Κορωνοϊός: Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

22 Μάιος, 2020
Ενώ οι κανόνες της καραντίνας επιτρέπουν το να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, πρέπει να φροντίσετε να μην μολυνθείτε. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει κάθε πτυχή της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, πρέπει τώρα να μιλήσουμε για το πώς να μην κολλήσετε τον κορωνοϊό όταν ψωνίζετε. Πρέπει να αγοράσετε τρόφιμα και δεν μπορείτε να αποφύγετε το να πάτε στο κατάστημα.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του COVID-19 είναι ότι είναι πολύ μεταδοτικός. Αν και δεν είναι πολύ θανατηφόρος, μεταδίδεται εύκολα και εξαπλώνεται γρήγορα.

Επομένως, η πρόληψη του κορωνοϊού όταν ψωνίζετε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας προτεραιότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, η απομόνωση στο σπίτι θα ήταν άσκοπη αν εξαπλώνετε τα μικρόβια αλλού.

Προς το παρόν, πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και πάνω από 8.000 έχουν καταλήξει σε θάνατο. Στην Κίνα, τα κρούσματα άγγιξαν περίπου τα 81.000. Επίσης, η Ιταλία είναι η πιο πληγείσα μη-ασιατική χώρα με σχεδόν 25.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πάνω από 8.000 περιπτώσεις και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος της κοινωνικής απομόνωσης είναι να σταματήσει η μεταδοτικότητα με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να φτάσουν τα συστήματα υγείας να καλύψουν τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα. Η πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού όταν ψωνίζετε είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Γιατί η καραντίνα είναι απαραίτητη

Κρατήστε αποστάσεις όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ

Η συνιστώμενη απόσταση για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τουλάχιστον τα 2 μέτρα. Τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν εξαίρεση. Είτε είστε μέσα στο κατάστημα ή περιμένετε έξω, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα των 2 μέτρων.

Επιπλέον, τα καταστήματα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα. Η απόσταση των 2 μέτρων μπορεί να λειτουργήσει εφόσον δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες.

Διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν πρωτόκολλα για τη διαχείριση του πλήθους. Επομένως, κάθε κατάστημα θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγξει την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι, όπου υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά απαιτείται και νομική προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρέπει να φοράω γάντια όταν πηγαίνω για ψώνια;

Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

Η χρήση γαντιών για να αγγίξετε τα τρόφιμα στο κατάστημα δεν συνιστάται αυτή τη στιγμή. Δεν θα βοηθήσει στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η χρήση γαντιών κατά το πλύσιμο των φρούτων παραμένει ένα καλό γενικό μέτρο υγιεινής. Επομένως, πρέπει να το κάνετε, ειδικά τώρα σε μια παγκόσμια πανδημία.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χειρός, ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ. Η πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού απαιτεί καλές συνήθειες υγιεινής που ωφελούν όλη την κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα: Είναι κορωνοϊός, γρίπη ή απλά αλλεργίες;

Αποφύγετε τη διάδοση του κορωνοϊού όταν πληρώνετε

Η πληρωμή απαιτεί επαφή, επομένως υπάρχουν ορισμένα μέτρα που πρέπει να λάβετε. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ εσάς και των άλλων πελατών, καθώς και του ταμείου.

Δεν συνιστούμε να χρησιμοποιείτε μετρητά. Αν είναι δυνατόν, πληρώστε με κάρτα για να μειώσετε την επαφή. Ο COVID-19 μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες και σε αντικείμενα, οπότε σκεφτείτε καλά την επιλογή του τρόπου πληρωμής.

Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ είναι ευθύνη των καταστημάτων. Πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους και να έχουν διαθέσιμα απολυμαντικά για τους πελάτες. Όπως αναφέραμε, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε γάντια κατά τον έλεγχο.

Γυναικα με μάσκα στα ψώνια

Είναι δυνατόν να αποτρέψετε τη διάδοση του κορωνοϊού στα ψώνια;

Όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά είναι απαραίτητο. Η πρόληψη του κορωνοϊού όταν πηγαίνετε για ψώνια είναι ένα ακόμα βήμα που βοηθάει στην επιβράδυνση της μετάδοσής του.

Επιπλέον, αποτελεί επίσης της κοινωνικής μας ευθύνης. Τα άτομα με συμπτώματα, όπως πυρετός και βήχας, δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι. Ως εκ τούτου, κάποιος άλλος πρέπει να πάει για ψώνια για αυτούς.

Η αγορά τροφίμων είναι απαραίτητη για την επιβίωση, αλλά είναι επίσης μια περιοχή ανθρώπινης επαφής, η οποία διευκολύνει την εξάπλωση των μικροβίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Απλά πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για τους άλλους πολίτες.

  • Zhu, Na, et al. “A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Wang, Chen, et al. “A novel coronavirus outbreak of global health concern.” The Lancet 395.10223 (2020): 470-473.
  • Zhou, Peng, et al. “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin.” Nature (2020): 1-4.