Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Σε κάθε χώρα, οι επιστήμονες αναλύουν το γονιδίωμα που διαθέτει ο κορωνοϊός σε μολυσμένους ασθενείς. Χάρη στις προσπάθειές τους, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και να την παρακολουθήσουμε σε κάθε γεωγραφική περιοχή.
Πώς εξηγείται η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μάιος, 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν αποκτήσει επιστημονικό υπόβαθρο με την πάροδο του χρόνου. Είναι πιθανή η  ύπαρξη δύο στελεχών του ιού όμως  η έρευνα συνεχίζεται στην επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η μετάλλαξη του ιού ήταν αναμενόμενη. Η ίδια η σύνθεση του κορωνοϊού εξηγεί τη μετάλλαξή του. Επειδή πρόκειται για ιό RNA, όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αλλαγής του γονιδιώματός του λόγω σφαλμάτων στην αναπαραγωγή του.

Αυτές οι μεταλλάξεις που καταγράφουν οι επιστήμονες σχετικά με την πανδημία μετάδοσης του COVID-19, δεν αντιπροσωπεύουν την εμφάνιση ενός νέου ιού. Η μεγάλη μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι αυτή που έλαβε χώρα στη Γουχάν της Κίνας. Αυτή η μετάλλαξη επέτρεψε στον ιό να μεταβεί από τη μετάδοση μόνο μεταξύ των ζώων στην εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτές οι παραλλαγές είναι αυτό που οι επιδημιολόγοι αποκαλούν «στελέχη» ή «γενεαλογίες». Συνεχίζουν να είναι COVID-19, αλλά με μικρές τροποποιήσεις. Ωστόσο, στην ουσία, ο ιός διατηρεί τα χαρακτηριστικά του. Ένα μεγάλο μέρος του RNA που περιέχει είναι το ίδιο με το πρωτότυπο, αλλά αλλάζει ένα μικρό μέρος.

Τι μπορεί να αλλάξει στον κορωνοϊό;

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι δυνατή λόγω της δομής του ίδιου του ιού. Ο COVID-19 είναι ένας ιός RNA, που σημαίνει ότι το γονιδίωμά του – οι γενετικές του πληροφορίες – κωδικοποιείται σε ριβονουκλεϊκό οξύ. Το RNA είναι η κρυπτογράφηση και η κωδικοποίηση για το πώς πρέπει να είναι ο ιός. Μόλις εισέλθει σε έναν οργανισμό, χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ξενιστή του για πολλαπλασιασμό. Θα λειτουργήσει ως παράσιτο, αξιοποιώντας τη δομή του κυττάρου για αναπαραγωγή.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιοί RNA είναι ότι το σύστημα για τη διόρθωση σφαλμάτων ενώ πολλαπλασιάζονται είναι ανεπαρκές. Σε αντίθεση με το DNA – το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ – το οποίο έχει ένα καλό σύστημα ανίχνευσης και διόρθωσης, στο RNA, η περίπτωση είναι διαφορετική.

Έτσι, όταν ο κορωνοϊός αρχίζει να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του μέσα σε ένα κύτταρο, κάνει λάθη. Αυτά τα σφάλματα στο RNA είναι αυτά που ανιχνεύονται ως μεταλλάξεις στον ιό, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά στελέχη. Αν και αυτές οι αλλαγές δεν αλλοιώνουν τη συμπεριφορά του ιού, μιλάμε ακόμα για τον ίδιο ιό.

Βιταμίνες και μελατονίνη
Ο κορωνοϊός που εντοπίζεται σε κάθε χώρα μπορεί να διαφέρει από τον αρχικό ιό που προήλθε από την Κίνα.

Τι υποπτεύονται οι ειδικοί σχετικά με τα δύο στελέχη του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες που κωδικοποιούν το γονιδίωμα του COVID-19 ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δύο κύρια στελέχη του κορωνοϊού. Τα ονόμασαν με τα γράμματα L και S.

Το στέλεχος L είναι αυτό που ξεκίνησε στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι το πιο θανατηφόρο στέλεχος, αν και παρέμεινε περιορισμένο στην Κίνα.

Η άλλη ποικιλία του ιού, το στέλεχος S, είναι λιγότερο επιθετικό ως προς το ποσοστό θνησιμότητάς του. Ωστόσο, εξαπλώνεται πιο εύκολα και είναι το στέλεχος που κατάφερε να ξεφύγει από την Κίνα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και μια θεωρία ότι αυτό το στέλεχος ήταν σε θέση να επεκταθεί λόγω της μη ανιχνευσιμότητάς του. Δεδομένου ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις αναπτύχθηκαν με βάση το στέλεχος L, το στέλεχος S είχε την ελευθερία να κινείται ελεύθερα… οδηγώντας στην τρέχουσα πανδημία.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επέκταση και τη διάδοση του στελέχους S. Από τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τη διακοπή της κυκλοφορίας στη Γουχάν, πέρασε σχεδόν ένας μήνας.

Ο κοροναϊός που εντοπίζεται σε κάθε χώρα μπορεί να διαφέρει από τον αρχικό ιό που προήλθε από την Κίνα.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες

Στην Ισπανία, το Ίδρυμα για την Προώθηση της Υγειονομικής και Βιοϊατρικής Έρευνας στη Βαλένθια γνωρίζει τα σχετικά περί του γονιδιώματος RNA του COVID-19 που υπάρχει στη χώρα. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν ανακαλύψει ότι διαφέρει από το γονιδίωμα που βρέθηκε στην Κίνα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Τα γραφεία της Δημόσιας Υγείας στη Βραζιλία ανέφεραν ότι ο κορωνοϊός που έφτασε στη Λατινική Αμερική, με την πρώτη του περίπτωση στη Βραζιλία, έχει 16 μεταλλάξεις σχετικά με τον κορωνοϊό που προήλθε από την Γουχάν. Εν τω μεταξύ, περισσότερες ειδήσεις και έρευνες ενδέχεται να συνεχίσουν να εμφανίζονται με παρόμοια αποτελέσματα.

Ωστόσο, η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να αλλάξει τη στάση μας απέναντι σε αυτήν την πανδημία. Τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής συνεχίζουν να είναι τα ίδια με αυτά που ήταν στην αρχή. Επίσης, οι κανόνες καραντίνας πρέπει να τηρούνται εθελοντικά σε ορισμένες χώρες και είναι νομικά υποχρεωτικοί σε άλλες.

Λόγω του ότι πρόκειται για ιό RNA, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεχή μετάλλαξη του κορωνοϊού. Οι πρόγονοί του, όπως ο κορωναϊός που προκάλεσε το SARS, και αυτός που προκάλεσε το MARS, άλλαξαν επίσης επανειλημμένα καθώς εξαπλώνονταν.

Οι επιστημονικές εξελίξεις φέρνουν σαφήνεια σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την επιστημονική πρόοδο, ειδικά τώρα που μπορούμε να επικοινωνούμε τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι μέρος της εξάπλωσής του. Ωστόσο, ευτυχώς, έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να ακολουθήσουμε την πορεία του. Η υπεύθυνη χρήση αυτών των πληροφοριών είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να τον καταπολεμήσουμε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Βιταμίνες και μελατονίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Με ΥγείαRead it in Με Υγεία
Βιταμίνες και μελατονίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Πολλές μελέτεσ βασίζονται στη χορήγηση μικροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνουν βιταμίνες και μελατονίνη, ιδιαίτερα βιταμίνες C και βιταμίνη D.