Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά; Τι να ξέρετε

Ο κορωνοϊός COVID-19 είναι μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, αλλά γνωρίζουμε ότι επηρεάζει επίσης και τα νεφρά.
Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά; Τι να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Το να μάθουμε αν και πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά αποτελεί μια από τις πολλές ερωτήσεις που θέτει η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Οι ειδικοί ανακαλύπτουν νέα συμπτώματα κάθε μέρα, καθώς και νέες επιπλοκές που προκύπτουν από την ασθένεια.

Η ερώτηση εμφανίστηκε όταν οι ασθενείς ανέπτυξαν μια κατάσταση γνωστή ως οξεία νεφρική βλάβη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Σε αυτό το σημείο, οι Κινέζοι γιατροί άρχισαν να αναρωτιούνται πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά. Έτσι, προέκυψαν υποθέσεις εργασίας και η έρευνα συνεχίστηκε για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την ερώτηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Ωστόσο, οι νεφρολόγοι συμφωνούν ότι το SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνο για μια βλάβη στα νεφρά που ποικίλλει στη συχνότητά της. Ενώ ορισμένες γεωγραφικές περιοχές έχουν αναφέρει λιγότερο από το 1% των ασθενών με οξεία νεφρική βλάβη, άλλες χώρες αναφέρουν περιστατικά έως και 30%.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν βλάβη στα νεφρά τους από το κορωνοϊό έχουν τη χειρότερη πρόγνωση. Η οξεία νεφρική βλάβη είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επιστημονικές μελέτες για το πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά

Στην αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων άρχισαν να προειδοποιούν για τη νεφρική βλάβη από το SARS-CoV-2. Ορισμένοι βάσισαν τις μελέτες τους σε μικρό αριθμό ασθενών, ενώ άλλοι κατάφεραν να συμπεριλάβουν σχεδόν 1000 άτομα.

Μία από τις αρχικές δημοσιεύσεις έψαξε για τη συχνότητα εμφάνισης οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με κορωνοϊό. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η αδυναμία του νεφρού να εκτελέσει τις λειτουργίες φιλτραρίσματος.

Δείτε ακόμα: Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Στην εν λόγω μελέτη, έως και 9% των ασθενών εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό μεταφράζεται στην παρουσία πρωτεϊνουρίας ή στην απώλεια πρωτεϊνών μέσω των ούρων. Υπήρχε επίσης μια αύξηση σε μια ουσία που ονομάζεται κρεατίνη στο αίμα, η οποία μετατρέπεται σε τοξίνη όταν ξεπερνά μια συγκεκριμένη ποσότητα.

Οι ασθενείς σε αυτή την κατάσταση υποβλήθηκαν σε τομογραφία των νεφρών τους. Οι εικόνες που προέκυψαν αποκάλυψαν ότι το 100% αυτών εμφάνισε αλλοιώσεις στα νεφρά τους. Κυρίως, υπήρχε φλεγμονή και συσσώρευση υγρών.

Μια άλλη πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του κορωνοϊού στα νεφρά προήλθε επίσης από την Κίνα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν νεφρική ανεπάρκεια στο 3% των νοσοκομειακών ασθενών. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν 40% συχνότητα αιματουρίας, που είναι η παρουσία αίματος στα ούρα ενός ασθενούς.

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά;
Επιστημονική έρευνα από την Κίνα προειδοποιεί για νεφρική βλάβη που σχετίζεται με μολύνσεις κορωνοϊού

Οι τρεις παράγοντες της νεφρικής βλάβης που προκαλείται από κορωνοϊό

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με το πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να δράσουν μόνοι τους ή μαζί, μεταβάλλοντας την παρουσία τους σε κάθε ασθενή. Μερικές φορές η ζημιά από το SARS-CoV-2 είναι άμεση και, σε άλλες περιπτώσεις, η ζημιά εμφανίζεται έμμεσα ως αποτέλεσμα της θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός και επιδημία κατάθλιψης: Τι να αποφεύγετε

Οι τρεις παράγοντες είναι:

  • Ο ίδιος ο ιός: Οι νεφρολόγοι συμφωνούν ότι τα νεφρά είναι ένα από τα όργανα στα οποία επιτίθεται αυτή η ασθένεια, μαζί με τους πνεύμονες. Το αναπνευστικό και το νεφρικό σύστημα έχουν κοινές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ρενίνης και της αγγειοτενσίνης. Αυτές οι ουσίες συνδέονται από έναν υποδοχέα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι η πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί το SARS-CoV-2 ως θύρα εισόδου στα ανθρώπινα κύτταρα.
  • Συστηματικά συμπτώματα: Όταν εμφανίζεται μια σοβαρή μορφή COVID-19, πολλά όργανα υποφέρουν από τα αποτελέσματα της αποτυχίας του σώματος. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν η πνευμονία προκύπτει από άλλες αιτίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω μιας σειράς επιδράσεων.
  • Θεραπεία: Παρόλο που δεν υπάρχει απολύτως αποτελεσματικό πρωτόκολλο θεραπείας για τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες ερευνούν εναλλακτικές λύσεις με μια ποικιλία φαρμακευτικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν μερικά που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα νεφρά και μπορούν, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
RNA Κορωνοϊού
Ο κορωνοϊός εισέρχεται στα κύτταρα των νεφρών και είναι σε θέση να προκαλέσει βλάβη, αν και η βλάβη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τα νεφρά;

Η θεωρία του πώς εισέρχεται το SAR-CoV-2 στο σώμα βασίζεται στη γνώση που έχουν οι επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κορνωνοϊός μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων. Γνωρίζουμε ότι το κλειδί για την είσοδο του κορωνοϊού είναι η πρωτεΐνη ACE2.

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων, διότι τα άκρα της επιφάνειας του ιού συμπίπτουν εν μέρει με την ACE2. Αυτός είναι ένας υποδοχέας που διαθέτουν όλα τα ανθρώπινα όντα. Η ACE2 είναι επίσης μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα νεφρά και παρεμβαίνει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το σύστημα ρύθμισης στο οποίο αναφερόμαστε είναι το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Είναι ένα από τα ισχυρά σημεία της θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης με φαρμακευτικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί υποπτεύονται επίσης ότι οι υπερτασικοί ασθενείς έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε αυτήν την πανδημία.

Αποδεικνύεται ότι τα νεφρά διαθέτουν επίσης παρόμοιες πρωτεΐνες, δεδομένης της συμμετοχής τους στο ίδιο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Εξετάζεται η υπόθεση ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια οδό στα νεφρικά κύτταρα όπως και στα πνευμονικά κύτταρα.

Οι νεφροπαθείς είναι ομάδα υψηλού κινδύνου όταν πρόκειται για τον COVID-19

Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι ασθενείς με νεφρική νόσο είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και κοινωνική απομόνωση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Εάν πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό σχετικά με τα συμπτώματα, τότε ο γιατρός που θα τους αναλάβει,  θα χρειαστεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό τους για να εφαρμόσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Μπορούν οι ιοί να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας;
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Μπορούν οι ιοί να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας;

Μπορούν οι ιοί να ελέγχουν τη συμπεριφορά μας; Ίσως δεν είναι μια ερώτηση που έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί.