Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Ο κορωνοϊός έχει απλώσει τα δίχτυα του παντού. Είναι όμως επικίνδυνος για τα παιδιά;
Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Ο κορωνοϊός είναι η επιδημία για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο. Αλλά τι γίνεται με τα μικρά παιδιά; Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Σήμερα, θα μοιραστούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον ιό και πόσο μπορεί να βλάψει τα παιδιά. Επιπλέον, θα σας ενημερώσουμε για τα πιθανά μέτρα προφύλαξης που μπορείτε να λάβετε.

Τι είναι ο κορωνοϊός ή αλλιώς COVID-19;

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών άγνωστης προέλευσης. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. Επιπλέον, είναι υπεύθυνοι για διάφορες ασθένειες, από ένα απλό κοινό κρυολόγημα έως μια σοβαρή πνευμονία. Ομοίως, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια στην πιο σοβαρή μορφή τους.

Ένας νέος τύπος κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, η εξάπλωσή του από μολυσμένους ανθρώπους σε υγιείς ήταν δραματική.

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολύ υψηλός, ο ρυθμός θνησιμότητας αυτού του τύπου ιού είναι στην πραγματικότητα χαμηλός. Για την ακρίβεια, είναι χαμηλότερος από τις προηγούμενες επιδημίες άλλων τύπων κορωνοϊού.

Ιός κορωνοϊού: είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Τα πιο συχνά είναι τα εξής:

  • Γενική δυσφορία
  • Καταρροή
  • Κούραση
  • Μυϊκός πόνος
  • Βήχας
  • Πυρετός και ρίγη
  • Πονόλαιμος και κεφαλαλγία

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα ή να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη όπως τα παραπάνω ή να υποστεί πιο σοβαρές επιπλοκές. Οι σημαντικότερες επιπλοκές μπορεί να ποικίλουν από πνευμονία έως αναπνευστική ανεπάρκεια.

Αυτές οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους, τα νεογέννητα μωρά και σε εκείνους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Φαίνεται ότι η μόλυνση από κορωνοϊό είναι, γενικά, πολύ πιο ήπια στην περίπτωση των παιδιών. Και, όπως είπαμε, το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτό το στέλεχος του ιού είναι χαμηλό. Ως εκ τούτου, διάφοροι οργανισμοί έχουν στείλει καθησυχαστικά μηνύματα σχετικά με τον κορωνοϊό στα παιδιά.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μαζί με άλλα παιδιατρικά ιδρύματα, στοχεύει στην προετοιμασία ενός πρωτοκόλλου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του κορωνοϊού στα παιδιά.

Φυσικά, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει μολυνθεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον παιδίατρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη μόλυνση.

Πώς να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε τον κορωνοϊό

Σωστό πλύσιμο χεριών
Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορεί να υιοθετήσετε.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό. Αντίθετα, οι γιατροί επικεντρώνονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, στον έλεγχο του πυρετού και του πόνου και στην προσπάθεια διατήρησης της συνολικής υγείας των ασθενών.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε σε εγρήγορση σχετικά με την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπαμε, όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού από το ένα άτομο στο άλλο. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η σωστή υγιεινή. Ουσιαστικά μιλάμε για τη βασική υγιεινή. Επιπλέον, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή των χεριών σας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφύγετε την επαφή με όσους έχουν ήδη τον ιό. Εάν αυτή η επαφή δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να καλύψετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Συμπέρασμα: Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πανικοβάλλονται. Όσον αφορά στο ερώτημα – “Είναι ο κορωνοϊός επικίνδυνος για τα παιδιά;” η απάντηση είναι γενικά όχι. Ο ιός δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός στα παιδιά.

Επιπλέον, η ταχεία δράση εκ μέρους  των γιατρών καθιστά δυνατό τον έλεγχο και ακόμη και τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αν έχετε αμφιβολίες ή υποψιάζεστε μια περίπτωση κορωνοϊού, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Κορωνοϊός: Τι να κάνετε για να μην κολλήσετε τον ιό
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Κορωνοϊός: Τι να κάνετε για να μην κολλήσετε τον ιό

Σήμερα, θα σας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε και πώς να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας.