Κορωνοϊός: Τι να προσέχετε αν έχετε διαβήτη

22 Μάιος, 2020
Άνθρωποι με διαβήτη, όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες, πρέπει να υιοθετήσουν μερικά προληπτικά μέτρα. Θα σας μιλήσουμε σήμερα για αυτά.

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, πολλοί ασθενείς με διαβήτη πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα. Η πανδημία του COVID-19 είναι πρόσφατη και υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν ξέρουμε. Ως εκ τούτου, θα μιλήσουμε για το πώς να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό αν έχετε διαβήτη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται, τον τρόπο δράσης, την παθοφυσιολογία και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και διαβητικοί.

Αν και ο κορωνοϊός (COVID-19) δεν είναι θανατηφόρος υπό κανονικές συνθήκες, αυτές οι ομάδες έχουν πιο σοβαρές επιπλοκές και μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες. Εδώ θέλουμε να μιλήσουμε για μια ομάδα ειδικότερα: τους ασθενείς με διαβήτη.

Θα μιλήσουμε για στρατηγικές πρόληψης. Επίσης, θα μιλήσουμε για το πώς ορισμένες συμβουλές διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμες για τη φροντίδα αυτών των ασθενών.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Πρόληψη του κορωνοϊού αν έχετε διαβήτη

Πλύσιμο χεριών

Οι ασθενείς με διαβήτη, όπως και όλοι, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν και ο ιός μπορεί να ζήσει σε ορισμένες επιφάνειες, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταστρέφεται με σαπούνι, νερό και οινόπνευμα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Επίσης, να απολυμαίνετε τα πράγματα που αγγίζετε πολύ, συμπεριλαμβανομένων των κινητών σας. Επιπλέον, είναι καλύτερο να μένετε στο σπίτι για να αποφύγετε την επαφή με άλλους.

Να αφήνετε 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους  ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού από τα σταγονίδια σάλιου.

Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι τα τρόφιμα μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια. Ωστόσο, είναι καλύτερο να τα μαγειρεύετε καλά για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους.

Τι να προσέχετε αν έχετε διαβήτη

Το να πάτε στο νοσοκομείο δεν είναι καλή ιδέα εκτός αν έχετε σοβαρά συμπτώματα. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα των γιατρών σας.

Είναι σημαντικό να έχετε αρκετό φαγητό στο σπίτι για να επιβιώσετε μέχρι να τελειώσει η περίοδος επώασης και μόλυνσης του ιού. Επίσης, πρέπει να έχετε εξοπλισμό παρακολούθησης του σακχάρου καθώς και φάρμακα για να το ελέγξετε.

Αν έχετε διαβήτη και κολλήσετε τον κορωνοϊό, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας για να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τη γλυκόζη. Επίσης, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας.

Υπάρχουν ειδικοί που πιστεύουν ότι τα παυσίπονα περιπλέκουν την εξέλιξη αυτής της νόσου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έδειξε ότι είναι αλήθεια. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην παίρνετε μόνοι σας χάπια. Επίσης, ακολουθήστε τις παρακάτω συστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Γιατί όλοι αγοράζουν χαρτί υγείας;

Διατροφή κατά της λοίμωξης και του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: διατροφή αν έχετε διαβήτη

Ο κορωνοϊός δημιουργεί πνευμονία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί η φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο ή τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επομένως, σας συνιστούμε να τα τρώτε για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό αν έχετε διαβήτη.

Επιπλέον, νέες μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και βελτίωση των συνθηκών του πνεύμονα. Χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητά του, βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Τελικές συμβουλές για την πρόληψη του κορωνοϊού αν έχετε διαβήτη

Δεδομένου ότι οι ειδικοί της υγείας εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί εάν έχετε διαβήτη ή άλλες παθήσεις. Επίσης, να διατηρείτε προσωπική υγιεινή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αρρωστήσετε. Επιπλέον, μην βγαίνετε έξω εκτός αν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Τα άτομα σε ομάδες κινδύνου είναι πιθανότερο να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν παρουσιάσουν συμπτώματα. Μερικές τροφές οδηγούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες, καθώς πρόκειται για μια νέα ασθένεια.

Τέλος, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας. Εξαιτίας αυτού, μην πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν δεν είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα ή πιστεύετε ότι έχετε την ασθένεια.

  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, doublé blind, pacebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 148-155.
  • Wu Z., McGoogan JM., Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72314 cases from the chinese center for disease control and prevention. JAMA, 2020.