Μπύρα: 9 ωφέλειες της κατανάλωσής της με μέτρο

Επειδή η μπύρα είναι φυσικό προϊόν, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας με πολλούς τρόπους, όμως μόνο όταν δεν πίνετε πάνω από δύο ποτήρια τη μέρα.

Η μπύρα είναι ένα παραδοσιακό ποτό που καταναλώνεται σε εκατοντάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η χαρακτηριστική δροσιστική γεύση της την καθιστά ιδανική για τις ζεστές μέρες, στην παρέα με φίλους ή μετά από τη δουλειά.

Όπως ισχύει και για τα άλλα οινοπνευματώδη, όταν η μπύρα καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Όμως, χάρη στις διατροφικές της ιδιότητες, έχει αποδειχτεί ότι η μπύρα μπορεί να ωφελήσει με διάφορους τρόπους το σώμα, αν καταναλώνεται με μέτρο.

Και ενώ πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, η μπύρα έχει μόνο 45 θερμίδες ανά 100 ml και είναι πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Σήμερα λοιπόν θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις εννέα κύριες ωφέλειες της μπύρας, για να σας θυμίσουμε να πίνετε μια μπυρίτσα πότε-πότε.

1. Η κατανάλωση μπύρας δυναμώνει τα οστά

enisxhysi-oston

Εκτός από το ασβέστιο, το πυρίτιο αποτελεί απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτίου, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όμως η κατανάλωση πάνω από δύο ποτηριών τη μέρα συνδέεται με αύξηση στον κίνδυνο καταγμάτων στα οστά.

2. Πιο υγιή νεφρά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε μεγάλη ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα όταν πίνετε μπύρα είναι ότι έχει διουρητική δράση.

Επειδή αποτελείται κατά 90% από νερό, περιέχει λίγο νάτριο και πολύ κάλιο, η μπύρα προάγει την αποβολή των κατακρατημένων υγρών.

Επίσης χάρη στο λυκίσκο που περιέχει η μπύρα, η κατανάλωσή της με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά μέχρι και κατά 40%.

3. Προλαμβάνει τις νευροεκφυλιστικές νόσους

prolipsi-neuroekfylistikes-nosoi

Η κατανάλωση μπύρας με μέτρο παίζει ρόλο στην παραγωγή καινούργιων νευρικών κυττάρων, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης.

Το πυρίτιο που περιέχει η μπύρα συμβάλλει στην αποβολή των τοξικών μεταλλικών στοιχείων που συνδέονται με διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους.

4. Είναι αντικαρκινική

Είναι γνωστό ότι μία από τις πολυφαινόλες στη μπύρα, η ξανθοχουμόλη, αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προλαμβάνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Αυτό το παράγωγο του λυκίσκου μπορεί να αξιοποιηθεί προληπτικά κατά του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μπύρα περιέχει επίσης θρεπτικές ουσίες που θεωρείται ότι συμπληρώνουν τις ορμονικές θεραπείες για γυναίκες.

5. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

gynaika-ponos-gonato

Ο λυκίσκος, ένα από τα κύρια συστατικά της μπύρας, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία.

Αυτό το ενεργό συστατικό μπορεί να βοηθήσει πολύ στον έλεγχο της αρθρίτιδας και άλλων νόσων που οφείλονται στην υπερβολική φλεγμονή.

6. Βελτιώνει την πέψη

Οι ίνες και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στην μπύρα συμβάλλουν πολύ στην πέψη.

Επειδή είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση, συνεισφέρει στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων για την εντερική χλωρίδα και επίσης εξισορροπεί το pH του στομάχου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των αερίων, της φλεγμονής και του πόνου. Η μπύρα επίσης αντιμετωπίζει θαυμάσια τη δυσκοιλιότητα χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει.

7. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Για την παρασκευή μπύρας χρησιμοποιούνται δημητριακά όπως το κριθάρι και το σιτάρι καθώς και νερό και μαγιά. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που επιβιώνουν της διαδικασίας της ζυθοποίησης. Ενισχύονται επίσης από τη διαδικασία της ζύμωσης και του φιλτραρίσματος.

Η μπύρα είναι φυσική πηγή:

  • Βιταμινών του συμπλέγματος Β (ειδικά φολικού οξέος).
  • Μεταλλικών στοιχείων (πυρίτιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο).
  • Φυτικών ινών.

8. Ελέγχει τη χοληστερίνη

katapolemisi-holisterinis

Οι άνθρωποι που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο έχουν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερίνης (HDL).

Αυτό το είδος υγιεινού λίπους μειώνει τα υπερβολικά λιπίδια στο αίμα προλαμβάνοντας τις θρομβώσεις.

Η μπύρα μειώνει επίσης τα επίπεδα της φιμπρινογένης, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την πήξη του αίματος.

Επίσης χάρη στις πολυφαινόλες της η μπύρα συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

9. Προλαμβάνει τη γήρανση

Τα ενεργά συστατικά στη μπύρα ελέγχουν τις διαδικασίες φλεγμονής του σώματος και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νόσων.

Η μπύρα επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, μορίων που είναι ικανά να προλαμβάνουν την οξειδωτική βλάβη που προξενούν οι ελεύθερες ρίζες.

Περιληπτικά θα λέγαμε ότι, αν και πρόκειται για οινοπνευματώδες ποτό, η μπύρα κάνει καλό στο σώμα όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Χαρείτε ήρεμες στιγμές απόλαυσης προσθέτοντας τη μπύρα στη διατροφή σας μερικές φορές την εβδομάδα.

Ίσως σας αρέσουν