Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι ικανός να βλάψει και άλλα όργανα εκτός από τους πνεύμονες. Μερικοί νευρολόγοι έχουν εξηγήσει πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και θα σας το πούμε σε αυτό το άρθρο.
Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Επί του παρόντος, αυτή η ερώτηση αποτελεί έναν από τους νέους προβληματισμούς γιατρών και επιστημόνων. Υπάρχουν ήδη στοιχεία που δείχνουν επίσης την εμπλοκή των νεφρών και της καρδιάς, και έτσι φαίνεται ότι ο κορωνοϊός είναι μια πολυσυστηματική ασθένεια.

Πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με άλλες ιογενείς παθολογίες όπως η γρίπη. Αυτές προκαλούν μόνο αναπνευστικά συμπτώματα και, το πολύ-πολύ, πυρετό.

Ωστόσο, η έρευνα για τον κορωνοϊό δείχνει τους υποδοχείς κυττάρων ACE2 ως τα κλειδιά για την είσοδο σε διαφορετικά κύτταρα του σώματος. Ο υποδοχέας ACE2, όπως θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο, υπάρχει σε πολλά διαφορετικά μέρη στο σώμα μας. Έτσι ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο, εκμεταλλευόμενος αυτήν την πρωτεΐνη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα φυσιολογικά, γνωστά συμπτώματα παραμένουν τα ίδια: πυρετός, βήχας, κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν δευτερεύοντα σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της λοίμωξης νωρίτερα και να κερδίσουν χρόνο. Αυτά είναι τα προβλήματα όρασης και η απώλεια μυρωδιάς.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να ψάξουμε για νέα στοιχεία σχετικά με νευρολογικούς παράγοντες.

Ο υποδοχέας ACE2 εξηγεί πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο

Οι κορωνοϊοί έχουν εξωτερική μορφή σε σχήμα κορώνας και από εκεί προέρχεται το όνομά τους. Αυτή η κορώνα αποτελείται από κάτι σαν καρφιά, τα οποία έχουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για την πρόσβαση στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο ανθρώπινος υποδοχέας είναι η πρωτεΐνη ACE2.

Ο υποδοχέας υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα για να αλληλεπιδράσει σε ένα σύστημα που ονομάζεται ρενίνη-αγγειοτενσίνη. Αυτό το σύστημα ορμονών και εσωτερικών ουσιών συμμετέχει ενεργά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα νεφρά.

Ο COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο επειδή έχουμε επίσης υποδοχείς ACE2 σε ορισμένους από τους νευρώνες μας. Αν και δεν υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση του νευροτροπισμού – ή η συγγένεια με τους νευρώνες από το SARS-CoV-2 – υπάρχουν αρκετές βάσιμες υποψίες.

Η συνάφεια του υποδοχέα ACE2 είναι το κλειδί για την κατανόηση της θνησιμότητας του κορωνοϊού. Διαφορετικές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με υπερτασικές διαταραχές είναι μια ομάδα με υψηλή συχνότητα θνησιμότητας, και αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την επίδραση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης.

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;
Ο κορωνoϊός θα μπορούσε να εισέλθει στον εγκέφαλο μέσω του υποδοχέα ACE2 των νευρώνων

Συμπτώματα που αποκαλύπτουν πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η έλλειψη μυρωδιάς ήταν ένα πρώιμο σύμπτωμα κορωνοϊού που επισημάνθηκε από ιατρικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό το αποδίδουν στον νευρολογικό τροπισμό του SARS-CoV-2. Το όνομα που δίνεται σε αυτό είναι ανοσμία και οι νευρολόγοι συμφωνούν ότι αυτό θα συμβεί λόγω προβλημάτων στους νευρώνες που ανήκουν στο οσφρητικό σύστημα.

Έχουν επίσης περιγραφεί περιπτώσεις ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊούς που είχαν μυοσίτιδα (μυϊκή φλεγμονή), σύνδρομο Guillain-Barré και μηνιγγίτιδα. Όλα αυτά μπορεί επίσης να έχουν σχέση με το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Ένας σημαντικός κίνδυνος στις επιδράσεις του COVID-19 στον εγκέφαλο σχετίζεται με το εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα. Εκτός από τον πιθανό τροπισμό του SARS-CoV-2 στους νευρώνες, τα εσωτερικά στρώματα των αρτηριών του εγκεφάλου μπορεί επίσης να έχουν βλάβη.

Αυτή η μικροσκοπική βλάβη του ενδοθηλίου είναι γνωστή ως μικροαγγειοπάθεια. Στο χειρότερο σενάριο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικό.

Δύο μονοπάτια εγκεφαλικής βλάβης του κορωνοϊού

κορωνοΪός και εγκέφαλος
Ο κορωνοϊός είναι μια συστηματική ασθένεια, από όσο γνωρίζουμε, και άλλα όργανα μπορούν να προσβληθούν εκτός από τους πνεύμονες.

Υπάρχουν δύο πιθανές οδοί που ακολουθεί ο ιός COVID-19 για να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Μία από αυτές τις οδούς είναι πιο άμεση και βασίζεται στην υπόθεση του νευρωνικού τροπισμού του ιού. Το άλλο μονοπάτι είναι έμμεσο και οφείλεται στα πολλαπλά όργανα που προκαλούν σοκ όταν ο ασθενής βρίσκεται σε σοβαρό σοκ σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η απευθείας διαδρομή δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, όπως έχουμε ήδη πει. Το SARS-CoV-2 θα εισερχόταν στους νευρώνες μέσω του υποδοχέα ACE2 με τον ίδιο τρόπο που εισέρχεται στους πνεύμονες και τα νεφρά.

Από την άλλη πλευρά, η έμμεση οδός είναι αυτή που επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού μέσα στο σώμα. Πρώτον, έχουμε αναπνευστικά προβλήματα, μετά πνευμονία, αποτυχία πολλαπλών οργάνων, μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και, κατά συνέπεια, τον θάνατο νευρώνων που δεν λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο.

Τελικά ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Συνολικά, τώρα γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εν τω μεταξύ, η επιστημονική έρευνα θα συνεχίσει να μας κρατά ενήμερους και να αποκαλύπτει επίσης νέες πτυχές αυτής της πανδημίας.

Αυτή η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας που μπορούν να προσαρμόσουν τη θεραπεία τους με βάση τα ευρήματα. Τέτοιες πολύτιμες πληροφορίες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών, προσθέτοντας ελπίδα εν μέσω της αβεβαιότητας της παγκόσμιας επιδημίας κορωνοϊού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Πόσο καιρό θα πάρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Ανακαλύφθηκε ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορωνοϊό." Συνεχώς,  βλέπουμε νέα σαν κι αυτά, που εξαφανίζονται γρήγορα… μέχρι να βγει ο επόμενος τίτλος.