικείμενα όλων των μελών της οικογένειας, ιδιαιτέρως του προσώπου που έχει μολυνθεί. Αυτό περιλαμβάνει πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα κ.λπ.
  • Εάν πρόκειται για παιδί, ή για άτομο με αναπηρία ή για κάποιον που έχει αλλεργία στα απολυμαντικά, τότε τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά προϊόντα καθαρισμού.
  • Εάν υπάρχει μόνο ένα μπάνιο στο σπίτι, πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση.

Τελικές συστάσεις για να καθαρίσετε το σπίτι σας

Πώς να απολυμάνετε το σπίτι και την τουαλέτα
Όλες οι επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο θα πρέπει να απολυμαίνονται με τα αντίστοιχα προϊόντα

Υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού και απολύμανσης στο σπίτι. Πρέπει να τα εφαρμόσετε τόσο στην περίπτωση υποψίας ιογενούς μόλυνσης όσο και σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού. Θυμηθείτε, ότι οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα κατάσταση για τον κορωνοϊό, αλλά και όταν υπάρχει κίνδυνος άλλων τέτοιων λοιμώξεων:

  • Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά.
  • Κατά την αφαίρεση των γαντιών, τα χέρια πρέπει να πλυθούν καλά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να καθαρίσετε μερικές επιφάνειες, αλλά ακολουθήστε τις οδηγίες για τον αερισμό και τη χρήση της. Αναμείξτε περίπου 5 κουταλιές της σούπας χλωρίνη ανά τέσσερα λίτρα νερού.
  • Να καθαρίζετε τακτικά κάθε είδους μαλακές ή πορώδεις επιφάνειες με κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, όπως τα χαλιά. Επίσης, είναι καλή ιδέα να τα πλύνετε χρησιμοποιώντας ζεστό νερό.
  • Να φοράτε γάντια όταν ακουμπάτε τα βρώμικα ρούχα ενός ασθενούς. Αυτά τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται με πολύ ζεστό νερό.

Τελικές συστάσεις

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε τη σημασία της υγιεινής των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πολλές φορές την ημέρα είναι το κλειδί για τη μείωση της μόλυνσης και της εξάπλωσης. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά, αν υπάρχουν ασθενείς στο σπίτι.

Επίσης, πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όταν έρχεστε σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα, όταν προετοιμάζετε φαγητό, πριν φάτε, μετά την είσοδό σας στο μπάνιο, αφού φυσήξετε τη μύτη σας, όταν βήχετε και όταν φτερνίζεστε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;

Είναι κορωνοϊός, είναι γρίπη ή μήπως αλλεργίες; Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μοιάζουν και με τα δύο οπότε είναι λογικό να αναρωτιέστε.