Πώς να φτιάξετε μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση πρότεινε τη χρήση μάσκας ως μέτρο για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Πώς όμως μπορείτε να φτιάξετε μάσκες μόνοι σας;
Πώς να φτιάξετε μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μάιος, 2020

Το ζήτημα της ευρείας χρήσης της μάσκας ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 παραμένει αμφιλεγόμενο. Παρ ‘όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες, έχει επιβληθεί η χρήση τους, ειδικά σε δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση, όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τρεις υπέροχες ιδέες για να φτιάξετε μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Είναι σαφές ότι οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση ενός ατόμου. Ωστόσο, αποτελούν εμπόδιο και βοηθούν στη μείωση ή την καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό στο σπίτι;

Η απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δημοσιεύσει μερικές απλές οδηγίες για το πώς να φτιάξετε τις δικές σας μάσκες χαμηλού κόστους σε περιπτώσεις όπου η υψηλή ζήτηση τις καθιστά δύσκολο να βρεθούν.

Μάθετε τα βήματα εδώ!

Τρεις τρόποι για να φτιάξετε μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Πριν μοιραστούμε τις οδηγίες για να φτιάξετε υφασμάτινες μάσκες στο σπίτι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για ένα πράγμα. Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι, παρόλο που αυτές οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, δεν παρέχουν το επίπεδο προστασίας των χειρουργικών μασκών ή των μασκών με N95 ανεμιστήρες.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν ότι οι τελευταίες αποτελούν βασικές προμήθειες των νοσοκομείων και, ως εκ τούτου, πρέπει να προορίζονται για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της προστασίας του πληθυσμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δαπάνες που πρέπει να κάνουμε για τρόφιμα, φάρμακα ή άλλα βασικά είδη.

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι υπηρεσίες επισημαίνουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να φοριούνται από παιδιά κάτω των δύο ετών ή από ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν έχουν τις αισθήσεις τους ή άτομα που δεν μπορούν να αφαιρέσουν τις μάσκες τους χωρίς βοήθεια.

Έχοντας ξεκαθαρίσει όλα αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά στα βήματα.

1. Ραμμένη μάσκα υφάσματος

Ένα από τα υλικά που συνιστώνται για την κατασκευή μάσκας είναι το βαμβάκι. Ο Andrea Burón, εκπρόσωπος της Ισπανικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης Υγείας (SESPAS) εξήγησε στην ισπανική εφημερίδα El País ότι, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, το βαμβάκι είναι, ίσως, το ιδανικό υλικό.

Ο λόγος είναι ότι το βαμβάκι προσαρμόζεται καλά στο σχήμα του προσώπου. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει μείωση της προστασίας λόγω του κενού μεταξύ του δέρματος και της μάσκας. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα ύφασμα που δεν είναι συνήθως επιθετικό στο δέρμα μας, όπως μπορεί να είναι άλλα υλικά.

μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό
Οι ειδικοί προτείνουν βαμβακερό ύφασμα επειδή δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Επίσης, ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο

Υλικά

 • 2 ορθογώνια από παχύ βαμβακερό ύφασμα 25 cm επί 15 cm
 • 2 ελαστικές ταινίες, είτε λωρίδες υφάσματος ή ελαστικές ταινίες
 • Ψαλίδι
 • Βελόνα και κλωστή
 • Μια ραπτομηχανή

