Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες;

Αν και ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει όλο τον πληθυσμό, κάποιες ομάδες είναι πιο ευαίσθητες από κάποιες άλλες. Μάθετε σήμερα ποιες είναι αυτές οι ομάδες ανθρώπων.
Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό από άλλους είναι ίσως ο πραγματικός λόγος πίσω από τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ευπαθείς ομάδες υποφέρουν περισσότερο από τον ιό αν μολυνθούν.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες. Ο ιός που ξεκίνησε το ταξίδι του στην πόλη Γουχάν της Κίνας, τώρα πολλαπλασιάζεται με τρομακτικό ρυθμό σχεδόν παγκοσμίως. Μελέτες του γονιδιώματος του κορωνοϊού έχουν ανιχνεύσει ότι το σωματίδιο που κυκλοφορεί δεν είναι πλέον το ίδιο με το αρχικό σωματίδιο που έφυγε από την Κίνα. Αν και είναι ουσιαστικά ο ίδιος ιός, από τότε έχει μεταλλάξει τις γενετικές πληροφορίες του.

Ωστόσο, το επιδημιολογικό του προφίλ φαίνεται να παραμένει το ίδιο. Μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων αναπνοής και μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αυτού του κορωνοϊού είναι υψηλή. Έχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων χάρη στις πρωτεΐνες στην επίστρωσή του, οι οποίες προσκολλώνται στους υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων. Δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζημιά στις πνευμονικές κυψελίδες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποιες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ηλικιωμένοι είναι μια από τις ευπαθείς ομάδες

Μία από τις πιο πληγείσες ομάδες που υποφέρουν από τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι άνω των 65. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο θάνατος αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο κορωνοϊός προκαλεί θάνατο στο 4% περίπου των μολυσμένων ατόμων, αλλά τα άτομα άνω των 80 ετών έχουν ποσοστό θνησιμότητας 15% εάν έχουν μολυνθεί. Αυτές οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως και με άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις – εποχική γρίπη, για παράδειγμα – τα σωματίδια των μολυσματικών παραγόντων εκμεταλλεύονται την κακή κατάσταση των αναπνευστικών κυττάρων. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αργό στην αντίδραση και η απάντησή του δεν έρχεται εγκαίρως. Ομοίως, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο COVID-19 επειδή συχνά υποφέρουν από παθήσεις που συνοδεύουν την ηλικία τους. Τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ηλικιωμένος στο νοσοκομείο
Οι άνθρωποι άνω των 65 έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τον κορωνοϊό

Μια από τις ευπαθείς ομάδες είναι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις. Σε αυτή την ομάδα πρέπει να συμπεριλάβουμε άτομα με:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαβήτη
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υψηλή πίεση
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρκίνο

Οι χρόνια άρρωστοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υποφέρουν μόνο λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής τους. Υποφέρουν επίσης λόγω των φαρμάκων που παίρνουν. Τα ίδια τα φάρμακα μπορούν να έχουν τις δικές τους δυσμενείς συνέπειες και αλληλεπιδράσεις.

Για παράδειγμα, αν λάβουμε υπόψη τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, εάν μολυνθούν και αποκτήσουν πνευμονία, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο σοβαρές γι ‘αυτούς. Οι διαδικασίες εντατικής θεραπείας μπορούν να διαρρήξουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, λόγω των αντιπηκτικών φαρμάκων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθούν.

Μία μελέτη, συγκεκριμένα, συνδέει τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν επίσης είχαν υψηλά επίπεδα βιοχημικής φλεγμονής στο αίμα τους.

καρδιά και ευπαθείς ομάδες
Οι άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις ανήκουν επίσης στις ευπαθείς ομάδες.

Άλλες ομάδες και η σχέση τους με το κορωνοϊό

Ακόμα μια από τις ευπαθείς ομάδες είναι οι εγκυμονούσες. Ωστόσο, τα μέτρα απομόνωσης είναι προληπτικά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου. Από όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες είναι παρόμοιος με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό διαφέρει από την πανδημία γρίπης H1N1 το 2009, όταν οι έγκυες γυναίκες άνηκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Μια άλλη επιστημονική μελέτη διαφοροποίησε αυτούς που επηρεάστηκαν από κορωνοϊό σύμφωνα με την ομάδα αίματός τους. Προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από αυτά με ομάδα αίματος Ο. Ωστόσο, η έρευνα ήταν περιορισμένη στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μην ξεχνάτε

Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που οδηγούν στο θάνατο. Πρέπει να υιοθετήσουμε παραπάνω μέτρα για την φροντίδα, υγιεινή και κοινωνική απομόνωση σε αυτές τις ομάδες κινδύνου. Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο απλά δεν θα έχουν κρεβάτι για να καλύψουν τα άτομα με σοβαρές ασθένειες, οπότε πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας για να μειώσουμε την καμπύλη μόλυνσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της καραντίνας

είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τις δίαιτες μας σε αυτή τη νέα κατάσταση απομόνωσης.  Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την αύξηση βάρους στην καραντίνα.  • Calvo, C., López-Hortelano, M. G., de Carlos Vicente, J. C., Martínez, J. L. V., de trabajo de la Asociación, G., Ramos, J. T., … & Fumadó, V. (2020, March). Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP). In Anales de Pediatría. Elsevier Doyma.
  • Herrera, Diego, and David Gaus. “Covid 19 evidencia.” Práctica Familiar Rural 5.1 (2020).
  • Santo Domingo, D. N. “Protocolo para el diagnostico y tratamiento del coronavirus (COVID-19).” (2020).