Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;

22 Μάιος, 2020
Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό; Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές ενδιαφέροντες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε.

Η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολλές χώρες. Οι ειδήσεις αναφέρουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο καθημερινά. Αλλά τι θα συμβεί αν είχατε ήδη τον κορωνοϊό; Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;

Ακολουθούν ορισμένα γενικά στοιχεία σχετικά με αυτό το ζήτημα και τι συμβαίνει μετά τη μόλυνση.

Τι είναι ο κορωνοϊός;

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που συνήθως επηρεάζουν τα ζώα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σε αυτήν την οικογένεια. Μερικοί από αυτούς μπορούν να μεταλλαχθούν και να μολύνουν τους ανθρώπους.

Αυτή είναι η περίπτωση του στελέχους SARS-CoV-2. Το στέλεχος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, λόγω της εξάπλωσής του οδήγησε σε δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Δείτε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να μην κολλήσετε όταν ψωνίζετε

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κορωνοϊός είναι ασυμπτωματική μόλυνση. Δηλαδή, το άτομο δεν φέρει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι έχει νοσήσει. Συνήθως, ειδικά στα παιδιά, εκδηλώνει ήπια, μη συγκεκριμένα συμπτώματα όπως ένα κρυολόγημα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Ξηρός βήχας
  • Πυρετός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκό πόνο, κόπωση και γενική δυσφορία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
  • Σε μια μειοψηφία περιπτώσεων, αυτός ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή ακόμα και θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εξέταση αίματος για κορωνοϊό
Το στέλεχος COVID-19 που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή είναι μια μετάλλαξη της οικογένειας των κορωνοϊών.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Η μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων συμβαίνει μέσω μικρών σωματιδίων που ταξιδεύουν στον αέρα. Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, τα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν 1 ή 2 μέτρα. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και όταν το μολυσμένο άτομο δεν έχει συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Αυτά τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν σε καθημερινά αντικείμενα όπως τραπέζια ή πόμολα, ή μπορούν να πέσουν σε κάποιον. Όταν ένας μη μολυσμένος άνθρωπος αγγίξει ένα μολυσμένο αντικείμενο και έπειτα αγγίξει τα χέρια, τη μύτη ή το στόμα του, τότε ο ιός μπορεί να εισέλθει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός;

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον ιό, οι επιστήμονες δοκιμάζουν μερικούς αντιιικούς παράγοντες, ειδικά για χρήση σε σοβαρές περιπτώσεις. Επομένως, το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι απλώς η πρόληψη της μόλυνσης.

Η τρέχουσα θεραπεία είναι μόνο για τα συμπτώματα. Οι γιατροί την αντιμετωπίζουν με παυσίπονα και φάρμακα για πυρετό, αν ο ασθενής έχει κάποιο από αυτά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για έναν ιό, επομένως τα αντιβιοτικά δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματικά και είναι λάθος να τα χρησιμοποιούμε ως πρόληψη ή θεραπεία.

Μπορεί να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Είναι δυνατόν να ξαναμολυνθείτε από τον κορωνοϊό;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τις περισσότερες φορές η μόλυνση εμφανίζεται ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα. Η θνησιμότητα του ιού είναι πολύ χαμηλή και κυμαίνεται από 1,4 έως 2,1%. Αυτό σημαίνει ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, το άτομο θα περάσει από την ασθένεια χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Είναι πιθανό αν έχετε μολυνθεί να ξαναμολυνθείτε από το κορωνοϊό;

Δεδομένου ότι πρόκειται για νέο στέλεχος, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε. Ωστόσο, μέχρι τώρα όλες οι νέες περιπτώσεις είναι σε άτομα που έχουν μολυνθεί για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο αρχείο για το αν κάποιος μπορεί να ξαναμολυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που έχουμε λίγες πληροφορίες γι ‘αυτό, οι ειδικοί, βάσει των δεδομένων που έχουν μέχρι τώρα, υποψιάζονται ότι είναι απίθανο το ίδιο άτομο να μπορεί να ξαναμολυνθεί.

Υποσημείωση

Ενόψει αυτής της κατάστασης, που είναι τόσο νέα για όλους και τόσο σοβαρή, το σημαντικό είναι να παραμείνουμε ήρεμοι. Η τήρηση των οδηγιών των υγειονομικών αρχών και το να ακολουθείτε τα προληπτικά μέτρα είναι τα επείγοντα βήματα που πρέπει να λάβουμε.

  • COVID19_como_protegerse.jpg (1440×1440) [Internet]. [cited 2020 Mar 13]. Available from: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/img/COVID19_como_protegerse.jpg
  • COVID19_higiene_manos_poblacion_adulta.jpg (800×2000) [Internet]. [cited 2020 Mar 13]. Available from: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/img/COVID19_higiene_manos_poblacion_adulta.jpg
  • Wu F, Zhao S, Yu B, Chen Y-M, Wang W, Song Z-G, et al. A new coronavirus associated with human respiratory disease in China. Nature. 2020 Feb 3;
  • Xu Z, Shi L, Wang Y, Zhang J, Huang L, Zhang C, et al. Case Report Pathological findings of COVID-19 associated with acute respiratory distress syndrome. Lancet Respir [Internet]. 2020 [cited 2020 Mar 13];2600(20):19–21. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30076-X