Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού: Ο πραγματικός κίνδυνος

Ο κορωνοϊός έχει επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη μεταδοτικότητα αυτής της ασθένειας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού: Ο πραγματικός κίνδυνος

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του COVID-19. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι επίθεσης σε αυτόν τον μολυσματικό παράγοντα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών, προληπτικά μέτρα, ανάπτυξη εμβολίων. Αλλά τι γίνεται με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού;

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: πρέπει να γνωρίζουμε τον εχθρό μας για να τον νικήσουμε. Επομένως, μεταξύ όλων των χαρακτηριστικών οποιουδήποτε ιού, ένα από τα πιο σημαντικά είναι, ακριβώς, η μεταδοτικότητα ενός ιού. Οι ιοί είναι σωματίδια που σχηματίζονται από νουκλεϊκά οξέα που περιβάλλονται από πρωτεΐνες. Είναι σε θέση να αναπαραχθούν εις βάρος των κυττάρων που εισβάλλουν.

Γενικά, ένας ιός δεν ενδιαφέρεται να σκοτώσει τον ξενιστή που εισβάλλει. Ένας αποτελεσματικός ιός είναι αυτός που αναπαράγεται χωρίς ο φορέας του να ανιχνεύσει την παρουσία του. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα άτομα προτού προκαλέσει συμπτώματα που εμποδίζουν τη φυσιολογική ζωή.

Έτσι, η μεταδοτικότητα είναι ένας βασικός όρος για την αντιμετώπιση κάθε επιδημίας. Επομένως, στο ακόλουθο άρθρο, θα εξηγήσουμε για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού καθώς και την ορολογία που συνεπάγεται.

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι η ευκολία με την οποία οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο μπορεί να ποικίλλει. Μερικοί ιοί είναι πολύ μεταδοτικοί, ενώ άλλοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί. Προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί η μετάδοση του κορωνοϊού είναι ο πραγματικός κίνδυνος, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη διαδικασία.

Ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού: Ο πραγματικός κίνδυνος
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός έχει κατά προσέγγιση αριθμό R0 μεταξύ 2 και 3. Ωστόσο, ο τρόπος εξάπλωσής του αποτελεί πραγματικό κίνδυνο.

Με απλά λόγια, ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0, είναι ο μέσος αριθμός νέων περιπτώσεων που ένα μολυσμένο άτομο θα παράγει κατά τη διάρκεια μιας μολυσματικής περιόδου. Όταν αυτή η τιμή είναι μικρότερη από 1 μονάδα, η λοίμωξη τελικά εξαφανίζεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν είναι μεγαλύτερη από 1 μονάδα, τότε η συνεχής διάδοση γίνεται πιθανότητα. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Η τιμή δείχνει ότι ένα άτομο με ιλαρά μπορεί να μολύνει άλλα 15 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Όσον αφορά την κοινή γρίπη, η τιμή είναι 1.3.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το R0 του κορωνοϊού (COVID 19) κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3. Έτσι, η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού είναι διπλάσια από την κοινή γρίπη. Ωστόσο, δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο η ιλαρά. Έτσι, εάν ζούμε παράλληλα με ασθένειες με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα για δεκαετίες (όπως η ιλαρά), τότε ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος του κορωνοϊού;

Η περίοδος επώασης και οι ασυμπτωματικοί φορείς

Στις ειδήσεις, πιθανότατα έχετε δει μαρτυρίες ανθρώπων να λένε: “Ναι, έχω κορωνοϊό, αλλά είμαι αρκετά τυχερός που δεν έχω συμπτώματα." Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι:

  • Στατιστικά, γνωρίζουμε ότι το 80% των περιπτώσεων λοίμωξης από κορωνοϊό εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Αυτά τα άτομα δεν χρειάζονται νοσηλεία.
  • Στην Κίνα, 43.000 άτομα βρέθηκαν θετικά στο COVID-19 χωρίς σαφή συμπτώματα.
  • Η περίοδος επώασης κυμαίνεται μεταξύ 5 ημερών και 3 εβδομάδων, κατ ‘εξαίρεση, με μέσο όρο 7 ημερών. Ενώ οι αναφορές αποκάλυψαν ότι οι φορείς μπορούν να εξαπλώσουν την ασθένεια κατά την περίοδο επώασης, αυτή δεν είναι η κύρια περίοδος μετάδοσης.

