Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιονδήποτε από μας, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας και να επηρεάσουν τα όργανα του ουροποιητικού μας συστήματος συμπεριλαμβανομένων της χοληδόχου κύστης, της μήτρας, των νεφρών και της ουρήθρας.

Τυπικά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια τα οποία εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της ουρήθρας και φτάνουν στη χοληδόχο κύστη. Οι γυναίκες πάσχουν πολύ συχνότερα από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε σχέση με τους άντρες καθώς η ουρήθρα των γυναικών είναι μικρότερη και βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος καθώς και τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα άβολα και επικίνδυνα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

Πρόωρα προειδοποιητικά σημάδια λοίμωξης

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν εκδηλώνονται σε όλα τα όργανα του ουροποιητικού. Πριν εξαπλωθούν στα νεφρά και σε άλλα όργανα, στην αρχή εμφανίζονται συνήθως μόνο σε μια περιοχή και περισσότερο συχνά στη χοληδόχο κύστη. Μερικά από τα πρόωρα προειδοποιητικά σημάδια λοίμωξης είναι τα ακόλουθα:

 • Θολά ή ερυθρά ούρα.
 • Έντονη οσμή των ούρων.
 • Χαμηλό πυρετό (αν και δεν εμφανίζεται σε όλα τα άτομα το συγκεκριμένο σύμπτωμα).
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης.
 • Πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής σας στήλης.
 • Τακτική ανάγκη ούρησης.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν την εξάπλωση λοίμωξης κυρίως στα νεφρά

 • Κρυάδες ή ανεξέλεγκτα ρίγη.
 • Εφίδρωση τις νυχτερινές ώρες.
 • Κόπωση.
 • Πυρετός πάνω από 37,7.
 • Πόνος στην πλάτη ή στη βουβωνική χώρα.
 • Κόκκινη απόχρωση του δέρματος.
 • Απότομη μεταβολή της διάθεσης ή σύγχυση (γενικά σε ηλικιωμένα άτομα).
 • Ναυτία ή εμετός.
 • Ισχυρός πόνος στην κοιλιακή χώρα (όχι συνεχής).

Επικίνδυνοι παράγοντες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

 • Διαβήτης.
 • Αλτσχάιμερ ή παραισθήσεις (γενικά σε ηλικιωμένα άτομα).
 • Προβλήματα κένωσης της κύστης.
 • Ακράτεια.
 • Μεγαλύτερος προστάτης από το κανονικό, τεταμένη ουρήθρα ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα ούρησης.
 • Η έλλειψη φυσικής άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Εγκυμοσύνη.

Πώς να αποφύγετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Κάθε φορά που ακούμε για μια νέα ασθένεια ή πάθηση που μπορεί να μας επηρεάσει, όσο μικρός και να είναι ο κίνδυνος θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε τρόπους για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτές. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Σας προτείνουμε τις ακόλουθες μεθόδους πρόληψης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υποφέρετε από τον πόνο και τη δυσφορία μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε μια σωστή υγιεινή

Κάθε φορά που καθαρίζετε τα γεννητικά σας όργανα, είναι πολύ σημαντικό να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω για να αποφεύγετε τη μεταφορά βακτηρίων από την περιοχή του ορθού στην ουρήθρα.

Να πίνετε άφθονα υγρά

nero

Όταν διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο και ειδικά η κατανάλωση νερού βοηθά στην προώθηση της διούρησης ή στην παραγωγή ούρων και περιορίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Αδειάστε τη χοληδόχο κύστη σας

Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε τη χολήδοχο κύστη σας όταν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε. Αν τα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη σας για αρκετό διάστημα, το γεγονός αυτό συνήθως παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβίων σε αυτό όργανο τα οποία με τη σειρά τους θα αναπτυχθούν και θα εξαπλωθούν σε όλο τον οργανισμό σας.

Να ουρείτε πριν και μετά τη συνουσία

Έχει αποδειχθεί ότι διάφορα επιβλαβή μικρόβια μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα στην ουρήθρα για όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί. Σας προτείνουμε να ουρείτε πάντα πριν και μετά τη συνουσία έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί εύκολα να αποβάλλει αυτές τις προσμίξεις.

Αποφύγετε τα σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνα έχουν αρνητική επίδραση στην ισορροπία του pH στις περιοχές των γεννητικών οργάνων σας και στην πραγματικότητα βοηθούν στη δημιουργία νέων παθογόνων που προκαλούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον στις προσωπικές σας περιοχές.

Σπιτικές θεραπείες για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Όπως και πολλά άλλα προβλήματα έτσι και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αλλά προσέξτε! Οι σπιτικές θεραπείες βοηθούν μόνο σε περιπτώσεις όπου η ουρολοίμωξη διαγνωστεί σύντομα και βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Αν η ουρολοίμωξη έχει ήδη εξαπλωθεί και οι σπιτικές θεραπείες δεν σας έχουν βοηθήσει, συνιστάται να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις προτεινόμενες σπιτικές θεραπείες.

Διττανθακικό νάτριο

ditanthrakiko natrio

Όταν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχή, πρέπει απευθείας να τα αντιμετωπίσετε με την ακόλουθη θεραπεία. Διαλύστε 1/4 της κουταλιάς της σούπας διττανθρακικό νάτριο σε 227 γραμμάρια νερό.

Πίνετε δυο γεμάτα ποτήρια μόνο με νερό και στη συνέχεια το μείγμα με το διττανθρακικό νάτριο.

Πίνετε νερό

Το νερό αποτελεί ένα εξαιρετικό καθαριστικό και ειδικά όταν το καταναλώνετε καθημερινά. Στην περίπτωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των μικροβίων που συγκεντρώνονται στη χοληδόχο κύστη και βοηθούν στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος.

Χυμός από κράνμπερι

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός από κράνμπερι μπορεί να εμποδίσει και να εξαλείψει τα βακτήρια που προσκολλώνται στο ουροποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην εξάπλωση της λοίμωξης στην περιοχή.

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας διατηρεί τα νεφρά σας καθαρά από τις τοξίνες, το λάδι καρύδας δρα επίσης ως αντιβακτηριακό το οποίο έχει αποδειχθεί ότι εξοντώνει τον ιό E. coli, ακόμη και εκείνα που είναι ανθεκτικά σε ισχυρά αντιβακτηριακά.

Ίσως σας αρέσουν