Μάθετε πότε πρέπει να κάνετε ντους και γιατί

Έχοντας υπόψη τις υπόλοιπες καθημερινές μας ρουτίνες και συνήθειες, το αν θα κάνουμε ντους το πρωί ή το βράδυ εξαρτάται από την επίδραση που θέλουμε να έχει αυτό επάνω μας.

Ξέρετε πότε πρέπει να κάνετε ντους; Το ντους είναι μία από τις πιο κοινές πρακτικές που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι και θεωρείται ως ακόμα μία καθημερινή ρουτίνα.

Μετά το 18ο αιώνα η φροντίδα της υγιεινής έγινε καθημερινή συνήθεια στην κοινωνία μας. Ωστόσο, την εποχή εκείνη τα ντους θεωρούνταν βλαβερά για το σώμα.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ήταν αυστηρά απαγορευμένα στα παιδιά.

gineka sto dusch

Αν και το ντους μοιάζει απλό, περιλαμβάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να βραχούμε, να σαπουνιστούμε και να ξεβγαλθούμε.

Πέρα από το πλύσιμο του σώματος, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να κάνουμε ντους, όπως για να χαλαρώσουμε, να φρεσκαριστούμε, να αισθανθούμε καλύτερα και, σε πολλές περιπτώσεις, να αντιμετωπίσουμε ορισμένες ασθένειες.

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο κάνουν ντους, φυσικά υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με αυτό.

Μία από τις πιο δημοφιλείς συνήθειες είναι το πρωινό ντους, πριν ξεκινήσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα. Ή τη νύχτα, όταν η μέρα έχει ολοκληρωθεί και πριν τον ύπνο (δύο φορές τη μέρα). Αν και συνήθως κάνουμε ντους αυτές τις ώρες, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια απόλυτη αλήθεια σχετικά με την ώρα που πρέπει να κάνουμε ντους.

Η διαμάχη σχετικά με το ντους περιλαμβάνει και άλλα έγκυρα επιχειρήματα, ωστόσο πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το πότε κάνει κάποιος ντους είναι κάτι πολύ προσωπικό και εξαρτάται από το άτομο.

1. Όταν είμαστε βρώμικοι

Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι ίσως αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο όταν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν ένα καλό ντους. Είναι και το πιο λογικό, δεδομένου ότι το πλύσιμο πραγματικά απομακρύνει τα μικρόβια, ή έτσι υποστηρίζεται.

2. Για ευχαρίστηση

Μπορεί να μοιάζει τρελό για μερικούς, όμως πολλοί άνθρωποι κάνουν ντους για τη σωματική ευχαρίστηση που προσφέρει. Επιπλέον το ντους χαλαρώνει, κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο για τους μυς.

Σκεφτείτε όμως το δέρμα σας

plati me psoriasi

Από τα παραπάνω επιχειρήματα μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο επικρατεί διαμάχη σχετικά με το πότε πρέπει να κάνουμε ντους. Όμως, υπάρχει ένα θεμελιώδες στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη από λίγους ή κανέναν: το δέρμα.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όταν πρόκειται για το ντους.

Το δέρμα διαθέτει ένα είδος προστατευτικού στρώματος από βακτήρια. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα υπερβολικά πολλά ντους ή τη χρήση προϊόντων για το μπάνιο (σαπούνι, λοσιόν και άλλα).

Η ιατρική κοινότητα συνιστά ένα ντους τη μέρα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το προαναφερθέν προστατευτικό στρώμα του δέρματος.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα πολλά ντους με τον καιρό μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως δερματίτιδες ή αλλεργίες.

Πότε λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε ντους;

nero

Χωρίς να τα ονομάσουμε, αρκεί να πούμε ότι υπάρχουν πολλά έγκυρα επιχειρήματα τόσο υπέρ του πρωινού όσο και υπέρ του νυχτερινού ντους.

Ακολουθούν μερικά από αυτά:

Πρωινό ντους

Συνιστάται να κάνετε ντους το πρωί μόνο αν μερικοί από τους παρακάτω παράγοντες αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας.

 • Είστε πρωινός τύπος.
 • Δυσκολεύεστε να ξυριστείτε νωρίς το πρωί.
 • Έχετε υπνηλία όταν σηκώνεστε.
 • Ιδρώνετε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Κάνετε ήπια καθημερινή εργασία.
 • Το νυχτερινό ντους επηρεάζει το πόσο κοιμάστε.
 • Έχετε λιπαρό δέρμα.

Νυχτερινό ντους

Οι λόγοι για το νυχτερινό ντους, ειδικά πριν τον ύπνο, είναι συνήθως οι αντίθετοι από εκείνους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 • Έχετε λίγο χρόνο το πρωί.
 • Φοράτε μακιγιάζ.
 • Αισθάνεστε υπερβολική κόπωση.
 • Κάνετε απαιτητική καθημερινή εργασία.
 • Επιδίδεστε σε υπερβολική σωματική δραστηριότητα (αθλήματα ή περπάτημα).
 • Ιδρώνετε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Κυκλοφορείτε με ποδήλατο.
 • Πρέπει να χαλαρώσετε για να κοιμηθείτε καλά.

Τι νερό είναι καλύτερο για το ντους;

gineka sto ntus

Αφού μιλήσαμε για τα επιχειρήματα σχετικά με το ποια ώρα είναι η καλύτερη για να κάνουμε ντους, υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα για να απαντήσουμε: τι νερό πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Γενικά υπάρχουν δύο επιλογές ντους: ζεστό και κρύο. Θα προσθέσουμε σε αυτές μια τρίτη: χλιαρό.

Τα άκρα δεν είναι ποτέ καλά. Επομένως το πλέον συνιστώμενο νερό για το σώμα είναι το χλιαρό (περισσότερο κρύο παρά ζεστό).

Ίσως σας αρέσουν