Αυτά τα δεδομένα είναι πολύ ελπιδοφόρα σε ατομικό επίπεδο. Είναι πιθανό για άτομα με χαμηλό κίνδυνο να μολυνθούν από την ασθένεια χωρίς καν να το παρατηρήσουν. Αυτά είναι τα καλά νέα. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι καλά νέα για τα μέλη ευπαθών ομάδων με τα οποία έρχονται σε επαφή. Μια κατάσταση σχετικής υγιεινής κατά την περίοδο της ασθένειας αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Η αποτελεσματικότητα των ασυμπτωματικών φορέων

Ηλικιωμένη σε παράθυρο

Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα σε κάθε άτομο και αυτό τον καθιστά επικίνδυνο. Δεδομένου ότι συχνά περνά απαρατήρητος, μπορεί να καταφέρει να προσεγγίσει περισσότερα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.

Εάν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά μόλις προσβληθούν από την ασθένεια, τότε θα πρέπει να νοσηλευτούν αμέσως. Έμμεσα, αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να εκθέσουν άλλα άτομα. Επομένως, είναι πιθανό το R0 του ιού να είναι μικρότερο από 1.

Στο νοσοκομειακό κρεβάτι, τα άρρωστα άτομα δεν μπορούν να κινηθούν και δεν μπορούν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για αυτούς να διαδώσουν τη λοίμωξη σε άλλο άτομο. Και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Πολλοί φορείς είναι σε θέση να συνεχίσουν με την κανονική τους ζωή. Ακόμα κι αν έχουν βήχα, πονοκέφαλο ή ελαφρύ πυρετό.

Ποιος δεν έχει πάει στο σούπερ μάρκετ κάποια στιγμή ακόμη και αν ήταν άρρωστος; Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, αυτό επιτρέπει στον ιό να ταξιδεύει στα σωματίδια που παράγουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Αυτό μεταδίδει τον ιό σε άλλους, μερικοί από τους οποίους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία του κορωνοϊού. Επιτρέπει στους φαινομενικά υγιείς ανθρώπους να κάνουν τη ζωή τους, μολύνοντας έτσι τον μέγιστο δυνατό αριθμό ατόμων.

Η σημασία της ανίχνευσης και η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες, δόθηκε μεγάλη έμφαση στον αριθμό των τεστ γρήγορης ανίχνευσης. Στην ιδανική περίπτωση, κάθε άτομο που έχει έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο… ανεξάρτητα από το εάν εμφανίζει συμπτώματα ή όχι.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη. Η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα και ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Επομένως, αυτή τη στιγμή, μόνο εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν την προσωπική τους έκθεση στην ασθένεια ή εκείνοι που εμφανίζουν σαφή συμπτώματα και έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός, επιλέγονται για εξέταση.

Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω από την ανάγκη για αστική ευθύνη. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε εκτεθεί στον ιό, αλλά μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης αφήνοντας τα σπίτια μας όσο το δυνατόν λιγότερο.

Έτσι, ο πραγματικός κίνδυνος του κορωνοϊού δεν είναι το ποσοστό θνησιμότητάς του (που είναι 4%, σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των ηλικιωμένων). Αντίθετα, ο πραγματικός κίνδυνος που εξετάζουμε είναι η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με άλλα άτομα αυτήν τη στιγμή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Βλέποντας τον κόσμο μέσα από μια μάσκα
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Βλέποντας τον κόσμο μέσα από μια μάσκα

Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια μάσκα και φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει μια κανονική πτυχή της ζωής μας για πολύ καιρό ακόμη.