Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρόωρα σημάδια του Αλτσχάιμερ

Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να ξεχνάτε λέξεις ή να μην μπορείτε να ακολουθήσετε μια συζήτηση επειδή δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια του εγκεφάλου που επηρεάζει άμεσα τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μνήμης και διανοητικών ικανοτήτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Αυτή η ασθένεια ευθύνεται για το 60-80% των περιπτώσεων άνοιας σε όλο τον κόσμο και πάνω από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη νοσούν. Εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στα 16 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Αν και προσβάλλει περισσότερο ηλικιωμένους ανθρώπους, αυτή η ασθένεια έχει παρουσιαστεί και σε πολύ νεότερα άτομα ενώ τα συμπτώματά της αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των 30. Η πρόωρη αναγνώριση των σημαδιών του Αλτσχάιμερ κρίνεται ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά συμπτώματα και να μάθετε να τα ξεχωρίζετε από άλλα διανοητικά προβλήματα.

Απότομες αλλαγές στη μνήμη

Ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά στα αρχικά της στάδια, είναι να ξεχνάτε πρόσφατες πληροφορίες, όπως σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα.

Γενικά, κατά την αντιμετώπιση αυτής της νόσου, ο πάσχων χρησιμοποιεί σημειώσεις ή ηλεκτρονικές συσκευές για να θυμάται πράγματα που παλαιότερα θυμόταν χωρίς τη βοήθειά τους.

Δυσκολίες στην οργάνωση ή στην επίλυση προβλημάτων

apodiorganosi

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπτύξουν ή να ακολουθήσουν ένα πλάνο που περιλαμβάνει αριθμούς. Μπορεί να δυσκολεύονται επίσης να χειριστούν απλά πράγματα όπως το να φτιάξουν μια γνώριμη συνταγή ή να πληρώνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς.

Δυσκολία εκτέλεσης γνώριμων εργασιών

Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες στο σπίτι και στο χώρο εργασίας τους. Μπορεί να δυσκολεύονται να πάνε σε κάποιο γνώριμο μέρος, να κάνουν έναν προϋπολογισμό ή να θυμηθούν τους κανόνες κάποιου γνώριμου παιχνιδιού.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: Έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Αποπροσανατολισμός τόπου και χρόνου

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να ξεχνούν τι ημέρα είναι, τις εποχές και γενικότερα την πάροδο του χρόνου. Αυτό το σύμπτωμα απαιτεί παρακολούθηση, καθώς ο πάσχων μπορεί να ξεχάσει πού βρίσκεται ή πώς έφτασε εκεί.

Έλλειψη ενδιαφέροντος ή κινήτρων για δραστηριότητες που παλαιότερα θεωρούνταν ευχάριστες

altshaimer se ilikiomena atoma

Οι συναισθηματικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο να χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που παλαιότερα απολάμβανε. Η κοινωνική απομόνωση και η ξαφνική έλλειψη ενδιαφέροντος υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Γλωσσικά προβλήματα

Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να κάνει ένα άτομο να δυσκολεύετε να ακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε μια συζήτηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξεχνά λέξεις και χάνει την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται το λόγο και τη γραφή.

Είναι κοινό να δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις και το κατάλληλο λεξιλόγιο. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρει το στυλό ως «ράβδο γραφής».

Να ξεχνάει τη θέση των αντικειμένων

Ακόμη ένα πρόωρο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να ξεχνάει τη γνωστή θέση των αντικειμένων. Για παράδειγμα, ο πάσχων μπορεί να βάλει το σίδερο στο ψυγείο ή να ξεχάσει που έχει βάλει ένα πράγμα το οποίο μπαίνει πάντα στην ίδια θέση.

Ανικανότητα λήψης αποφάσεων

altshaimer

Αυτή η ασθένεια μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ικανότητα ενός ανθρώπου να παίρνει σημαντικές προσωπικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα εκείνες που αφορούν τα οικονομικά του.

Οι πάσχοντες δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα χρήματα και μπορεί να δίνουν τεράστια ποσά χρημάτων σε πωλητές ή σε τηλεπωλήσεις.

Έλλειψη πρωτοβουλίας

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για γνώριμες δραστηριότητες μπορεί να υποδεικνύει ότι κάτι συμβαίνει. Η νόσος Αλτσχάιμερ οδηγεί στην έλλειψη της πρωτοβουλίας του ανθρώπου για χόμπι ή τη μη συμμετοχή του σε κοινωνικές δραστηριότητες, σε πρότζεκτ ή σε αθλήματα.

Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε κάθε είδος δραστηριότητας που περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Μπορεί να αποφευχθεί η νόσος Αλτσχάιμερ;

Αλλαγές στη διάθεση ή στην προσωπικότητα

Οι αλλαγές στη διάθεση ή στην προσωπικότητα είναι οι πιο εμφανείς αλλαγές σε όσους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τόσο στα αρχικά όσο και στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Συνήθως, οι πάσχοντες αισθάνονται μπερδεμένοι, καχύποπτοι, καταθλιπτικοί, φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Επιπλέον, γίνονται πιο ευερέθιστοι και κατακλύζονται από αισθήματα θυμού για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.

Ίσως σας αρέσουν