Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

22 Μάιος, 2020
Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να φέρει μια νέα επιδημία τους επόμενους μήνες: την κατάθλιψη. Η ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντική και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να φέρει μια ακόμα επιδημία που, χωρίς να είναι μοιραία, αρχίζουμε ήδη να αντιλαμβανόμαστε. Μιλάμε για μια επιδημία κατάθλιψης. Δυστυχώς, μέσα σε αυτήν την κατάσταση, τα συναισθήματα, η αβεβαιότητα, η εξάντληση, η έλλειψη ελέγχου, ακόμη και το αίσθημα κενού μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Θα θέλαμε να το αποφύγουμε. Στην πραγματικότητα, θα ήταν καλό να σκεφτούμε ότι, όπως λέει η ψυχολογία των αντιξοοτήτων, όλοι θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση πιο δυνατοί και πιο σοφοί.

Είναι αλήθεια ότι αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους ανθρώπους. Η νευροεπιστήμη λέει ότι μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στη διαχείριση του άγχους και έχουν μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Έτσι, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σε θέση να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο την αλλαγή, την κρίση, την απώλεια ή την αβεβαιότητα.

Επομένως, δεν είναι παράλογο να συμπεράνουμε ότι, όταν τελειώσει η καραντίνα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μετα-κορωνοϊκή πραγματικότητα, οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να αυξηθούν. Είναι μια πιθανότητα για την οποία μπορούμε να προετοιμαστούμε (και να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε).

Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία κατάθλιψης

Οι επιδημίες δεν κάνουν διακρίσεις σε κοινωνικές τάξεις, εθνικότητες ή θρησκείες. Ο κορωνοϊός μας δίνει ένα μάθημα που μπορεί να μην ξεχάσουμε ποτέ και μας θυμίζει το γεγονός ότι είμαστε πιο ευάλωτοι από ό,τι νομίζαμε.

Ναι, η ζωή των ανθρώπων πριν από αυτήν την πανδημία δεν ήταν τέλεια. Ωστόσο, ήμασταν πιο χαρούμενοι και δεν το καταλαβαίναμε. Ήμασταν χαρούμενοι γιατί είχαμε μια αίσθηση ελέγχου. Οι μέρες είχαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα και ένα σκοπό και δεν υπήρχε καμία ανησυχία για ένα αβέβαιο αύριο.

Όμως, σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επηρεάζει επίσης την οικονομία, είναι αναπόφευκτο να νιώσετε περισσότερο ευάλωτοι.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatric Times. Δήλωσε ότι αυτή η πανδημία θα οδηγήσει επίσης σε άλλα φαινόμενα.

Δείτε ακόμα: Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;

γυναίκα στον ήλιο

Άγχος και ανησυχία

Ο COVID-19 θα μπορούσε να φέρει μια επιδημία κατάθλιψης και άγχους. Στην πραγματικότητα, οι καταναγκαστικές αγορές, ο πανικός και το άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι έρχεται να επαληθεύσει τη δήλωση αυτή.

Ομοίως, ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε από κλινικούς ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον για την Επιστήμη της Κοινωνικής Σύνδεσης προειδοποίησε και για κάτι άλλο. Δήλωσε ότι, όταν μειωθεί η μετάδοση και επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, ο αριθμός των ασθενών με κατάθλιψη θα αυξηθεί.

Γιατί μπορεί να αυξηθούν οι περιπτώσεις κατάθλιψης;

Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι αυτή η κρίση δεν θα αφήσει ψυχολογικά σημάδια. Μερικοί άνθρωποι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους. Άλλοι έχασαν τη δουλειά τους και φοβούνται για το μέλλον. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εκείνους που υπέφεραν ή είχαν μόλις ξεπεράσει την κατάθλιψη ή κάποια διαταραχή άγχους. Σε αυτές τις καταστάσεις, είναι πολύ συνηθισμένο να επιστρέφουν αυτές οι ψυχικές καταστάσεις.

Η εποχή μετά τον κορωνοϊό

Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε πολλές καταστάσεις στην εποχή μετά κορωνοϊού. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για:

  • Ένα πολύπλοκο συναισθηματικό βαρόμετρο. Θα υπάρξει ένα μείγμα θλίψης, απελπισίας, ευερεθιστότητας και θυμού.
  • Υπαρξιακές κρίσεις.
  • Αβεβαιότητα. Αυτή η λέξη θα προστεθεί στην καθημερινότητά σας.
  • Οικονομική αστάθεια. Αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα.
  • Εξάντληση, ανικανότητα και αίσθημα αδυναμίας ελέγχου της ζωής και της ύπαρξης κάποιου.

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αισθάνονται έτσι μερικές φορές. Ωστόσο, εάν αυτοί οι φόβοι παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες, η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει την πόρτα.

Εκείνη τη στιγμή, η ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα μπορεί να μειωθεί και μπορεί να εκδηλωθεί αϋπνία, έλλειψη κινήτρων και χρόνια απάθεια.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

Πώς να αποφύγετε μια επιδημία κατάθλιψης

Η κρίση του COVID-19 θα μπορούσε να φέρει μια επιδημία κατάθλιψης. Λόγω αυτού του γεγονότος, συνιστάται η λήψη προληπτικών μέτρων και μέτρων αντιμετώπισης. Να θυμάστε ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και ότι αυτή η κατάσταση θα μπορεί να σας επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, σε ένα σενάριο πανδημίας, η κύρια αιτία της κατάθλιψης είναι συνήθως το περιβαλλοντικό άγχος.

Καταστάσεις προς αντιμετώπιση

Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ακόλουθες διαστάσεις:

  • Ο περιορισμός στο σπίτι πρόκειται να προκαλέσει κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
  • Πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος και τα συναισθήματά σας. Αυτό που αγνοείτε σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία αύριο. Επομένως, να γνωρίζετε πώς νιώθετε εδώ και τώρα.
  • Είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε ψυχολογική υποστήριξη αν έχετε χάσει κάποιον δικό σας λόγω κορωνοϊού.
  • Οι οικονομικές δυσκολίες θα αποτελέσουν μια άλλη αιτία για προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Τέλος, πρέπει να δημιουργήσετε δίκτυα υποστήριξης, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συναισθηματικού πόνου. Είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι όλοι περνάμε σχεδόν το ίδιο πράγμα.