Κορωνοϊός: Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά;

Θα μας φέρει πιο κοντά ο κορωνοϊός; Ή ο φόβος για τη νέα πανδημία θα αλλάξει τελείως τη ζωή μας; Όταν θα βγούμε από την κρίση ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες;
Κορωνοϊός: Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Πώς θα μας αλλάξει η ζωή μας μετά από τον κορωνοϊό; Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εμπειρία σε ένα, πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα; Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κρίση, όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της ψυχολογίας θέτουν νέα ερωτήματα. Γνωρίζουμε ότι  τέτοιου είδους γεγονότα μας αλλάζουν μακροπρόθεσμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι, ως ανθρώπινα όντα, μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Κάτι που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται είναι εάν θα βγούμε από όλο αυτό ως μια πιο ενωμένη κοινωνία ή αν, αντίθετα, ο κορωνοϊός θα μας ενσταλάξει την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση ως μέσο προστασίας από νέες μολύνσεις.

Το τελευταίο είναι ένα αποθαρρυντικό σενάριο. Επιπλέον, θα είναι ένας πολύ αφύσικος τρόπος ζωής, καθώς οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που πρέπει να έχουν συνεχώς επαφή με άλλους για την ευημερία τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περιστάσεις είναι εντελώς καινούργιες. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον τύπο των συνεπειών ή των αλλαγών που μπορεί να προκαλέσει μια πανδημία στον πληθυσμό.

Πολλοί άνθρωποι το έχουν συγκρίνει με τη λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918. Ωστόσο, το σημερινό πλαίσιο είναι πολύ διαφορετικό. Το σύστημα υγείας είναι ισχυρότερο, ο ιός είναι διαφορετικός και η διάρκειά του θα είναι αναμφισβήτητα πολύ μικρότερη.

Παρ ‘όλα αυτά, και παρά την καλύτερη προετοιμασία, γνωρίζουμε ότι σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή. Ας αναλύσουμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Η αναζήτηση  για το νόημα είναι το κλειδί για την ψυχική υγεία και την ανθρωπότητα.”

-Viktor Frankl-

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά;

Στην κινεζική γλώσσα, η λέξη για κρίση είναι weiji. Αυτή η λέξη σημαίνει ουσιαστικά πόνος ή κίνδυνος. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αποτελείται από δύο χαρακτήρες. Ο πρώτος είναι 危 wēi, ο οποίος μεταφράζεται σε κίνδυνο. Η αναζήτηση για το νόημα είναι το κλειδί για την ψυχική υγεία και την ανθρωπότητα. Από την άλλη πλευρά, 机 jī, είναι ένας όρος από τον οποίο μπορούμε να εννοήσουμε λέξεις όπως εφεύρεση, άνοιξη ή αλλαγή.

Κάτι που μας διδάσκει η εμπειρία του κορωνοϊού είναι ότι η Κίνα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου νέα περιστατικά, με τις μοναδικές περιπτώσεις να προέρχονται από άτομα που επιστρέφουν στη χώρα. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται πλέον στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έλαβαν μεγάλο αριθμό ιατρικών προϊόντων και βοήθειας.

Λοιπόν, πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά τον κορωνοϊό; Θα μπορούσε ο αλτρουισμός και η παγκόσμια υποστήριξη να αποτελέσουν θετικό αποτέλεσμα;

Μία πιο ενωμένη κοινωνία στο μέλλον;

Μία από τις τελευταίες κρίσεις που γνώρισε ο κόσμος ήταν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι συνέβη στο αμερικανικό έδαφος, είχε παγκόσμιο αντίκτυπο.

Αυτό που προέκυψε ήταν ένα μεγαλύτερο αίσθημα πατριωτισμού σε ορισμένες χώρες και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση σε άλλες. Ο ανταγωνισμός προέκυψε και οι συνέπειες αυτού του γεγονότος εξακολουθούν να είναι εμφανείς στην κοινωνία και τη γεωπολιτική. Ωστόσο, αυτό που βιώνουμε με τον κορωνοϊό είναι πολύ διαφορετικό.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μόνο ένας κοινός εχθρός – ένας μικροσκοπικός. Στο σημερινό πλαίσιο, οι εθνοτικές ομάδες, οι φυλές, οι θρησκείες, η κοινωνική θέση και το φύλο δεν έχουν καμία σημασία. Όλοι είμαστε εξίσου ευάλωτοι. Ένα πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η κρίση είναι να επιλύσουμε τελικά τις διαφορές μας και να γίνουμε μια πιο ενωμένη και αφοσιωμένη κοινωνία.

Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας: Θα μάθουμε να εκτιμούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό

Ας θυμηθούμε την κρίση του 2008. Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε κυβερνήσεις από σχεδόν σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν στη διάσωση των τραπεζών. Ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της απόφασης; Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί προσπάθησαν να επιβιώσουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες.

Τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών κόπηκαν. Ένας από τους πλέον επηρεασμένους τομείς ήταν αναμφισβήτητα ο τομέας της υγείας: λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια, μικρότερες επενδύσεις, μικρότερο προσωπικό και ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών.

Αυτό που έχουμε βιώσει με τον κορωνοϊό μπορεί να μας αναγκάσει να τα ξανασκεφτούμε όλα αυτά. Έχουμε μάθει ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να αποκαλείται πολιτισμένη, εάν δεν διαθέτει ισχυρό σύστημα υγείας.

Αυτή η προοπτική του μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η οικονομία ελευθερώνεται και μόνο η ισχυρότερη επιβιώνει, μπορεί να αλλάξει. Ίσως να αρχίσουμε να επαναξιολογούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό: οι άνθρωποι, η υγειονομική περίθαλψη και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σκληρά για να υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα.

Μια άσκηση με ταπεινότητα: δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο νομίζαμε

Αυτό που έχουμε βιώσει με την κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αφήσει μια πραγματική κληρονομιά για την ανθρώπινη φυλή. Η κοινωνία μας θα μπορούσε να υποφέρει από μετατραυματικό άγχος. Είναι πιθανό ο φόβος της λοίμωξης να παραμείνει στο μυαλό μας και, ως εκ τούτου, μπορεί να αναπτύξουμε ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Θα περάσουν μήνες και χρόνια και θα αισθανόμαστε ακόμα το κενό για τους ανθρώπους που χάσαμε.

Οι ημέρες μετά τον κορωνοϊό θα είναι δύσκολες. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο νομίζαμε. Δεν έχουμε ανοσία σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μέρες της καραντίνας για να προβληματιστείτε. Πώς θα αλλάξει η ζωή μας μετά τον κορωνοϊό;

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή είναι πολύτιμη. Μάθετε να την ζείτε με πραγματικό τρόπο, αγαπώντας τους γύρω σας. Φροντίστε αυτόν τον πλανήτη και αφήστε μια καλύτερη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Θα πρέπει επίσης να μάθετε πώς να αξιολογείτε το σύστημα υγείας.

Η κρίση του COVID-19 θα περάσει, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Τι μπορείτε να τρώτε όσο είστε σε καραντίνα
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Τι μπορείτε να τρώτε όσο είστε σε καραντίνα

Για να αντιμετωπίσετε την περίοδο καραντίνας, είναι σημαντικό να έχετε σαφείς οδηγίες για τη διατροφή. Τι πρέπει να τρώτε αν είστε σε καραντίνα;