Μύθοι για το διαβήτη που πρέπει να ξεχάσουμε τελείως

Το πιο δύσκολο κομμάτι όταν ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με διαβήτη, είναι οι θυσίες που πρέπει να κάνει.

Πρέπει να ξεχάσει το ψωμί ή τις τροφές που περιέχουν σιτηρά. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να θυσιάσουν αρκετά πράγματα που σίγουρα έχετε ακουστά. Τότε έρχεται η απογοήτευση καθώς πρέπει να παρακολουθούν οτιδήποτε βάζουν στο στόμα τους.

Πέντε λεπτά αφότου διαπιστωθεί ότι έχουν διαβήτη, ήδη σκέφτονται το πόσο δύσκολο θα πρέπει να είναι να ζει κανείς με μια πάθηση που απαιτεί τόσο μεγάλη φροντίδα της σωματικής τους υγείας.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που δεν πάσχουν από διαβήτη περνούν τη ζωή τους παρακολουθώντας την ποσότητα των γλυκών τροφίμων που πρόκειται να καταναλώσουν έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.

Παρόλο που ο διαβήτης είναι μια χρόνια ιατρική πάθηση που επηρεάζει έως και το 8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων, υπάρχουν ακόμη μερικοί μύθοι για αυτή την πάθηση που θα πρέπει να ξεχάσετε. Θα τους ανακαλύψετε παρακάτω.

Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 είναι παρόμοιοι

metrisi diaviti

Αυτός ο μύθος για το διαβήτη κάνει πολλούς πάσχοντες να συγχέουν τις θεραπείες αυτών των δυο τύπων πάθησης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 αλλά η οικογένειά σας, σας αγοράζει φάρμακο για να ελέγχετε το διαβήτη τύπου 1.

Η οικογένειά σας σίγουρα έχει καλές προθέσεις αλλά αντί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την πάθησή σας, την επιδεινώνει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από ποιο είδος διαβήτη πάσχετε για να αποφύγετε προβλήματα που σχετίζονται με τον πρώτο μύθο και για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις διαφορές ανάμεσα στους δυο τύπους.

 • Όταν ένα άτομο διαγιγνώσκεται με διαβήτη τύπου 1, αυτό σημαίνει ότι το σώμα του δεν παράγει ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας και όλοι οι άνθρωποι τη χρειαζόμαστε. Επιπλέον, η ινσουλίνη προσφέρει στα κύτταρα του σώματός μας ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που αναγκάζει το σώμα να επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

 • Αντίθετα, ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει ινσουλίνη αλλά δεν τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη αυτού του τύπου, σημαίνει ότι το σώμα του πάσχει από αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αν πάσχετε από αυτό τον τύπο διαβήτη τότε είναι πιθανό να χρειάζεστε μια μικρή επιπρόσθετη δόση ινσουλίνης προκειμένου να αισθάνεστε καλύτερα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, πρέπει να χρησιμοποιούν ινσουλίνη

Από όλους τους μύθους σχετικά με το διαβήτη που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ο συγκεκριμένος τύπος σχετίζεται με τον παραπάνω μύθο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλοι οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν ενέσεις στον εαυτό τους με ινσουλίνη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από το διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μόνο το 30% αυτών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιούν ινσουλίνη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα δια του στόματος που μειώνουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα ενώ παράλληλα προωθούν την αύξηση της ινσουλίνης στο σώμα.

Και οι δυο τύποι διαβήτη μπορούν να ελεγχθούν ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ασκήσεων και υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή που βοηθά στην αποφυγή των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της ισορροπίας ακόμη και στην πίεση του αίματός μας.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή σας σε φάρμακα αν έχετε καλή υγεία. Ωστόσο, όπως τονίσαμε και παραπάνω, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν ινσουλίνη και να ακολουθούν τις παραπάνω προτάσεις.

Αν πάσχετε από διαβήτη τότε δεν πρέπει να καταναλώνετε υδατάνθρακες

udatanthrakes

Φυσικά και μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες! Φυσικά, αν πάσχετε από διαβήτη τότε σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υδατανθράκων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Για να καταρρίψετε τον τρίτο μύθο σχετικά με το διαβήτη, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο διατροφολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σας υποδείξει την ποσότητα των υδατανθράκων που μπορείτε να καταναλώνετε.

Οι μικρές ποσότητες δεν θα σας βλάψουν αλλά θα πρέπει να προσέχετε την υγεία σας για να μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας μια λιχουδιά ανά διαστήματα. Ωστόσο, αν τα σνακ σας γίνουν καθημερινή συνήθεια, τότε θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο και ίσως ακόμη και την ίδια σας τη ζωή.

Θα πρέπει να εξαλείψετε τους παρακάτω υδατάνθρακες από τη διατροφή σας καθώς είναι συνθετικοί και έχουν χαμηλή διατροφική αξία:

 • Ψωμί
 • Ζάχαρη
 • Γλυκαντικές ουσίες
 • Αναψυκτικά
 • Γλυκά

Οι υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες είναι εκείνοι που βρίσκονται στις φακές, στα φασόλια, στις κολοκύθες και στις πατάτες. Επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη

Αυτός είναι ο πιο κοινός μύθος για το διαβήτη. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης δεν προκαλεί αυτή την πάθηση.

Αντιθέτως, ο διαβήτης είναι μια απόκριση του οργανισμού σε μια περίπλοκη σχέση μεταξύ των υδατανθράκων και των σακχάρων.

Μπορεί επίσης να πάσχετε από διαβήτη αν υπάρχει σχετικό ιστορικό στην οικογένειά σας, λόγω του βάρους σας ή λόγω του τρόπου που το σώμα σας προσαρμόζεται στους προαναφερθέντες παράγοντες.

Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια. Για παράδειγμα, η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα προκαλεί λιγότερη βλάβη στην υγεία σας από τα σάκχαρα που βρίσκονται στα γλυκά.

Ο διαβήτης δεν είναι σοβαρή πάθηση

diavitis

Αυτή η πάθηση είναι αρκετά σοβαρή. Το γεγονός ότι ο διαβήτης δεν μπορεί να σας σκοτώσει, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Αν δεν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να ελέγξετε το πρόβλημα, διατρέχετε τους παρακάτω κινδύνους:

 • Ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων
 • Ανάπτυξη εγκεφαλικής αιμορραγίας
 • Ακρωτηριασμός κάποιου άκρου
 • Τύφλωση
 • Ανάπτυξη νεφρικών παθήσεων

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη να σταματούν να προσέχουν τον εαυτό τους επειδή πιστεύουν ότι η πάθηση που έχουν δεν μπορεί να τους σκοτώσει. Παρόλο που αυτό είναι αλήθεια, θα πρέπει να θυμούνται ότι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πάθηση μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Κατηγορίες: Υγιεινές Συνήθειες Ετικέτες:
Ίσως σας αρέσουν