Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;

Είναι κορωνοϊός, είναι γρίπη ή μήπως αλλεργίες; Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μοιάζουν και με τα δύο οπότε είναι λογικό να αναρωτιέστε. Σήμερα θα σας πούμε πώς να τα ξεχωρίζετε.
Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, με το στέλεχος COVID-19, έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε καραντίνα. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του κορωνοϊού και άλλων περιπτώσεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι, είναι κορωνοϊός, γρίπη ή μήπως απλά αλλεργίες;

Τα κρούσματα έχουν φτάσει ήδη σε πάνω από 200.000. Αυτό αποτελεί και ένα τεστ για τις υπηρεσίες υγείας ώστε να δουν αν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς. Όσο ο ιός εξαπλώνεται, τα νοσοκομειακά κρεβάτια γεμίζουν με ανησυχητικό ρυθμό.

Το πρωτόκολλο διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση: ύποπτες περιπτώσεις, περιπτώσεις όπου τα άτομα πρέπει να απομονώνονται, ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία και εκείνοι που μπορούν να συνεχίσουν την απομόνωση στο σπίτι. Πρέπει να θυμόμαστε ότι, αν και δεν εμφανίζονται στις ειδήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και των αλλεργιών.

Σήμερα θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τα σημάδια κάθε σεναρίου για να έχετε μια συνολική εικόνα που θα χρησιμεύσει ως οδηγός. Μετά την ανάγνωση του σημερινού άρθρου, θα είστε σε θέση να απαντήσετε καλύτερα στην ερώτηση, είναι κορωνοϊός, γρίπη ή αλλεργίες;

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο COVID-19 αποτελεί πανδημία. Τα τρία συμπτώματα που χαρακτηρίζουν αυτή τη μόλυνση είναι:

 • Πυρετός
 • Ξηρός βήχας
 • Κούραση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν παρουσιάσει διάρροια, κοιλιακό άλγος, πόνο κατά την κατάποση, πονόλαιμο και καταρροή. Όπως μπορούμε να δούμε, τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα και είναι εύκολο να τα συγχέουμε με άλλες παθολογίες. Είναι επίσης αλήθεια ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με COVID-19 όλα τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να συγχέονται με αυτά της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης (ή μήπως είναι κορωνοϊός;)

Η γρίπη είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και τα στελέχη της. Περιστατικά της γρίπης που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο έχουν να κάνουν με την εποχική γρίπη που έρχεται μαζί με τον κρύο καιρό. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο, εμφανίζονται περιστασιακές επιδημίες λόγω μεταλλάξεων του ιού της γρίπης, όπως συνέβη με τον ιό H1N1 (γρίπη των χοίρων).

Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Πονόλαιμος
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Η κούραση και η κόπωση είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού της γρίπης. Με τη γρίπη, τα σώματά μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινή τους δραστηριότητα και δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η γρίπη μας αναγκάζει να ξεκουραζόμαστε, ακόμα κι αν θέλουμε να συνεχίσουμε την καθημερινή μας ζωή.

Είναι κορωνοϊός ; Γυναίκα με χαρτομάντιλα

Συμπτώματα της αλλεργίας

Οι αναπνευστικές αλλεργίες, από τις οποίες πάσχουν πολλοί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης είναι κατά πολύ ηπιότερες από την γρίπη και τον κορωνοϊο. Επιπλέον, τείνουν να εστιάζουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Οι αλλεργίες, εκτός από το να επηρεάζουν τη μύτη, επηρεάζουν επίσης τα μάτια ενός ατόμου.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ρινόρροια – ρινική καταρροή
 • Φτάρνισμα
 • Υγρά μάτια
 • Ερύθημα στην άκρη της μύτης: Πρόκειται για το κοκκινωπό χρώμα που οφείλεται σε ερεθισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά επίμονα. Αν και ένας ξηρός βήχας μπορεί να εμφανιστεί με σπασμούς, δεν έχει την ίδια ένταση με τη γρίπη, για παράδειγμα. Και σε καμία περίπτωση η κούραση δεν συγκρίνεται με αυτό που βιώνει ένα άτομο με ιογενή λοίμωξη.

Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή εποχιακές αλλεργίες;

Πρώτα απ ‘όλα, η γρίπη και ο κορωνοϊός έχουν παρόμοια συμπτώματα και η έντασή τους είναι παρόμοια. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διαφοροποίηση μεταξύ του ενός και του άλλου. Εκεί που διαφέρουν είναι αυτό που είναι γνωστό ως ο επιδημιολογικός σύνδεσμος.

Ο επιδημιολογικός σύνδεσμος αναφέρεται στην ύπαρξη επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Επομένως, για να υποψιαστείτε ότι μπορεί να έχετε κορωνοϊό, θα πρέπει να έχετε έρθει σε επαφή με ένα άτομο που πάσχει από κορωνοϊό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο αυτό ταξίδεψε σε μια γεωγραφική περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός ή γιατί αυτό το άτομο ήρθε σε επαφή με κάποιον άλλον που είχε κορωνοϊό.

Όσον αφορά τις αλλεργίες, είναι πολύ πιο εύκολο να διαπιστώσετε τη διαφορά. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι ήπια και να εστιάζουν στο πρόσωπο, χωρίς συστηματική επίδραση. Επιπλέον, είναι μια απάντηση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως η εποχή, για παράδειγμα εμφανίζονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο, ή λόγω ορισμένων ουσιών στο περιβάλλον.

Εάν υπάρχει αμφιβολία, ο γιατρός θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να διαλύσετε τυχόν αμφιβολίες, ειδικά σε περίπτωση πυρετού.

Και να θυμάστε, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι κορωνοϊός, αλλά μάλλον εποχική γρίπη, αυτό δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Για τους ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που έχουν χρόνιες ασθένειες, η γρίπη είναι εξίσου επικίνδυνη με τον κορωνοϊό, αν όχι και περισσότερο. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς απαιτούν αυστηρή θεραπεία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Συνηθισμένοι μύθοι για τον κορωνοϊό: Τι ισχύει
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Συνηθισμένοι μύθοι για τον κορωνοϊό: Τι ισχύει

Τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει αρκετοί μύθοι για τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα με ψεύτικες ειδήσεις. • Martrus, Jeimmy Elizabeth Rodríguez, et al. “Prevención y diagnóstico virus de la influenza.” RECIAMUC 4.1 (2020): 375-383.
 • Carrara, Carolina. “Características de los pacientes infectados por el coronavirus 2019 en China y dinámica de su transmisión temprana.” (2020).
 • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • Zozaya García, Alain, et al. “Rinitis alérgica: tiempo de mejoría de síntomas con inmunoterapia en pacientes mexicanos y revisión de la literatura.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 28.1 (2019): 8-17.