Οδηγίες

 • Αρχικά, κόψτε τα δύο ορθογώνια υφάσματα στις παραπάνω διαστάσει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε παχύ βαμβάκι, επειδή εάν είναι λεπτό ή φθαρμένο, θα μειώσει τις προστατευτικές του ιδιότητες.
 • Στη συνέχεια, κάντε ένα μικρό στρίφωμα στις μακρύτερες πλευρές, περίπου μισό εκατοστό και ένα ακόμα στρίφωμα 1,25 cm στις πιο κοντές πλευρές.
 • Στερεώστε τα στριφώματα με κλωστή και τοποθετήστε την ελαστική ταινία στο μεγαλύτερο στρίφωμα. Αυτές οι ταινίες θα κρατήσουν τη μάσκα στα αυτιά.
 • Αφού τοποθετήσετε τις ταινίες στο στρίφωμα, ράψτε τα άκρα μαζί. Στη συνέχεια, τραβήξτε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι οι κόμποι βρίσκονται μέσα στο στρίφωμα.
 • Συνδέστε τα άκρα της μάσκας μαζί με την ελαστική ταινία έτσι ώστε να ταιριάζουν στο μέγεθος του προσώπου μας.
 • Τέλος, ράψτε την ταινία για να αποφύγετε να μην σας πέφτει και για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής.

2. Μάσκα προσώπου με μπλουζάκι και χωρίς ραφή

Ίσως δεν έχετε βελόνα ή κλωστή, ή δεν το έχετε με το ράψιμο. Μην ανησυχείτε, γιατί τώρα θα σας πούμε πώς να κάνετε εύκολες μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό χρησιμοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι. (Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φθαρμένο!)

Μάσκες από μπλούζα
Ένα παλιό μπλουζάκι μπορεί να είναι αρκετό για να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.

Υλικά

 • Ένα παλιό μπλουζάκι
 • Ψαλίδι

Οδηγίες

 • Πρώτα, κόψτε ένα κομμάτι από το κάτω μέρος της μπλούζας, με πλάτος περίπου 20 cm.
 • Στη συνέχεια, πάρτε το κομμάτι που έχετε κόψει και κόψτε ένα ορθογώνιο σε κάθε πλευρά περίπου 15 και 17 cm για να κάνετε τις λωρίδες.
 • Τέλος, απλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λωρίδες για να δέσετε τη μάσκα στο λαιμό και στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει καλά.

3. Μάσκες που προστατεύουν με φίλτρο από καφέ και μαντήλι

Μια λύση που προτείνει το CDC για να φτιάξετε τις δικές σας μάσκες επίσης δεν απαιτεί ράψιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια μάσκα φτιαγμένη με φίλτρο καφέ και μαντήλι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρετε ότι αυτή η μάσκα δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Μάσκες από φίλτρο καφέ

Υλικά

 • 1 φίλτρο καφέ
 • Μαντήλι – 50 cm επί 50 cm
 • 2 λαστιχάκια
 • Ψαλίδι

Οδηγίες

 • Πρώτα, κόψτε το φίλτρο καφέ για να ταιριάζει στο μαντήλι.
 • Στη συνέχεια, διπλώστε το μαντήλι στο μισό και τοποθετήστε το φίλτρο στο κέντρο του διπλωμένου μαντηλιού.
 • Τώρα, διπλώστε το πάνω προς τα κάτω και το κάτω προς τα πάνω.
 • Τοποθετήστε τα λαστιχάκια, περίπου 15 cm μεταξύ τους.
 • Λυγίστε τις πλευρές προς το κέντρο και βάλτε το ένα άκρο μέσα στο άλλο.
 • Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η μάσκα ταιριάζει καλά στο πρόσωπό σας.
 • Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτόν τον τύπο μάσκας, φτιάξτε μια νέα χρησιμοποιώντας τα ίδια βήματα.

Υφασμάτινες μάσκες: Συμβουλές για να θυμάστε

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι μάσκες από μόνες τους δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι του κορωνοϊού (COVID-19). Επομένως, είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε με προσοχή και να τις πλένετε καλά πριν τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Το πλύσιμό στο πλυντήριο αρκεί για να τις διατηρείτε καθαρές.

Από την άλλη πλευρά, όταν τις αφαιρείτε από το πρόσωπό σας, πρέπει να προσέχετε να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας χωρίς να πλένετε πρώτα τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού
Με ΥγείαΔιαβάστε το σε Με Υγεία
Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού

Υπάρχουν πολλά είδη από τις μάσκες που κυκλοφορούν και μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Όμως, ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού;