Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού

Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο σχετικά με τις μάσκες, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη χρήση μάσκας.
Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Το στέλεχος COVID-19 του κορωνοϊού συνεχίζει την πορεία της διασποράς του σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον έχει κατηγοριοποιήσει ως πανδημία. Αυτό είχε επιρροή στους τύπους από τις μάσκες που κυκλοφορούν στην αγορά και οι άνθρωποι πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν μαζικά. Όμως, ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πολλές εσφαλμένες πληροφορίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με τις μάσκες. Δυστυχώς, ο πανικός του γενικού πληθυσμού έκανε να τους καταστηματάρχες να ξεπουλήσουν σε καταστήματα. Ομοίως, βλέπουμε άτομα στο δρόμο να φορούν μάσκες, αλλά συχνά τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.

Από την αρχή, υπήρχαν συστάσεις σχετικά με τον τύπο μάσκας που πρέπει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και για το ποιος πρέπει να τις χρησιμοποιήσει. Ομοίως, η αίσθηση επείγοντος έχει ξεπεράσει τη διάδοση των επιστημονικών πληροφοριών και, σε ορισμένες χώρες, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων έχει πάρει πολύ χρόνο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε για τις διάφορες μάσκες που είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, θα σας πούμε πώς πρέπει να τις χρησιμοποιείτε και ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού.

Ποιες μάσκες προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Γνωρίζουμε ότι ο ιός του COVID-19 εξαπλώνεται μέσω του αέρα με σταγόνες που οι μολυσμένοι άνθρωποι αποβάλλουν από το στόμα και τη μύτη τους. Αυτό είναι γνωστό ως μετάδοση αερολύματος και είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ωστόσο, για τον κορωνοϊό καθώς και για άλλες παθολογίες που μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, όπως η γρίπη, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όλες οι μάσκες. Εδώ, το μικροσκοπικό μέγεθος του ιού και τα σωματίδια που τον μεταφέρουν διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Βασικά, υπάρχουν δύο γενικοί τύποι μάσκας: Χειρουργικές μάσκες και μάσκες φιλτραρίσματος. Στον δεύτερο τύπο ανήκουν τρία διαφορετικά μοντέλα που διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος των φίλτρων τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Δείτε ακόμα: Κοινωνική αποστασιοποίηση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ποιες μάσκες προστατεύουν κατά του κορωνοϊού
Οι χειρουργικές μάσκες δεν εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Χειρουργικές μάσκες, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους μασκών

Αυτός είναι ο πιο κλασικός τύπος μάσκας και οφείλει το όνομά της στη χρήση της σε χειρουργεία. Για τον ίδιο λόγο, σκοπός τους δεν είναι να σταματήσουν τη μετάδοση ιών, αλλά μάλλον να προστατεύσουν από τo πιτσίλισμα υγρών. Οι χειρουργοί και το ιατρικό προσωπικό τις φορούν έτσι ώστε το αίμα των ασθενών τους να μην εισέρχεται στους βλεννογόνους τους, για παράδειγμα.

Το εμπόδιο που δημιουργούν είναι φυσικό, αλλά ο ΠΟΥ πάντα ανέφερε ότι δεν έχουν καμία επίδραση στην πρόληψη της μετάδοσης. Η χρήση τους κατά του COVID-19 ενώ είναι διαδομένη λειτουργεί περισσότερο ως πλασίμπο παρά σαν ένα προληπτικό μέτρο.

Μάσκες φιλτραρίσματος

Αυτές οι συσκευές είναι πιο περίπλοκες από τις χειρουργικές μάσκες. Περιέχουν ένα φίλτρο στο μπροστινό μέρος που δεν επιτρέπει σε ορισμένα σωματίδια να περάσουν από το εξωτερικό στο εσωτερικό τους. Ένα σύστημα αξιολόγησης καθορίζει το επίπεδο ή τον βαθμό ή κάθε φίλτρο:

 • Βαθμός 1: Γνωστές τεχνικά ως FFP1 ή P1, αυτές είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές μάσκες όταν πρόκειται για την προστασία από μολυσματικά αερολύματα. Στην πράξη, σκοπός τους είναι να φιλτράρουν αδρανή σωματίδια, όπως σκόνη από τούβλα στις οικοδομές.
 • Βαθμός 2: Οι μάσκες FFP2 ή P2 είναι ένας τύπος προστασίας που φιλτράρει έως και το 92% των κυκλοφορούντων σωματιδίων, επιτρέποντας τη διέλευση έως και 8%. Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση τέτοιου φίλτρου ή τουλάχιστον 95% έναντι του κορωνοϊού. Επομένως, αυτές οι μάσκες βρίσκονται στο όριο των συστάσεων του οργανισμού.
 • Βαθμός 3: Τέλος, οι μάσκες φίλτρου FFP3 επιτρέπουν μόνο το 2% των κυκλοφορούντων σωματιδίων να περάσουν στο εσωτερικό τους.

Ποιες μάσκες προστατεύουν τελικά από τον κορωνοϊό

Όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους τύπους μάσκας που είναι αποτελεσματικοί και όχι οποιαδήποτε μάσκα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες FPP3 ή, εάν μία από αυτές δεν είναι διαθέσιμη, τότε FFP2 μάσκες.

Εκτός από τη χρήση μάσκας, οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν και άλλα προληπτικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό.
 • Απομόνωση ή καραντίνα εάν το απαιτεί η κατάσταση.
 • Η γενική υγιεινή των σκευών και των επιφανειών.
 • Θυμηθείτε ότι η χρήση μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή.
άνδρας σε αεροδρόμιο

Τελικές συστάσεις για τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Όπως έχουμε εξηγήσει, εάν χρειάζεστε μάσκα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μια με φίλτρο με πρότυπα FFP2 ή υψηλότερο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Θυμηθείτε, πρέπει όλοι να φορούν μάσκα. Φυσικά, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να φορούν μάσκες επίσης.

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει σωστά τη μύτη και το στόμα σας. Όταν πρόκειται να αφαιρέσετε τη μάσκα σας, θα πρέπει να την αφαιρέσετε από το πίσω μέρος. Εάν πιάσετε το μπροστινό μέρος της μάσκας, τότε όλα όσα έχετε κάνει για να προστατευτείτε θα ήταν μάταια. Με τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη φοράτε.

Εάν η μάσκα σας βραχεί ενώ τη χρησιμοποιείτε, τότε χάνει την ικανότητά της να φιλτράρει. Μόλις τελειώσετε τη χρήση μάσκας, θα πρέπει να την πετάξετε. Δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιήσετε μια μάσκα φίλτρου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη

Αξιολογούν τα φάρμακα για τον κορωνοϊό για την αποτελεσματικότητά τους. Μπορεί επίσης να βρουν έναν τρόπο για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον COVID-19. • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
 • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
 • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.