Κορωνοϊός: Γιατί η καραντίνα είναι απαραίτητη

Η καραντίνα είναι ένα αναγκαίο μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Όσοι θεωρούνται ότι μπορεί να έχουν κολλήσει, πρέπει οπωσδήποτε να μένουν σπίτι.
Κορωνοϊός: Γιατί η καραντίνα είναι απαραίτητη

Τελευταία ενημέρωση: 27 Απρίλιος, 2020

Μέχρι στιγμής, το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνoϊού είναι η καραντίνα. Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της νόσου και δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον της. Για αυτούς και για άλλους λόγους, η καραντίνα είναι απαραίτητη για να αποτρέψει όλο και περισσότερους ανθρώπους από το να εκτίθενται σε κίνδυνο.

Τουλάχιστον για τώρα, αυτό που κάνει τον κορωνοϊό (COVID-19) επικίνδυνο είναι ότι οι ειδικοί δεν έχουν αρκετές πληροφορίες γι αυτόν. Είναι καινούργιος και, επομένως, δεν ξέρουν πώς μπορεί να συμπεριφερθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πώς εξαπλώνεται. Έτσι, η καραντίνα είναι το ιδανικό προληπτικό μέτρο.

Αυτό που οι ειδικοί ανακάλυψαν ήταν ότι ο COVID-19 είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, γι ‘αυτό και εξαπλώνεται ταχέως, όπως συνέβη στην Κίνα, την Κορέα και την Ιταλία. Το ποσοστό θνησιμότητάς του δεν είναι σαφές (παρά το γεγονός ότι στην Κίνα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4%), ο υπόλοιπος κόσμος δεν παρουσιάζει τα ίδια στοιχεία.

Απομόνωση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η απομόνωση δεν είναι η ίδια με την καραντίνα. Η απομόνωση είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο που εφαρμόζεται όταν ένα άτομο έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο θα πρέπει να αποφύγει αμέσως οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Ένα άτομο με κορωνοϊό θα βιώσει τα συμπτώματα μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να απομονωθεί εντελώς από τους γύρω του. Ιδανικότερα, εάν ο μολυσμένος άνθρωπος ζει με άλλους μαζί, οι άλλοι θα πρέπει να φύγουν από το σπίτι και να μείνουν αλλού για όσο διαρκεί η ασθένεια.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, καλό είναι να απομονώσετε τον άρρωστο σε ένα δωμάτιο και να μην έχετε καμία επαφή μαζί του. Πρέπει να έχει το δικό του μπάνιο και να αποφεύγει να μοιράζεται τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα κλινοσκεπάσματα ή οποιοδήποτε σκεύος. Οι γύρω τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν εξειδικευμένες χειρουργικές μάσκες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο σε ασθενοφόρο και  όχι με άλλο είδος μεταφοράς.

Αντισηπτικό: Καραντίνα είναι απαραίτητη
Η χρήση αντισηπτικών είναι απαραίτητη για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού

Δείτε ακόμα: Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;

Κορωνοϊός: Γιατί η καραντίνα είναι απαραίτητη

Η καραντίνα είναι ένα μέτρο που ισχύει για ανθρώπους που δεν έχουν την ασθένεια αλλά έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που την έχει ή που μπορεί να την έχει. Εφαρμόζεται σε όσους έχουν ταξιδέψει σε μέρη όπου υπάρχουν εστίες κορωνοϊού.

Δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο να έχει συμπτώματα για να πρέπει να μπει σε καραντίνα. Η απλή υποψία ότι έχει έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο είναι αρκετός λόγος για να τεθεί σε καραντίνα επειδή ο ιός έχει διαφορετικές περιόδους επώασης και δεν οδηγεί πάντοτε σε ορατά συμπτώματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να μην το παίρνετε σοβαρά είναι πολύ επικίνδυνο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εκείνοι που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό και αποφασίζουν να μην λάβουν προληπτικά μέτρα επειδή νιώθουν καλά. Μπορεί να έχουν τον ιό και να τοn μεταδώσουν σε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων σε κίνδυνο.

Γυναίκα με μάσκα
Όσοι έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με κορωνοϊό πρέπει να μπαίνουν μόνοι τους σε καραντίνα

Διαβάστε ακόμα: Συνηθισμένοι μύθοι για τον κορωνοϊό: Τι ισχύει

Πώς να μείνετε σε καραντίνα

Η λέξη “καραντίνα" χρησιμοποιείται γενικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα 40 ημέρες. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, καλό είναι να απομονωθείτε για δύο εβδομάδες ή για 14 ημέρες εάν υποψιάζεστε ότι ήρθατε σε επαφή με μολυσμένα άτομα και δεν έχετε συμπτώματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνει συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν και μερικές φορές τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες, και άλλα μετά από δύο εβδομάδες, αυτά αντιπροσωπεύουν τη μειονότητα. Έτσι, 14 ημέρες είναι μια περίοδος που εξασφαλίζει έναν ελάχιστο κίνδυνο μόλυνσης. Γι αυτό η καραντίνα είναι απαραίτητη!

Να θυμάστε ότι ακόμα και η ενός μέτρου απόσταση από ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Έτσι, δεν χρειάζεται να έχετε πάει στην Κίνα ή την Ιταλία αλλά απλά έχετε έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ήταν εκεί ή που έχουν τα συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, περίπου 8000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτή την ασθένεια. Το δυναμικό επέκτασης είναι πολύ υψηλό επειδή, ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη λίγες περιπτώσεις, όπως η Λατινική Αμερική, η ασθένεια εξαπλώθηκε γρήγορα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Ποιος, όμως, είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίσετε το κινητό σας; Θα σας δείξουμε το σωστό τρόπο σε αυτό το άρθρο αναλυτικά.  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.