Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Θα ρίξουμε μια ματιά στα συμπτώματα και τον τρόπο αναγνώρισής τους.
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα: τι να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Το κύριο σημάδι του κορωνοϊού είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει επίσης το δέρμα και άλλα όργανα του σώματός μας.

Ας θυμηθούμε ότι η κλασική τριάδα των συμπτωμάτων στην περίπτωση του SARS-CoV-2 περιλαμβάνει πυρετό, βήχα και κόπωση, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε δύσπνοια. Μερικοί ασθενείς ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν υποστεί απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και κοκκίνισμα των ματιών.

Ο κατάλογος των συμπτωμάτων της τρέχουσας πανδημίας αποτέλεσε θέμα συζήτησης από την αρχή. Μερικές φορές, οι γιατροί προειδοποιούν για σχετικά συμπτώματα, αλλά οι ιατρικοί σύλλογοι δεν τα έχουν ακόμη συμπεριλάβει στα πρωτόκολλά τους. Σε άλλες περιπτώσεις, ιατρικές ενώσεις ζητούν από τους ασθενείς να εξεταστούν σύμφωνα με νέα κριτήρια, αλλά ο ΠΟΥ απορρίπτει τα αιτήματά τους.

Αυτή η αντιφατική κατάσταση είναι χαρακτηριστική μιας αναπτυσσόμενης πανδημίας. Δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει την τελική έκταση του COVID-19 και ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν μπορεί κάποιος να ξανανοσήσει. Ούτε γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν νέα κύματα λοίμωξης αλλά ήδη στην Κίνα έχει αρχίσει να γίνεται σταδιακή άρση των μέτρων.

Και αυτό μας φέρνει στη δερματολογική πτυχή του SARS-CoV-2, την οποία πρέπει να εξετάσουμε από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Πρώτον, πρέπει να δούμε πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα άμεσα. Και δεύτερον, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες που έχει η καραντίνα στο δέρμα μας. Θα αναφερθούμε λεπτομερώς και στις δύο περιπτώσεις παρακάτω.

Ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα;

Οι δερματολόγοι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν είναι δερματικός. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει άμεσα το δέρμα ή, με άλλα λόγια, δεν εγκαθίσταται στα κύτταρα του δέρματος.

Ωστόσο, μια επιστολή προς τον συντάκτη του περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας εξ ονόματος Ιταλού δερματολόγου ανέφερε δερματικά συμπτώματα μεταξύ ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Σύμφωνα με αυτό το γράμμα, το 20% των ασθενών που εξέτασε είχε ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ερυθηματώδες εξάνθημα
  • Κνίδωση
  • Φουσκάλες

Αυτές οι φουσκάλες του δέρματος εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους ή μετά, αλλά δεν σχετίζονταν με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Η προειδοποίηση από τον Ιταλό δερματολόγο είχε να κάνει περισσότερο με την προστασία που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η μετάδοση. Ενώ αναγνωρίζει ότι ο ιός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, επιμένει επίσης στη χρήση φυσικών φραγμών για την αποτροπή της επαφής με το δέρμα που εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα.

Δείτε ακόμα: Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Φουσκάλες στο δέρμα
Ένας Ιταλός δερματολόγος προειδοποίησε για φουσκάλες σε ασθενείς με COVID-19

Πώς επηρεάζει το δέρμα έμμεσα ο κορωνοϊός στην καραντίνα

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στο δέρμα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την μόλυνση. Η καραντίνα έχει επίσης δερματολογικές συνέπειες, καθώς οδηγεί σε διαταραχές που σχετίζονται με τον περιορισμό. Επιπλέον, η συνεχής χρήση προϊόντων καθαρισμού και η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως, έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα.

Μπορούμε να πούμε ότι, με αυτή την έννοια, η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει έμμεσα το δέρμα. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις δερματίτιδας ως αποτέλεσμα υπερβολικού πλυσίματος χεριών και κατάχρησης απολυμαντικού χεριών. Ταυτόχρονα, ορισμένα άτομα ανέφεραν πληγές από τον καθιστικό τρόπο ζωής αυτήν την περίοδο.

Ο ερεθισμός του δέρματος ως αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων καθαρισμού δεν είναι κάτι νέο. Ο χημικός ερεθισμός ήταν πάντα αιτία δερματίτιδας. Το τρέχον πρόβλημα είναι η επιδείνωση της χρήσης αυτών των προϊόντων. Μερικοί άνθρωποι εμμένουν στο υπερβολικό πλύσιμο των χεριών και χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες απολυμαντικών προϊόντων.

Επιπλέον, πρέπει επίσης να αναφέρουμε την έλλειψη έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως ως ακόμα μια συνέπεια της καραντίνας. Όταν ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, είναι αδύνατο να εκτεθείτε στις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας, προστατεύοντας τα δερματολογικά μας κύτταρα και το μεταβολισμό τους. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να εκτεθούν στο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, βγείτε στο μπαλκόνι σας ή ανοίξτε ένα παράθυρο και αφήστε τον ήλιο να λάμψει στο δέρμα σας για τουλάχιστον λίγα λεπτά την ημέρα.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα -πλύσιμο των χεριών

Το δέρμα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν μιλάτε για το πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα έχει να κάνει με το ιατρικό προσωπικό. Δεδομένου του προστατευτικού εξοπλισμού που πρέπει να φορούν οι γιατροί και οι νοσοκόμες, το δέρμα τους υποφέρει.

Το προτεινόμενο PPE που αποτελεί μέρος του τρέχοντος πρωτοκόλλου αποτελείται από γάντια, μάσκες, στολή και καπέλο. Και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε δερματίτιδα και ερεθισμό του δέρματος στο πρόσωπο και στα χέρια ενός ατόμου. Επιπλέον, το τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου μπορεί να αναπτύξει θυλακίτιδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Είναι σημαντικό για το ιατρικό προσωπικό να ακολουθεί μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος μόλις αφαιρέσει το προστατευτικό εξοπλισμό. Η ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών με τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρεθεί το λατέξ και άλλες ουσίες που αφήνουν τα γάντια. Συνιστάται ένα πλήρες ντους.

Η χρήση ενυδατικών κρεμών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος, αλλά τα νοσοκομεία συνήθως δεν τις προμηθεύουν. Σύμφωνα με τις μελέτες που αναφέραμε παραπάνω, μόνο το 22% των γιατρών και νοσοκόμων εφαρμόζουν ενυδατικές κρέμες αφού αλλάξουν.

Ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα μας και τις συνήθειές μας

Είτε άμεσα είτε έμμεσα, ο κορωνοϊός επηρεάζει το δέρμα μας. Ίσως είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης στα κύτταρα του δέρματος, αλλά είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα που προκύπτει από προστατευτικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ο COVID-19 αλλάζει τις συνήθειές μας. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Συμβουλές για τους ηλικιωμένους κατά την καραντίνα
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Συμβουλές για τους ηλικιωμένους κατά την καραντίνα

Σε αυτό το άρθρο, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τους ηλικιωμένους για να τους βοηθήσετε κατά την περίοδο της καραντίνας.